Axeco, Loyens & Loeff en NautaDutilh begeleiden Coolblue investering

26 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Coolblue, een van de grootste e-retailers van ons land, heeft een nieuwe investeerder aangetrokken: HAL Investments. De transactie werd begeleid door corporate finance-boutique Axeco en advocatenkantoren Loyens & Loeff en NautaDutilh. HAL Investments heeft een belang van 20% in het online winkelbedrijf genomen.

Sinds zijn oprichting in 1999 is Coolblue, een speler die zich bijna uitsluitend richt op elektronica, uitgegroeid tot een van de grootste e-commerce bedrijven van Nederland. In 2015 draaide het concern – dat momenteel bestaat uit zo’n 320 gespecialiseerde webshops en vijf fysieke winkels – een omzet van €555 miljoen, ruim 50% meer dan in 2014. Het bedrijf heeft bijna 1.600 werknemers in dienst, en heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2016 zo’n 1.000 nieuwe professionals aan zijn personeelsbestand toe te voegen.

Anderhalf jaar terug besloten twee van de drie oprichters van Coolblue, Paul de Jong en Bart Kuijpers, een stapje terug te doen. De derde oprichter, Pieter Zwart, bleef aan als groot aandeelhouder en algemeen directeur van het bedrijf, en ging in het kader van de groeiambities op zoek naar groeikapitaal. De hulp van Loyens & Loeff en corporate finance-boutique Axeco werd ingeschakeld om Coolblue bij te staan in deze zoektocht. Loyens & Loeff is het op een na grootste advocatenkantoor van ons land, Axeco is een corporate finance kantoor dat in september vorig jaar werd opgericht door John Hak, de voormalig CEO van Kempen & Co. De Amsterdamse bedrijfsadviseur telt momenteel een team van elf professionals, waarvan vijf partners. Het dealteam van de twee adviesorganisaties bestond uit John Hak, Arjan Vos, Hidde Groot en Michiel van der Meij (Axeco) en Herman Kaemingk, Maurits Hofman, Freek Hilberdink en Marc Wiggers (Loyens & Loeff).

De vierde aandeelhouder van Coolblue werd gevonden in de vorm van HAL Investments. HAL is een Rotterdamse investeringsmaatschappij, die werd opgericht in 1977 en beursgenoteerd is aan Euronext. Als onderdeel van de overeenkomst heeft de investeringsmaatschappij 20% van de aandelen van de retailer overgenomen, voor een niet nader bekendgemaakt bedrag. HAL kreeg tijdens de onderhandelingen en gesprekken juridisch advies van Jeroen Preller, Michael Oldenburger en Silvia Hubers, allen werkzaam bij advocatenkantoor NautaDutilh.

De zoektocht naar een vierde aandeelhouder werd niet ingegeven door een financiële drijfveer – Coolblue boekt al jaren flinke winst waarmee het zijn sterke groei zelf weet te financieren. Met de toevoeging van HAL als aandeelhouder beoogt Coolblue vooral op bestuursniveau een professionaliseringsslag te maken. Volgens Zwart is Coolblue de laatste jaren hard gegroeid en is het bedrijf op veel gebieden professioneler geworden. Waar volgens hem winst te behalen valt is op het snijvlak van governance en toezicht. Bovendien heeft de nieuwe aandeelhouder volgens de topman veel expertise in bijvoorbeeld het internationaal uitrollen van Nederlandse organisaties of het begeleiden bij een beursgang. Dat laatste speelt mogelijkerwijs in de toekomst een rol, maar is vooralsnog niet aan de orde, aldus de Coolblue directeur.