Bijna 200 dealmakers op shortlist Nederlandse M&A Awards 2016

28 november 2016 Consultancy.nl 11 min. leestijd

Op 15 december zullen circa 900 kopstukken uit de M&A wereld afreizen naar de Beurs van Berlage in Amsterdam om de jaarlijkse M&A Awards bij te wonen. Centraal tijdens de gala avond staat de uitreiking van de M&A Awards, prijzen waarmee professionals, teams, bedrijven en deals die de meeste indruk hebben gemaakt in het zonnetje worden gezet. Zoals elk jaar is de adviesbranche weer sterk vertegenwoordigd op het event – een kwart van de finalisten die kans maken op een van de felbegeerde prijzen is afkomstig uit de consultancybranche.

De afgelopen twee jaar kunnen gerust worden omschreven als een revival voor M&A adviseurs. Na een aantal karige jaren als gevolg van de economische crisis en de nasleep ervan, werd in 2014 het herstel ingezet. Wereldwijd werd er voor een slordige $3,5 biljoen aan deals gesloten en afgelopen jaar steeg dat bedrag naar maar liefst $4,9 biljoen – een record volgens de berekening van McKinsey & Company. De Nederlandse M&A markt loopt traditioneel gezien iets achter op de Angelsaksische markten maar toonde de afgelopen periode een zelfde beeld, met 2015 als hoogtepunt – vorig jaar vonden op onze bodem 556 transacties plaats met een totale waarde van €179 miljard, ruim drie keer zoveel als de €51 miljard aan waarde die in het jaar ervoor werd gerealiseerd. 

De dealhausse is, op een aantal uitzonderingen na, terug te zien in een groot aantal sectoren, blijkt uit meerdere onderzoeksrapporten die de afgelopen twaalf maanden zijn verschenen. Zo staat de chemiemarkt aan de vooravond van een nieuw recordjaar (onderzoek van A.T. Kearney), en stevenen specifieker in ons land zowel de zorgmarkt (~€2 miljard; onderzoek van Boer & Croon Corporate Finance) als de ICT-markt (waar bijna 300 deals worden verwacht; data van MBCF) af op een recordjaar op M&A vlak. Ook de TMT sector en de marketing/reclame branche vieren hoogtijdagen, blijkt uit rapporten van EY en Grant Thornton. 

Beurs van Berlage

Naast de aantrekkende economie en de diverse megadeals die het afgelopen jaar het nieuws haalden, spelen ook de goedgevulde beurzen van vermogensbeheerders en corporates een belangrijke opzwepende rol in de M&A markt. Volgens een onderzoek NVP en PwC puilen de oorlogskassen letterlijk uit, waardoor er in de markt sprake is van ongekend hoge cashreserves en toenemende prijsconcurrentie.

Champagne, DJ’s, Lee Towers en modellen

De stijgende vraag naar M&A adviseurs heeft zijn weerslag op de gehele M&A gemeenschap, die bestaat uit een groot ecosysteem van M&A advocaten, corporate finance adviseurs, M&A adviseurs, financiële dealmakers uit het investment banking segment, private equity managers, tot aan PR adviseurs, die er voor moeten zorgen dat potentieel risicogevoelige berichten op de best mogelijke manieren gecommuniceerd worden. De Nederlandse M&A community bloeit sinds de start van de crisis in 2008 weer als nooit tevoren – boutique spelers komen als paddestoelen uit de grond, bureaus zijn in een felle strijd verwikkeld om de grootste deals en de dealmaking ‘war for talent’ begint ook behoorlijk op te laaien, bleek al uit een recente rondgang van het FD.

In een wereld die ook bekend staat om status en machtsvertoon, waar ‘League tables’ en ‘Who’s Who’ een alom geaccepteerde, maar ook belangrijke alledaagse rol spelen – volgens critici een ‘te belangrijke rol’ – is het geen verrassing dat M&A adviseurs uitkijken naar de jaarlijkse M&A Awards, waar de belangrijkste vakprijzen binnen de branche worden vergeven. Champagne, DJ’s, zelfs Lee Towers of modellen van models at Work worden dit jaar ingezet om de in totaal 900 dealmakers die op de M&A Awards 2016 afkomen een spetterende avond te presenteren. Onder de streep draait het natuurlijk allemaal om de prijzen, maar liefst 32 prijzen zullen worden uitgedeeld, verdeeld over de verschillende soorten dienstverlening binnen het M&A landschap.

Bijna 200 adviseurs genomineerd

In totaal zijn er 197 casussen genomineerd voor de finale van de M&A Awards 2016. Daarvan staan 49 inzendingen op naam van partijen die hun sporen verdienen in de consultancybranche, verdeeld over 11 van de 32 categorieën. Zo zijn er in de categorie ‘Beste M&A partij’ zes partijen genomineerd: vijf investment banking takken van banken en PwC, als enige adviesbureau. Dezelfde rubriek voor boutique M&A bureaus is eerlijker verdeeld met drie zakenbanken (Houlihan Lokey, Lazard en Rothschild) en drie corporate finance kantoren (Lincoln International, Nielen Schuman en Oaklins Netherlands). 

