Analyse 10 jaar Big Four: PwC en EY onttronen Deloitte

12 mei 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Big Four landschap in Nederland is in de afgelopen tien jaar veranderd. Waar Deloitte in de jaren tussen 2003 en 2007 de toon zette in de zakelijke dienstverleningsmarkt, is het qua omzet de afgelopen jaren voorbijgestreefd door EY en PwC. Dit blijkt uit een analyse van Consultancy.nl op basis van de financiële cijfers van de Big 4 kantoren.

Consultancy.nl bracht de omzet van de Big 4 kantoren in Nederland voor de afgelopen 10 jaar in kaart. In 2003 was Deloitte met afstand marktleider met een omzet van €756 miljoen. De grote voorsprong ten opzichte de concurrenten had te maken met twee recente gebeurtenissen. Deloitte besloot als enige van de Big 4 om na het Enron schandaal zijn consulting activiteiten niet af te stoten, waardoor het nog kon beschikken over een adviestak. Daarnaast had Deloitte in 2002 de Nederlandse praktijk van Arthur Andersen opgekocht, nadat de zakelijke dienstverlener wereldwijd in opspraak kwam. De totale omzet van de Big 4 bedroeg in 2003 iets meer dan €2,5 miljard.

Omzetontwikkeling Big 4 Nederland

In 2004 (boekjaar 2003/2004) daalde de totale omzet van de Big 4 met €124 miljoen, wat toe te schrijven is aan omzetverlies door EY en Deloitte. Tussen 2004 en 2008 beleven de Big 4 ‘gouden jaren’ – de omzetgroei van PwC, KPMG, EY en Deloitte in deze periode was respectievelijk 32,9%, 27,5%, 7,7% en 5,6%.

In 2008 boekt PwC voor het eerst een hogere omzet dan concurrent Deloitte, waardoor het zichzelf vanaf dat jaar vijf jaar lang de grootste zakelijke dienstverlener van Nederland mocht noemen. PwC werd echter afgelopen jaar onttroond door EY, na een mager jaar in 2013 (omzetdaling van 4%). 

Crisis

Verder valt op dat de crisis er flink heeft ingehakt bij de Big 4 accountancy- en advieskantoren. Anno 2014 bevindt de totale omzet van de Big 4 zich op hetzelfde niveau als 10 jaar geleden. Na een piek in omzet van bijna €2,9 miljard net voor het uitbreken van de crisis, is door onder meer slechte marktcondities, felle competitie en een verandering in vraag van de client in zowel accounting, assurance als consulting meer dan €300 miljoen verdampt.

Groeipercentage van Big 4 kantoren

Een meer gedetailleerde blik op de cijfers laat zien dat de stagnatie in het afgelopen decennium is toe te schrijven aan één bedrijf: Deloitte. Zijn omzet lag in 2013 ruim 11% lager dan tien jaar geleden als gevolg van de krimp binnen de Accountancy en Audit business units. De consultancytak (‘Deloitte Consulting’) daarentegen is in dezelfde periode zelfs gegroeid, te danken aan indrukwekkende prestaties in de afgelopen drie jaar. Grootste omzetstuwers zijn PwC en EY, met respectievelijk +13,9% en 13,1%, gevolgd door KPMG met +8,0%.

Wereldwijd

Ook wereldwijd zijn de Big 4 verwikkeld in een felle machtsstrijd. Zo voeren Deloitte en PwC sinds 2008 een nek-aan-nek strijd voor de titel ‘grootse zakelijke dienstverlener ter wereld’ – sinds vorig jaar staat eerstgenoemde bovenaan met een voorsprong van zo’n $700 miljoen. Samen zijn de Big 4 goed voor een omzet van maar liefst $113,8 miljard, een stijging van 15% ten opzichte van vijf jaar geleden, vooral het resultaat van sterke groei binnen de adviestakken. Zie het artikel ‘Consulting sleutel tot succes voor Big Four kantoren’ voor meer informatie.