Eigenschappen van een goede organisatieadviseur
Wat maakt een goede adviseur? Een vraag die relevant is voor iedere adviseur, of hij/zij nu een externe consultant, interne adviseur of interim manager is. Adviesbureau House of Performance stelde, in samenwerking met vakblad Management & Consulting, organisatieadviseurs exact die vraag.
De onderzoekers vroegen circa 180 adviseurs om hun inzichten te delen over de factoren die adviseurs onderscheiden ten aanzien van kwaliteit en dienstverlening richting hun opdrachtgevers. Meer dan de helft van de respondenten (56%) bestond uit organisatieadviseurs, gevolgd door strategie consultants (21%). 95% van de populatie beschikt over een afgeronde HBO- of WO opleiding. Een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de respondenten:
Uit de feedback van de deelnemers komen diverse aspecten naar voren die volgens de organisatieadviseurs cruciaal zijn om een goede adviseur te kunnen zijn. Zo is het bijvoorbeeld essentieel dat een adviseur samenhang en dwarsverbanden ziet tussen afzonderlijke actualiteiten zowel binnen- als buiten de organisatie. Verder is een goede adviseur in staat om door te vragen op de mogelijke wensen en behoeften van klanten, ook wanneer een klant deze zelf niet aangeeft. Bovendien komt een goede adviseur snel tot de kern van waar het om gaat.
Verder weet een goede adviseur bestaande aannames die bij klanten leven bespreekbaar te maken, is hij/zij altijd op zoek naar manieren om zijn eigen werkwijzen te verbeteren en weet een goede adviseur altijd de uitstaande acties goed te managen (wie doet wat en wanneer). Ook weet de consultant het organisatiebelang hoger te stellen dan het belang van een eigen project en zorgt hij/zij ervoor dat hij geregeld bij klanten checkt of nog aan de verwachtingen wordt voldaan. Opvallend aan de antwoorden is dat er beduidend minder waarde wordt gehecht aan het belang van vernieuwende benaderingen of aanpakken door adviseurs. Een overzicht van alle genoemde aspecten: