Den Hartogh verkoopt Tankcontainer Cleaning tak aan Boasso Global

25 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Boasso Global, een grote internationale speler op het gebied van tankcontainers en depot dienstverlening, heeft met de overname van het Nederlandse Den Hartogh Cleaning zijn footprint binnen continentaal Europe uitgebreid. Als gevolg van de deal, die volgt op de eerdere overname van het Britse Isotank, voegt Boasso Global in drie landen capaciteiten toe aan zijn portfolio.

Gevestigd in New Orleans, Louisiana, is Boasso Global een van de grotere tankcontainer specialisten ter wereld. Het bedrijf werd in 1985 in de Verenigde Staten opgericht en opereert vanuit dertien locaties in de VS, zeven in de UK en nu vier locaties in continentaal Europa.

In 2015 besloot Boasso Global zich aan te sluiten bij Quality Distribution, het grootste chemische bulk-logistieke netwerk in Noord-Amerika en naar eigen zeggen marktleider in intermodale tankcontainers en depotdiensten in de VS, UK en continentaal Europa.

Boasso Global | Den Hartogh Cleaning

Boasso stelde vervolgens ambitieuze groeiplannen op voor de toekomst en wist zich daarbij financieel gesteund door de in Londen gevestigde private equity investeerder Apax Partners. Met die financiële steun nam Boasso in de zomer van 2016 het Britse Isotank Group over, waarmee het zeven locaties in de UK (het hoofdkantoor is gevestigd in Redcar) en 270 professionals aan het personeelsbestand toevoegde.

Boasso Global | Den Hartogh Cleaning

“Wij zijn verheugd dat we onze activiteiten in de UK en Europese markten kunnen uitbreiden”, gaf Tony Morsovillo, President van Boasso America, destijds aan. Inmiddels, tien maanden later, heeft Boasso opnieuw zijn ambities in de praktijk omgezet – gisteren maakte het bedrijf bekend de Europese depot- en tankreiniging bedrijfsonderdelen van Den Hartogh – Den Hartogh Cleaning – te hebben overgenomen.

Met zijn hoofdkantoor gevestigd in Rotterdam en met verdere faciliteiten in onder meer Dordrecht, Amiens (Frankrijk) en Barcelona (Spanje), is Den Hartogh Cleaning een van de grotere Europese spelers in zijn vakgebied. Het bedrijf is gespecialiseerd in tankreiniging, reparatie en depotdiensten en bedient vooral de voedingsmiddelenindustrie en de chemische, gas-, polymeer- en droge bulk-industrie.

“We zijn verheugd dat we Den Hartogh Cleaning aan Boasso’s groeiende netwerk van terminals in Europa kunnen toevoegen”, aldus Morsovillo, die toevoegt: “Deze hoogwaardige tankreiniging, reparatie en depotdiensten tak sluit perfect aan op de klantgerichte cultuur waar Boasso om bekend staat. Samen met Isotank biedt deze deal een ideaal internationaal platform voor verdere uitbreiding van onze internationale footprint en om te kunnen voldoen aan de behoeften van klanten en het groeiende ISO tank-segment.”

Focus op uitbreiding kernactiviteiten

Door de overname kan Den Hartogh haar focus op logistieke activiteiten verder uitbreiden. Den Hartogh heeft wereldwijd zo’n 1.500 werknemers in dienst en is actief vanuit meer dan dertig locaties. Het familiebedrijf, dat de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt – in 2016 nam Den Hartogh het Britse Interbulk over – beschikt over 19.111 tankcontainers, 6.700 containers, 400 tankwagens en 530 vrachtwagens.

Volgens Pieter Den Hartogh, Group Managing Director van Den Hartogh, vormt de carve-out van Den Hartogh Cleaning een optimale oplossing voor beide partijen. Den Hartogh Cleaning krijgt onder de nieuwe eigenaar de kans om zijn focus op reiniging- en reparatie dienstverlening te intensiveren en zich te richten op versnelde groei. “Wij wensen Boasso en de voormalige werknemers van Den Hartogh Cleaning alle succes toe in dit nieuwe avontuur”, besluit hij.

Hoeveel mensen als gevolg van de overname de overstap zullen maken is door de twee bedrijven niet bekendgemaakt. Als gevolg van de integratie zal Den Hartogh Cleaning met verloop van tijd volledig overgaan naar het merk Boasso Global.

Dealmakers

De transactie tussen het Amerikaanse en Nederlandse bedrijf werd begeleid door M&A experts van vier zakelijke dienstverleners. EY voorzag koper Quality Distributions van financial advisory support, terwijl Nederlands advocatenkantoor Houthoff Buruma juridische ondersteuning bood.

Verkoper Den Hartogh ontving financieel advies en transactiesupport van IMAP Netherlands (dealteam: Remco Schouten, Cees van Vliet en Remco van Gulijk) met legal support van Lexence (dealteam: Matthijs van Doornmalen, Wouter Kok en Lennert Kalthof).