Accuracy, IMAP en Sincerius begeleiden meerderheidsbelang VEP in InterDam

19 december 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Investeringsfonds Value Enhancement Partners heeft een meerderheidsbelang verkregen in InterDam Holding, specialist in explosie- en brandwerende deuren en wanden. Dankzij het partnership moet de (internationale) groei van InterDam worden versneld. Bij de totstandkoming van de overeenkomst werden de partijen geadviseerd door Accuracy, IMAP Netherlands, HvG Law, Sincerius, Vriman en Meijburg-Legal.

Bij de beoogde verdere realisatie van de groeiambitie wordt InterDam volgens CEO Berend Groeneveld mede geholpen door de uitgebreide marktexpertise van de nieuwe partner Value Enhancement Partners (VEP): “Ik ben erg verheugd dat we hebben ingestemd met dit partnership met VEP, aangezien zij ons zullen voorzien van nog betere marktkennis en -ervaring”, aldus Groeneveld. Hans van Geloven, Operating partner bij VEP, geeft aan dat de “explosieve groei” die het in 2007 opgerichte InterDam heeft doorgemaakt niet onopgemerkt is gebleven: “In de afgelopen jaren heeft InterDam zichzelf bewezen aan het voorfront van de beveiligingsbranche door zich te concentreren op het leveren van gecertificeerde en geteste producten en diensten op het gebied van brand en explosies.”

Aantrekkelijke propositie

Vandaag de dag is InterDam naar eigen zeggen internationaal marktleider op het gebied van vuur- en explosiebestendige architectonische producten voor de olie-, gas- en offshore renewables-sector. Van Geloven: “We zijn onder de indruk van het brede aanbod aan producten van hoge kwaliteit dat InterDam biedt dat, gecombineerd met zijn full-service projectaanpak, een zeer aantrekkelijke propositie oplevert voor klanten met een behoefte aan vuur- en explosiegerelateerde oplossingen.”

Groeneveld vult aan: “We beschikken nu over een erg sterk team met de juiste mix van productkennis en marktbewustzijn om te garanderen dat onze klanten de juiste oplossing ontvangen om hun werknemers veilig te houden en hen te tijd te geven om te evacueren en belangrijke brandprocedures uit te laten voeren, zoals het uitzetten van kwetsbaar gereedschap.” Hierbij werkt het in Ridderkerk gevestigde bedrijf nauw samen met zijn klanten om op maat gemaakte oplossingen te leveren.

Accuracy, IMAP en Sincerius begeleiden aanschaf meerderheidsbelang in InterDam

Het nieuws van de overname volgt op het binnenhalen van enkele recente grote orders door InterDam, waaronder een van Tengizchevroil (TCO) in het kader van het ‘Future Growth Project’ en het ‘Wellhead Pressure Management Project’, die onderdeel uitmaken van de volgende grote uitbreiding van het Tengiz-olieveld in Kazakhstan. Ook zitten er klussen op het gebied van hernieuwbare energie in de pijplijn, naast dat er op dit gebied recentelijk projecten werden opgeleverd, waaronder voor Ørsted (voorheen bekend als Dong Energy), TenneT en Energinet.

VEP geeft aan altijd op zoek te zijn naar bedrijven om zich te versterken, waarbij het ontwikkelpotentieel van de ondernemingen bepalend is. Het fonds concentreert zich op complexe investeringen en werpt zich naast als financier ook op als actieve operationele en strategische partner voor de lange termijn. Naast uit InterDam, bestaat het portfolio van de Amsterdamse investeerder uit N-Sea, een geïntegreerde subsea dienstverlener; BN International, een producent en verkoper van 'cover' materialen (voor onder andere paspoorten en drukwerk) en 'wall coverings’ (behang); Premium Sound Solutions, actief in de ontwikkeling, verkoop en productie van geluidsoplossingen; en SPT Offshore, aannemer van offshore-projecten.

Accuracy, IMAP Netherlands en Sincerius

De overeenkomst, waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht, kwam mede tot stand met ondersteuning van verschillende adviesbureaus. Namens IMAP Netherlands, dat InterDam bijstond op het gebied van M&A, werd het advies geleverd door een team bestaande uit Jan-Pieter Borst, Frank Ruijgrok en Daan Zandbergen. Verder werd het bedrijf geadviseerd door HvG Law en Accuracy (Vendor Due Diligence). VEP kreeg op het gebied van M&A ondersteuning van Michiel Koopmanschap van Sincerius en op juridisch vlak van Vriman en Meijburg-Legal

Jan-Pieter Borst van IMAP geeft toelichting: “InterDam is een onderneming met een sterk managementteam dat in staat is geweest om met haar innovatieve en gecertificeerde producten, ondanks een uitdagende markt, een aantal jaren achter elkaar double digit en zelfs triple digit groeicijfers te laten zien. Een enorme prestatie. Met VEP als ervaren partner bij internationale groeipotentie zijn we vol vertrouwen dat deze groei op een gedegen manier gemanaged wordt.”

InterDam-CEO Groeneveld is het volmondig eens met de Partner van het bureau, dat regelmatig betrokken is bij transacties in de (offshore) olie- en gassector. Hij sluit af door toe te voegen dat het bedrijf de komende tijd ook op technisch en regulatief gebied allerminst op zijn lauweren zal gaan rusten: “We zullen de grenzen van de huidige brandregulering blijven oprekken om de veiligheidsstandaarden op te krikken om de klanten en belangen van onze klanten nog beter te beschermen.”