Bureaus genomineerd voor de M&A Awards

De categorie ‘Best Transaction Support Advisor’ bestaat volledig uit adviseurs. Patrick de Graaf (KPMG), Ewald van Hamersveld (KPMG), Bruno Jelgerhuis Swildens (EY), Age Lindenbergh (Alvarez & Marsal), Ad Veken (Deloitte) en Maarten van de Pol (PwC) zijn genomineerd binnen de groep van grote transacties ‘large deals’, terwijl de mid-market finalisten bestaan uit Remco van Daal (PwC), Maurice van den Hoek (EY), Leontine Koens-Betz (Accuracy), Ruben Mikkers (KPMG), Arnoud Oltmans (Deloitte) en Joost Siemensma (Sincerius). Tenslotte zijn als ‘Best Debt Advisors’ genomineerd: Daan Bouwman (Nielen Schuman), Martijn Mouwen (Avaxa Debt Advisors), Paul Nielen (Nielen Schuman), Alexander Olgers (Deloitte), Bas Stoetzer (Oaklins Netherlands) en Ferdinand Veenman (KPMG).

De ‘Best Valuator’ categorie, die adviseurs erkent die uitstekend advies hebben geleverd op het vlak van bedrijfswaarderingen, bestaat uit de volgende kanshebbers: Hans Haanappel (Fair Value Consultants), Wim Holterman (PwC), Henk Oosterhout (Duff & Phelps), Jan Jaap Snel (Duff & Phelps), Jeroen van der Wal (Deloitte) en Jeroen Weimer (KPMG). De lijst van ‘beste restructuring adviseurs’ kent de volgende genomineerden: Eddie van Dinther (Deloitte), Gijs de Reuver (Houlihan Lokey), Oscar Snijders (Deloitte), Stefaan Vansteenkiste (Alvarez & Marsal), Klaas Wagenaar (Blue Capital Management) en Peter Wolterman (PwC).

Opvallend is dat er dit jaar geen enkele adviseur uit de consultancybranche is genoteerd in de categorie ‘Best M&A Advisor’ – alle zes de finalisten zijn werkzaam in de bankensector. In de mid-market lijst van dezelfde rubriek prijken de namen van drie consultants: Wouter van de Bunt (KPMG), Eric Wijs (Lincoln International), en Jan de Wilde (Nielen Schuman). In de categorie ‘Best M&A Tax Advisor’ nemen adviseurs van PwC (Remko Franssen), Deloitte (Arthur Goedkoop), JSA Tax Consultancy (Rowdy Schouten) en KPMG Meijburg & Co (Arco Verhulst) het op tegen twee advocaten: Nico Blom van NautaDutilh en Guido Derckx van Loyens & Loeff. 

Aan het belangrijke werk van PR- en communicatieadviseurs wordt aandacht gegeven via de categorie ‘PR Advisor’. Hierin nemen twee vrouwen – Uneke Dekkers van Citigate First Financial en Sabine Post-de Jong van Hill+Knowlton Strategies – het op tegen vier mannen – Frans van der Grint (Hill+Knowlton Strategies), Charles Huijskens (HuijskensBickerton), Edwin van Wijk (Value@Stake) en Ingo Heijnen (Hill+Knowlton Strategies).

Bureaus genomineerd voor de M&A Awards

Tot slot is er de categorie ‘Best Young Talent’, die dit jaar tien jonge M&A adviseurs bevat die hard op weg zijn om furore te maken. Zes van hen zijn actief in de advocatuur, een binnen de bankensector en drie in de adviesbranche: Richard van der Lugt en Martijn Nuis van BDO Advisory en Amarins van der Meer van Accuracy.

Kijkend naar de hofleveranciers van genomineerde M&A professionals, dan is het deze editie van de M&A Awards Deloitte die de nominatielijst aanvoert met in totaal zeven inzendingen, gevolgd door KPMG en PwC, met elk zes professionals.

Beste M&A projecten

De M&A Awards zetten ook diverse M&A projecten in de schijnwerper, die uitstekende resultaten hebben behaald. Bij elk van deze deals hebben consultancybureaus een rol gespeeld, van het uitvoeren van commerciële due diligence en transactie-ondersteuning tot postfusie integratie support. Consultancy.nl nam een aantal inzendingen voor de finale onder de loep. Zo was er de overname van Continental Bakeries door Goldman Sachs, waarbij investeerder Silverfern genomineerd werd voor de beste deal – elf M&A partijen waren betrokken bij de transactie.

De investering in Coolblue – een van de grootste e-retailers van ons land – door HAL Investments, is een van de zes finalisten voor de categorie ‘Best Deal Midmarket’. De transactie werd begeleid door advocatenkantoren Loyens & Loeff en NautaDutilh, financieel advies werd geleverd door corporate finance-boutique Axeco. De deal tussen Compass Group, het moederbedrijf van Eurest, en inkooporganisatie Xandrion uit Ede is genomineerd voor de beste deal in het smallcap segment. Verkoper Xandrion werd tijdens de transactie bijgestaan door IMPROVED Corporate Finance, een M&A adviseur uit Amsterdam.

De verkoop van Propertize door de Staat aan Lonestar / JPMorgan werd begeleid door onder meer Alvarez & Marsal en Nauta Dutilh.

In 2015 maakten 49 adviseurs van 15 bureaus kans op de M&A Awards, het jaar daarvoor bleef de teller hangen op 44 adviseurs van 17 bureaus.

Gerelateerd: De 10 belangrijkste M&A adviseurs en advocaten van dit jaar.