Dealmakers begeleiden overname van Milestone door Shypple

13 augustus 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Digitale transportbemiddelaar Shypple heeft Milestone overgenomen, een Europese speler in de versproductenlogistiek. De deal tussen de twee bedrijven werd begeleid door M&A-adviseurs van EY, IMAP en Crossminds, evenals advocaten van Bruggink & Van der Velden en HVG Law.

Shypple werd in 2016 opgericht door de jonge ondernemer Jarell Habets, die met zijn bedrijf maar één doel had: de vrachtvervoermarkt moderniseren en digitaliseren. Daarmee speelde hij slim in op een gat in de markt, want de expeditiesector wordt nog altijd gekenmerkt door veel bureaucratie, papiergedreven en achterhaalde systemen en processen.

De digitale expediteur uit Rotterdam verbindt zo’n 3.000 vrachtbedrijven van overal ter wereld. Door middel van zijn technologiegedreven platform zorgt Shypple voor alle handelspartners voor meer transparantie en effectiviteit in vrachtprocessen, waardoor tijd en geld wordt bespaard.

Dealmakers begeleiden overname van Milestone door Shypple

De afgelopen jaren is Shypple (anno 2021 telt het bedrijf 140 medewerkers) explosief gegroeid. Onlangs wist de scale-up al een Series A-ronde investering van €7 miljoen af te sluiten (investeerders: Dutch Founders Fund, Newtown Partners (via het Im­perial Innovation Venture Fund), InnovationQuarter en BOM Brabant Ventures). Daarbovenop heeft het in een Series A2-financiering nog eens €18,5 miljoen weten binnen te slepen.

Met de kapitaalinjectie van in totaal €25,5 miljoen wil Shypple de komende jaren groei en innovatie in de vrachtvervoerssector nog verder versnellen. Het geld wordt, zo legt Habets uit, onder meer gebruikt voor het versterken van sales- en marketingactiviteiten, investeren in nieuwe technologie en het vergroten van het personeelsbestand.

Overname Milestone

Ook is hiermee de overname mogelijk gemaakt van het 100 man sterke Milestone, een lucht- en zeevrachtspecialist in de expeditie van bederfelijke waren.

Met de overname betreedt Shypple nu de snelgroeiende markt voor versproducten en breidt het zijn wereldwijde footprint uit, door kantoren in Azië, Centraal Amerika en Europa toe te voegen aan de organisatie. Ook krijgt het er vestigingen bij op diverse locaties in Europa en Centraal Amerika, waaronder op Schiphol en Rotterdam in ons land en in landen als Costa Rica, Hon­duras, Guatemala, Thailand en Hongkong.

Habets: “Dankzij de overname van Milestone zijn wij in staat om aan de behoeften van grote verladers van versproducten in Europa, Latijns-Amerika en de Aziatische handelsroutes te voldoen. Verladers die op zoek zijn naar die digitale expediteur-oplossing.”

Naast de toevoeging van de circa 450 klanten van Milestone, zorgt de deal voor meer schaalgrootte en koopkracht. En dat is belangrijk, aangezien de tarieven binnen de lucht- en zeevracht sterk aan het stijgen zijn.

Namens Milestone laten eigenaren Co van Es en Juri Falandt weten: “We geven een enorme boost aan de digitalisering van onze diensten door onze kennis van de transport van versproducten te combineren met de digitale mogelijkheden van Shypple. Onze klanten profiteren daardoor direct van de gewenste duidelijkheid, consistentie en het vertrouwen om hun handelsactiviteiten te optimaliseren. Dit is enorm belangrijk in een intercontinentale markt waarin efficiëntie en de beschikking over de meest recente vrachtinformatie essentieel is.”

Dealmakers

Verschillende M&A-bureaus en advocatenkantoren hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de overname. Zo leverden IMAP Netherlands (Guillaume Petit) en EY (dealteam: Bert Lippens, Jurriaan van Putten en Wida Arian) M&A advisory, terwijl de financiële due diligence werd verzorgd door Crossminds (dealteam: Pieter Poortvliet, Arjen van de Velde en Tim Crucq).

Juridisch advies werd geleverd door verschillende advocatenkantoren, waaronder Brugging & Van der Velden (dealteam: Falco Houwer, Mischa Lokhoff en Charlotte Rijken) en HVG Law (dealteam: Sijmen de Lange, Merel Zwankhuizen, Marita Contant, Luuk van Deutekom, Goran Abdulla en Gijsje Derks).

Voor welk bedrag Milestone is gekocht is niet bekendgemaakt.