Tien M&A bureaus begeleiden fusie in afvalcontainersector

01 mei 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen

Drie bedrijven in de afvalcontainersector – Ferro-Fix, BroNij en BWaste – hebben besloten te fuseren. Met de bundeling van krachten en gesteund door de financiële armslag van investeerder Avedon Capital Partners, willen de partners hun dienstverlening professionaliseren en verder groeien. De transactie tussen de partijen werd begeleid door M&A professionals van tien externe bureaus.

Volgens de drie partijen levert het samengaan van de bedrijven “een sterker geheel” op, aangezien elk van de drie organisaties zich richt op verschillende focusgebieden. BWaste levert, plaatst en onderhoudt onder- en bovengrondse afvalcontainers en beschikt vandaag de dag over meer dan 18.000 afvalcontainers. Daarnaast heeft het afvalbedrijf de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het ontwikkelen van software en elektronica zoals containertoegangssystemen, vulgraadmeters en dynamische inzamel-routeplanning. Met deze technologie kunnen gemeenten aanzienlijk besparen op de kosten van afvalinzameling en wordt ook de levensduur van containers verlengd*. 

BroNij heeft een volgens eigen zeggen uniek concept ontwikkeld voor het onderhoud en de keuring van afvalcontainers. Hierdoor wordt de veiligheid bij het legen van de containers maximaal gewaarborgd, waarbij ook de overlast voor burgers geminimaliseerd wordt. Ferro-Fix levert metaalproducten zoals afvalcontainers, afvalbakken en stedelijk meubilair. Het bedrijf onderscheidt zich doordat de dienstverlening, in samenwerking met gemeente Rotterdam, grotendeels wordt gerealiseerd met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

BWaste, BroNij en Ferro-Fix bundelen de krachten

“De keuze om te fuseren met BWaste was voor ons een veelbelovende kans om ons bedrijf naar een hoger niveau te tillen”, zegt Leonard de Nijs van BroNij. Hij stelt dat de samenwerking vooral goed nieuws is voor de klanten van beide bedrijven. “BroNij en BWaste complementeren elkaar, hier zullen onze klanten snel de voordelen van merken.” Menno Beukema van BWaste vult aan: “Voor BWaste en haar klanten is de samenwerking een bijzondere kans om de organisatie te verstevigen, te professionaliseren en om te groeien.”

De combinatie wordt financieel gesteund door Avedon Capital Partners, een investeerder met een beheerd vermogen van meer dan €400 miljoen. Als onderdeel van de fusieafspraken worden er geen veranderingen aangebracht in de topstructuur – de huidige aandeelhouders zullen aanblijven als manager en aandeelhouder in de nieuwe combinatie. 

Onder de vleugels van het private equitybedrijf verwachten de partners, die zelfstandig blijven functioneren, een flinke stap vooruit te kunnen zetten. “We zien veel kansen voor de combinatie van BroNij, Ferro-Fix en BWaste. We willen de gezamenlijke onderneming ondersteunen in groei door verder te professionaliseren en te investeren in software en elektronica, keuring en onderhoud en het social return concept”, zegt Gerritjan Eggenkamp, Partner bij Avedon. Wanneer het fundament in Nederland op orde is dan gaan de partners ook kijken naar expansiemogelijkheden in het buitenland. “Daar is het concept van ondergrondse containers vaak nauwelijks bekend”, geeft hij verder aan.

Tien M&A bureaus begeleiden fusie in afvalcontainersector

Dealmakers

De transactie tussen de fusiepartners is tot stand gekomen met behulp van M&A experts van tien externe bureaus. Verkopers BroNij en Ferro-Fix werden op financieel vlak begeleid door IMAP (Remco Schouten en Remco van Gulijk) en Sincerius (Thomas Daemen, Arie Streefkerk en Joost Siemensma). Fiscaal advies werd geleverd door Atlas (Matthijs Wieringa en Frederik Mulder), terwijl juridische expertise werd ingewonnen bij Lexence (Mathijs van Doornmalen, Wouter Kok en Lennert Kalthof). BWaste kreeg corporate finance advies van ROS Managementregie (Djuri Jambor) en juridische ondersteuning van Berculo Advocaten (Maarten Kalkwiek). 

Koper Avedon schakelde de hulp in van KPMG (transaction support, geleverd door Gijs van Reen en Robin IJzerman). Rowdy Schouten van JSA nam fiscaal advies voor zijn rekening, en Michael Schouten Rick van ’t Wout van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek waren verantwoordelijk voor juridische expertise. Software Improvement Group (Eddy Boorsma) voerde de IT due diligence uit.

* Volgens berekeningen van BWaste kunnen gemeenten met behulp van de technologieën het aantal ophaalmomenten met 30% tot 50% verlagen.