Gispen richt kantoorpand van Copper8 circulair in

29 januari 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Gispen gaat het kantoor van adviesbureau Copper8 inrichten volgens de principes van circulaire economie. Zo wordt het kantoormeubilair bijvoorbeeld uitgekozen met het oog op hergebruik en herwinning van grondstoffen. De nieuwe duurzame inrichting wordt volgende maand opgeleverd.

Voor beide bedrijven die duurzaamheid en circulair denken hoog in het vaandel hebben staan is het de zoveelste samenwerking. Eerder deze maand stonden Gispen (een ontwerper van producten en diensten gericht op het inrichten van de woon- en werkomgeving) en Copper8 (een adviesbureau gespecialiseerd in duurzaamheid) al samen op de Vakbeurs Facilitair. Karin Verploegen (Projectmanager Circulair bij Gispen) en Cecile van Oppen (Consultant bij Copper8) verzorgden een themapresentatie rondom het thema ‘circulaire economie’*, voor beide organisaties een belangrijk thema. Gispen en Copper8 werkten in het verleden al vaker samen aan duurzame initiatieven, zoals vorig jaar bij een project voor een netbeheerder ten aanzien van de aanbesteding voor meubilair, waarbij de principes van circulaire economie centraal stonden.

Gispen

Duurzaam kantoor

Opnieuw slaan beide bedrijven hun handen ineen. Gispen gaat voor Copper8 de inrichting van hun kantoor verzorgen volgens de principes van de circulaire economie. “Copper8 wordt géén eigenaar van de inrichting, maar betaalt slechts voor gebruik”, vertelt Peter Veer, Directeur van Gispen. “Toepassing van circulaire economie is een speerpunt bij Gispen. De ontwikkeling van inspirerend design en tegelijkertijd het behoud van de waarde daarvan gaat nu al zoveel mogelijk hand in hand. Dit project is voor ons van strategisch belang om onze eigen kennis en kunde over circulaire economie praktisch te toetsen en verder te verbreden”, legt hij uit.

Binnen het Copper8 kantoor zal Gispen gebruikmaken van diverse duurzame producten en materialen, die afbreekbaar zijn of herbruikbaar. Daaronder vallen bijvoorbeeld zo’n 100 kwalitatief hoogwaardige en herbruikbare stoelen van Gispen, die in de bibliotheek van Copper8 worden geplaatst. Volgens Gispen zorgt dit meubilair voor een hoge mate aan flexibiliteit. “Extra aantallen zijn namelijk makkelijk te leveren en gebruiksmogelijkheden eenvoudig uit te breiden, mochten werkzaamheden van Copper8, zoals verwacht, verder groeien”, licht hij toe.

Ook Van Oppen benadrukt het belang van de circulaire economie, ook met het oog op haar eigen adviesbureau: “Ook bij ons is de circulaire economie, en met name het doorgeven van deze kennis aan onze klanten, een speerpunt. Wij willen met ons kantoor graag onze identiteit uitdragen. Een maximaal circulair interieur hoort daarbij, waarbij we zowel ‘ervaren’ meubels inzetten maar ook meubels die volgens de circulaire principes ontworpen zijn. Wij houden van duurzame producten, waarvan bekend staat dat deze óók bij intensief gebruik mooi oud worden.”

Cecile van Oppen en Peter Veer

Over de samenwerking met Gispen zegt Van Oppen: “Vooral de wijze van samenwerking met Gispen was opvallend, waarbij zij zich enorm verdiept hebben in wat circulariteit betekent en welke producten daarbij horen. Gispen bleek in staat juist deze producten te leveren. Bovendien stond hun manier van samenwerken ons aan. Daarnaast is de wens van Gispen om klanten en leveranciers zoveel mogelijk bij de ontwikkeling van circulaire economie te betrekken, erg positief.”

Duurzame trend
Anno 2015 houden steeds meer consultancybureaus rekening met circulaire principes en duurzaamheid, wanneer zij verhuizen naar een nieuwe locatie of een nieuw kantoor openen. Zo betrok Deloitte eind 2014 hun duurzame kantoor aan de Amsterdamse Zuidas, volgens projectontwikkelaar OVG Real Estate een van de duurzaamste kantoren ter wereld. Ook vorig jaar verbouwde PwC een van zijn kantoren in hartje Londen, tot volgens eigen zeggen het duurzaamste gebouw ter wereld.

* De circulaire economie streeft een economisch en industrieel systeem na dat de herbruikbaarheid van producten, grondstoffen en het herstellend vermogen van natuurlijke hulpbronnen als uitgangspunt neemt en waardevernietiging in het totale systeem minimaliseert.