Deloitte, EY en Roland Berger begeleiden overname van Brink Group

09 januari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Horizon Global Corporation, een wereldwijde producent van sleep- en aanhangermaterialen, neemt de Nederlandse trekhakenfabrikant Brink Group over van investeerder H2 Equity Partners. De integratie van Brink in Horizon Global moet leiden tot een versterking van het internationale merkenplatform van het bedrijf en tevens het technologische productaanbod verbreden. Bij de totstandkoming van de deal waren diverse advies- en advocatenkantoren betrokken, waaronder Deloitte, EY en Roland Berger. 

Mark Zeffiro, President en CEO bij Horizon Global, geeft aan dat het assortiment van Brink een mooie aanvulling vormt op dat van Horizon Global: “We kijken ernaar uit het krachtige productportfolio en de sterke productie-expertise van de Brink Group aan Horizon Global toe te voegen.” De integratie binnen Horizon Global moet zo leiden tot een nog sterkere propositie. Zeffiro: “We hebben er vertrouwen in dat deze combinatie ons in staat zal stellen om onze klanten en eindgebruikers binnen de markten die we bedienen, nog beter van dienst te zijn.” Dit is volgens hem onder meer het geval “dankzij het versterkte wereldwijde platform, een breder productaanbod en verbeterde productinnovatie en ontwerpexpertise.”

Daarnaast geeft Zeffiro aan dat de twee bedrijven een goede strategische match vormen binnen een consoliderende markt: “We verwachten dat, dankzij een combinatie van operationele prestaties en de realisatie van bepaalde synergiën, de acquisitie al in het eerste volle jaar dat deze onderdeel is van Horizon Group zal bijdragen aan de verdiensten.” Hierbij wordt de nieuwe combinatie ook geholpen doordat de markten die Horizon Global en Brink bedienen van elkaar afwijken, zodat ze elkaar nu mooi kunnen aanvullen. Tot slot wordt Horizon Global door Brink versterkt door de goede positie van Brink op de OES-markt (original equipment suppliers). 

Horizon Global neemt trekhakenfabrikant Brink Group over

Brink Group | Horizon Global

Het in Staphorst gevestigde Brink is volgens Horizon Global een marktleidende innovator op het gebied van de productie van trekhaken en aanverwant sleepmateriaal. Het bedrijf werkt met zowel OEMs (original equipment manufacturers) als OESs nauw samen op het gebied van diverse programma’s en bedient daarnaast nog het aftermarket-kanaal van de sleep- en aanhangerindustrie. Per jaar produceert Brink bijna één miljoen trekhaken en de producten van het bedrijf zijn wereldwijd inmiddels bevestigd op bijna 25 miljoen voertuigen. Brink beschikt over negen productielocaties verspreid over acht landen, waaronder faciliteiten in Nederland, Frankrijk, de UK en Zuid-Afrika. De ongeveer 700 werknemers van Brink zorgen samen voor een jaarlijkse omzet van zo’n $150 miljoen.

Ter vergelijking: Horizon Global telt zo’n 4.600 werknemers, werkzaam vanuit 58 faciliteiten die zijn verspreid over 21 landen. Samen genereren zij een jaaromzet van zo’n $650 miljoen. In Noord-Amerika, Australië en Europa is Horizon Global naar eigen zeggen de nummer één ontwerper, producent en distributeur van een wijde variëteit aan hoge kwaliteit, op maat gemaakt sleep-, aanhanger- en vrachtmanagement en daaraan gerelateerde accessoire-producten. Binnen deze regio’s bedient het bedrijf onder meer OEMs, retailers en dealernetwerken. Horizon Global is het bedrijf achter enkele grote merken op het gebeid van sleep- en aanhangerbenodigdheden, zoals BULLDOG, Draw-Tite, Fulton, (Hayman) Reese, ROLA, Tekonsha en Westfalia.

Afronden deal

Terwijl er al volledige overeenstemming is bereikt tussen de kopende en verkopende partijen, zal de acquisitie naar verwachting niet worden afgerond voor het einde van het tweede kwartaal van 2018. Hierbij zijn de betrokken bedrijven nog in afwachting van de beoordeling van de deal ten aanzien van bepaalde opschortende voorwaarden, waaronder ook de goedkeuring van de relevante toezichthouders. Als de transactie is voltooid, zal de ontstane combinatie vanuit 67 faciliteiten in 21 landen werk bieden aan ongeveer 5.300 mensen. 

Horizon Global betaalt H2 Equity Partners – dat Brink Group in 2015 overnam – zo’n €169 miljoen voor Brink. Het in 1992 opgerichte H2 Equity Partners is een investeringsfonds met kantoren in Amsterdam en Londen en richt zich op middelgrote bedrijven die een buitengewoon groeipotentieel vertonen. Afgelopen september deed H2 Equity Partners ook al een portfoliobedrijf van de hand toen het zijn belang in Reclamefolder.nl verkocht. 

Dealmakers bij Brink Group overname

Dealmakers

De deal rond Brink Group kwam tot stand dankzij de begeleiding vanuit diverse adviesbureaus en advocatenkantoren. Zo ontving Horizon Global namens Jefferies M&A-advies van Nick Vernooij en verzorgde EY de due diligence voor deze kopende partij. Voor juridische ondersteuning benaderde Horizon Global advocatenkantoor Eversheds. De Brink groep werd op M&A-gebied ondertussen bijgestaan door Rob Oudman, Querijn Beijer en Harm Heutink van Houlihan Lokey. Deloitte Transaction Services en Roland Berger stonden ook aan de zijde van Brink en leverden due diligence-diensten. Brink werd daarnaast op juridisch gebied ondersteund door een team van Houthoff, bestaande uit Bram Caudri en Joram van den Berg.

Zeffiro laat tot slot weten erg blij te zijn met het bereiken van overeenstemming over de transactie en geeft de nieuwe werknemers die zich vanuit Brink bij Horizon Global aansluiten een hartelijke ontvangst: “We zien ernaar uit het gehele team van de Brink Group te verwelkomen in de Horizon Global-familie, en we zijn verheugd onze wereldwijde klanten te blijven bedienen met innovatieve producten van topkwaliteit.”