BDO, Baker Tilly en Grant Thornton lopen in op Big 4

26 mei 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De belangrijkste concurrenten van de Big 4 – BDO, Grant Thornton, RSM en Baker Tilly – hebben de afgelopen jaren terrein gewonnen op de vier marktleiders. Zowel wereldwijd als in Nederland is dit het geval, blijkt uit een analyse van platform Consultancy.nl.

Het research team van Consultancy.nl bracht de omzetontwikkeling van de 8 grootste accountancy- en advieskantoren ter wereld in kaart – de Big 8, te weten Deloitte, PwC, EY, KPMG, BDO, Grant Thornton, RSM en Baker Tilly. Er is gekeken naar wat zowel globaal als in Nederland de omzet van de bedrijven was tussen 2006 en 2013.

Wereldwijd herstel na crisis

De gezamenlijke omzet van de Big 8 bedroeg in 2006 $89,2 miljard, wat tot aan de uitbraak van de financiële crisis steeg met een CAGR van 15%. Na een dip in omzet in 2009 zagen de bedrijven de omzet in vier jaar tijd stijgen met zo’n $21,8 miljard naar de huidige $131,8 miljard. In de afgelopen jaren wisselden PwC en Deloitte elkaar veelvuldig af als marktleiders – sinds afgelopen jaar mag Deloitte zich de grootste noemen, wat vooral toe te wijzen is aan een hogere omzet in consulting.

Omzetontwikkeling grootste zakelijke dienstverleners

Tussen 2006 en 2013 hebben de Big 8 de totale omzet zien groeien met $42,6 miljard, een percentage van 47,8%. In absolute getallen is de groei het meest toe te schrijven aan Deloitte en PwC, met respectievelijk $12,3 en $10 miljard. Procentueel gezien zijn echter geen van de Big 4 kantoren de grootste stijgers, maar BDO met 65,0% en Grant Thornton met 63,0%.

Nederlandse markt

Terwijl de toonaangevende zakelijke dienstverleners vanuit een wereldwijd oogpunt sterk uit de crisis zijn gekomen, is dit in Nederland echter minder het geval. In 2006 bedroeg de totale omzet van de Big 7 kantoren* ongeveer €2,9 miljard, wat steeg tot iets meer dan €3,2 miljard in 2008. Na de financiële crisis zagen de bedrijven de omzet langzaam dalen tot €2,9 miljard in 2013, precies hetzelfde niveau als twee jaar voor de crisis. In die tijd is de marktcompositie drastisch veranderd: Deloitte is niet langer meer marktleider, maar EY, welke in 2013 de positie overnam van PwC.

Omzetontwikkeling 7 grootste zakelijke dienstverleners NL

Hoewel Grant Thornton de laagste omzet heeft van de zeven kantoren, heeft het bedrijf procentueel de meeste groei kunnen realiseren tussen 2006 en 2013. BDO heeft het ook goed gedaan met een groei van bijna 25%. Van de grootste vier kantoren hebben alleen EY en PwC groei kunnen laten zien. KPMG en grootste daler Deloitte hebben hun omzet zien afnemen met respectievelijk 4,4 en 9,5%.

Omzet BDO - Baker Tilly Berk - Grant Thornton in Nederland

BDO, Grant Thornton en Baker Tilly Berk winnen terrein

De cijfers tonen aan dat in Nederland BDO, Grant Thornton en Baker Tilly Berk terrein hebben gewonnen op de Big 4. De totale omzet van de drie kleinste kantoren steeg tussen 2006 en heden met 18,2%, terwijl de Big 4 meer dan €500 miljoen zagen verdampen. Als gevolg hiervan is het omzetaandeel van BDO, Grant Thornton en Baker Tilly Berk met 1,9 procentpunt toegenomen, van 10,5% in 2006 naar 12,4% in 2013. Ook globaal hebben de belangrijkste rivalen van de Big 4 terrein kunnen winnen, alhoewel de omvang daarvan minimaal is.

Percentage omzet BDO - Grant Thornton - Baker Tilly - Big7

Alhoewel de Big 4 in de meeste landen nog een riante voorsprong hebben op hun naaste concurrenten, zijn er ook uitzonderingen op de regel. Zo is bijvoorbeeld in China RSM (na de recente fusie met Crowe Horwath) de nummer drie in de markt, kort achter PwC en Deloitte. Bovendien zijn met name BDO en Grant Thornton bezig aan een indrukwekkende opmars in de op een na grootste economie ter wereld. Zie het artikel ‘Middelgrote kantoren passeren Big Four in China’ voor meer informatie.

Recente Big 7 analyses van Consultancy.nl:
- 2014-05: Analyse 10 jaar Big Four: PwC en EY onttronen Deloitte
- 2014-04: 8% omzetstijging voor adviesorganisatie BDO Nederland
- 2014-02: Consulting sleutel tot succes voor Big Four kantoren
- 2013-10: EY voorbij PwC als marktleider zakelijke diensten
- 2013-10: Omzetdaling van 4 procent voor PwC Nederland

* Wereldwijd is RSM International de nummer zeven, maar in Nederland staat het lokale netwerkkantoor RSM Niehe Lancée Kooij op #23. De nummer #8 wereldwijd is Baker Tilly International - voor het gemak worden daarom Deloitte, EY, KPMG, PwC, Baker Tilly Berk, BDO en Grant Thornton gekenmerkt als de Big 7. Overigens zijn de Big 7 niet de grootse accountants- en advieskantoren van ons land, zo heeft bijvoorbeeld Mazars in Nederland een hogere omzet dan Grant Thornton.