Aon neemt financieel adviseur Unirobe Meeùs Groep over van Aegon

09 augustus 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Zakelijk dienstverlener Aon heeft financieel adviesbureau Unirobe Meeùs Groep overgenomen. De risicoadviseur en verzekeringsmakelaar betaalt €295 miljoen aan Aegon en voegt door de overname bijna 1.400 professionals toe aan de Nederlandse activiteiten. De deal, die naar verwachting in Q4 2017 wordt afgerond, moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en ondernemingsraden.

Binnen Aegon gingen volgens kenners al langer geruchten over de mogelijke verkoop van Unirobe Meeùs Groep. Tijdens de presentatie van de cijfers van het eerste kwartaal van Aegon drongen analisten en beleggers reeds aan op de verkoop van de financieel adviesactiviteiten van de verzekeraar. Reden voor het aandringen van de beleggers was de relatief lage solvabiliteitsratio van de Nederlandse activiteiten van de verzekeraar.

Vlak voor de bekendmaking van de prestaties over het eerste halfjaar heeft de verzekeraar bekendgemaakt dat een verkoopovereenkomst is bereikt met Aon Nederland voor Unirobe Meeùs Groep (UMG). Het risicoadviesbureau legt €295 miljoen neer voor de financieel adviseur, die bijna 1.400 professionals in dienst heeft verspreid over de acht onderliggende labels* en in 2016 een omzet realiseerde van €167 miljoen. Met de verkoop verbetert het Solvency II kapitaal van Aegon met circa €225 miljoen – wat neerkomt op een verbetering van ongeveer zes procentpunt. Bovendien levert de verkoop een boekwinst van circa €180 miljoen op, tegenover een nettoresultaat van circa €20 miljoen dat Aegon misloopt door de verkoop van UMG.

Aon neemt financieel adviseur Unirobe Meeùs Groep over van Aegon

Met de overname van UMG versterkt Aon zijn positie op de Nederlandse B2B-markt. De Nederlandse activiteiten van de risicoadviseur en verzekeringsmakelaar, die wereldwijd ruim 50.000 professionals in dienst heeft, beslaan nu nog een personeelsbestand van 1.540 werknemers verspreid over acht vestigingen. De overname betekent dus bijna een verdubbeling van het personeelsbestand. Bovendien voegt de overname van UMG, dat voorlopig onder eigen merk zal blijven opereren, nieuwe expertise toe aan de activiteiten van Aon – waar Aon vooral gericht is op de grootzakelijke markt en multinationals, is UMG meer gericht op het MKB en particulieren.

De overname, die naar verwachting in het vierde kwartaal van 2017 zal worden afgerond, moet eerst nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ook moeten de ondernemingsraden van de betrokken partijen nog advies uitbrengen over de verkoopovereenkomst.

“Na voltooiing van deze overname wordt Aon marktleider in alle business-to-business- marktsegmenten in Nederland”, zegt Marc van Nuland, Country Manager van Aon Groep Nederland. “Na de formele goedkeuring profileert Aon zich dan met twee entiteiten: een die zich volledig richt op de markt van het midden- en kleinbedrijf en een met een sterke focus op grote ondernemingen en multinationals. Zowel klanten van UMG als van Aon profiteren van deze overname doordat zij gebruik kunnen maken van de gebundelde kennis en ervaring van UMG en die van Aon-teams in Nederland en ons wereldwijde netwerk.”

Alex Wynaendts, CEO van Aegon, voegt toe: “Ik ben blij dat wij een nieuwe sterke eigenaar met een internationaal profiel hebben gevonden voor klanten en medewerkers van Unirobe Meeùs Groep. Deze transactie past in het veranderende landschap voor verzekeraars in Nederland en is in lijn met onze strategie voor optimalisatie van onze portefeuille.” Door de verkoop van UMG kan Aegon zich meer richten op de activiteiten die wel tot de kern van de strategie van de verzekeraar passen. “Ik wil de medewerkers en het management van UMG bedanken voor hun betrokkenheid en loyaliteit”, sluit Wynaendts af.

Meeùs Flexis

Onlangs rondde het nu overgenomen UMG zelf nog een overname af. De financieel adviseur nam in juni 2017 een meerderheidsbelang in Flexis Groep, een specialist op het gebied van employee benefits. Het bedrijf gaat na de overname door het leven als Meeùs Flexis.

* UMG bestaat uit de labels HM Bedrijfsadvies, HM Pensioenadvies, HR Financials, IAK, Kröller, Meeùs, Niehoff Werning & Kooij en Wannet, en volmachtbedrijf UMG Assuradeuren.