Improved CF helpt IQ Messenger met groeikapitaal

11 februari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

IQ Messenger, een producent van een geïntegreerd softwareplatform voor de zorg, heeft investeringskapitaal weten aan te trekken voor zijn internationale groeiambities en de uitbreiding van zijn dienstenpakket. De transactie – met investeerders Holland Venture en InnovationQuarter – kwam tot stand met de hulp van corporate finance bureau Improved Corporate Finance.

IQ Messenger
De softwareproducent IQ Messenger, in 2011 opgericht in Dordrecht, is een jong zorginnovatiebedrijf met een sterke focus op de zorgsector. IQ Messenger koppelt meer dan tachtig verschillende zorgsystemen aan elkaar. Het kleine bedrijf levert zijn product aan zorginstellingen in Nederland, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en België. Al meer dan honderd binnen- en buitenlandse ziekenhuizen gebruiken het softwareplatform. Bovendien heeft IQ Messenger recent een partnership gesloten met een internationale wederverkoper, die de software merkloos in 72 landen wereldwijd distribueert. “Maar we nemen geen genoegen met groei vanuit het whitelabel. We lopen voor op andere landen. De hele wereld kijkt naar Nederland voor zorginnovatie. Het zou zonde zijn om daar niet op in te spelen,” spreekt Paul Vos, oprichter van IQ Messenger, zijn ambitie uit.

IQMessenger

Om zijn internationale groeiambities een boost te geven, en hun dienstenaanbod uit te breiden, ging IQ Messenger op zoek naar investeerders. Uiteindelijk wist het bedrijf groeikapitaal aan te trekken van twee organisaties: private equity partij Holland Venture*, die met zijn Zorg Innovatie Fonds hoofdinvesteerder is, en InnovationQuarter**, een Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij. Hoewel er geen mededelingen zijn gedaan over de transactiesom is het duidelijk dat het om een substantieel miljoenenbedrag gaat.IQ Messenger heeft een gezonde inkomensstroom,” stelt Vos, om daaraan toe te voegen: “Het gaat om een substantiële investering voor een minderheidsbelang. Als het niet substantieel was, dan hadden we het niet gedaan. We hebben het niet nodig.” Het verkregen groeikapitaal wordt door IQ Messenger gebruikt voor internationale groei en voor het uitbreiden van de software met nieuwe diensten. Een van de innovaties waar het bedrijf momenteel aan werkt is ‘Secure Messenger’, oftewel een ‘WhatsApp’ dienst voor zorginstellingen.

Improved Corporate Finance
Het transactieproces werd begeleid door Improved Corporate Finance (Improved), een corporate finance kantoor uit Amsterdam, dat zich voornamelijk richt op (internationale) mid-market transacties. Improved brengt ondernemers en investeerders samen en heeft, sinds zijn oprichting in 2013, al tientallen transacties succesvol afgerond binnen uiteenlopende sectoren. Het bureau maakte de afgelopen periode een flinke groei door. Eind vorig jaar sloot Improved een partnership met LD&A Jupiter en onlangs verhuisde het bureau naar een nieuw kantoorpand aan het Museumplein. Ook versterkte het bureau zijn team onlangs met twee Associates: Ton Tuijten en Arjen van Blokland.

IMPROVED CF helpt IQ Messenger met groeikapitaal

* Holland Venture heeft sinds 1981 meer dan 115 investeringen gerealiseerd en investeert momenteel vanuit twee actieve fondsen: Zorg Innovatie en groeiende Nederlandse MKB-ondernemingen.

** InnovationQuarter investeert in technologische ondernemingen en brengt partijen samen om innovatieversnelling te realiseren.