Consulting sleutel tot succes voor Big Four kantoren

10 februari 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Vanaf 2002, toen de Big 5 de Big 4 werd na de val van Arthur Andersen, onstond er een heftige strijd tussen Deloitte, PwC, EY en KPMG binnen het accountancy-, tax, consulting- en financial advisory landschap. Een analyse van Consultancy.nl laat zien dat de Big 4 gezamenlijk nu een omzet van bijna $115 miljard realiseren. Echter, de verhoudingen tussen de vier spelers zijn enigszins veranderd.

Zo hebben Deloitte en PwC hun financiële voorsprong uitgebreid, waar Deloitte als winnaar uit de bus komt. Nadat het onlangs PwC onttroonde kan het zich nu opnieuw ’s werelds grootste zakelijke dienstverlener noemen. Voor de komende periode, net als in de afgelopen jaren, schijnt de sleutel tot succes voor de Big Four te liggen in de meer lucratieve consultingmarkt.

Nek aan nek race
In de afgelopen jaren waren Deloitte en PwC verwikkeld in een nek aan nek race voor de titel marktleider zakelijke diensten. In 2008 was Deloitte de grootste met een omzet van $27,4 miljard. Een jaar later nam PwC de eerste plek over, om in 2010 alweer door Deloitte van #1 verstoten te worden, met een verschil van iets meer dan $9 miljoen. Deloitte kon er maar kort van genieten, aangezien PwC in 2011 en 2012 opnieuw de wereldwijde toppositie claimde.

Wereldwijde omzet Big4

Echter, in 2013 heeft Deloitte zijn concurrent opnieuw ingehaald. In het afgelopen boekjaar behaalde Deloitte een omzet van $32.4 miljard, zo’n $300 miljoen meer dan PwC. EY kwam op de derde plek met $25,8, gevolgd door KPMG met $23,4 miljard.

Alles bij elkaar zijn de Big 4 kantoren relatief goed gegroeid in de periode 2008 – 2013. Anno 2014 zetten de Big Four kantoren bijna $115 miljard om in accountancy-, belasting- en consultancyadvies. Deloitte en PwC zijn het sterkst gegroeid, met als gevolg dat ze qua omzet hun financiële voorpsrong ten aanzien van EY en KPMG hebben vergroot. Zo was bijvoorbeeld in 2008 KPMG’s wereldwijde omzet 17% minder dan die van Deloitte, 6 jaar later is dit gat gegroeid met zo’n 10%.

Omzet per servicegebied
Kijkend naar de omzetontwikkeling per servicegebied zijn er grote verschillen te zien. Audit en Tax omzet is gegroeid, hoewel de groei met name herleid kan worden naar de eerste jaren van de onderzochte periode. In de afgelopen 2 tot 3 jaar is de omzet van Audit en Tax afgevlakt of zelfs teruggelopen. Het belangrijkste groeigebied is consulting diensten.

In de afgelopen 6 jaar is Deloitte’s advisory praktijk (Consulting + FAS) wereldwijd gegroeid met maar liefst 52%, te danken aan autonome groei en een reeks van acquisities. Met name de overnames van strategiekantoor Monitor eind 2012 en van de publieke sector tak van BearingPoint in de VS (maart 2009) hebben de adviespraktijk een enorme boost gegeven.

Big4 - Omzet per service

De analyse toont aan waarom EY en KPMG over de hele linie minder zijn gegroeid dan Deloitte en PwC. Hoewel de groeicijfers van hun adviestakken nog altijd indrukwekkend te noemen zijn, toch hebben ze hun consulting diensten niet met dezelfde snelheid kunnen uitbreiden. Dit was ook een van de belangrijkste redenen waarom EY erg ver wilde gaan om het Duitse Roland Berger* over te nemen en waarom KPMG hun pijlen hadden gericht op Booz & Company, alvorens het strategie consultancybureau ver in de onderhandelingsfase werd weggekaapt door PwC.

Consulting en advisory
Als gevolg van de hoge groeicijfers van consulting en financial advisory, heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de service portfolio mix van de Big 4 kantoren. In 2008 nam consulting gemiddeld zo’n 27% van de totale omzet voor zijn rekening, waarbij Deloitte en KPMG boven het gemiddelde zaten. Op dit moment is advisory uitgegroeid tot meer dan eenderde van wereldwijde omzet**. Bij marktleider Deloitte beslaat advisory zelf 41% van hun totale omzet.

Omzetverdeling per Business Unit

Nederland
Ook in Nederland vond er afgelopen jaar een verschuiving plaats in de top van de markt. Als gevolg van een moeilijk jaar – met als resultaat een omzetdaling van €30 miljoen – verloor PwC haar koppositie aan concurrent EY. Zie het artikel ‘EY voorbij PwC als marktleider zakelijke diensten’ voor meer informatie.

* In plaats van een verkoop aan EY, besloot Roland Berger onafhankelijk te blijven.

** Advisory omzet voor Deloitte: Consulting + Financial Advisory Services. Advisory omzet voor EY: Advisory + Transactions Advisory Services.