PwC kaapte Booz voor neus van rivaal KPMG weg

20 januari 2014 Consultancy.nl

De overname van Booz & Company door PwC afgelopen jaar werd voltrokken middels een heuse houdini-act, zo blijkt uit gegevens van de Britse krant The Times. Het overgenomen strategische adviesbureau had al een ‘gentlemen’s agreement’ bereikt met een ander Big 4 kantoor: KPMG. Op het laatste moment schoof PwC echter aan de onderhandelingstafel en wist door een aantrekkelijk bod toe te slaan. Het nieuws werd naar buiten gebracht door twee hooggeplaatste bronnen binnen de kantoren, die hun identiteit niet wilden onthullen, zo meldt The Times. 

In oktober vorig jaar schudde de consultancy branche op zijn grondvesten door het nieuws dat Booz & Company zou worden overgenomen door accountants- en adviesbureau PwC. Eind december stemden de partners van Booz in met de transactie en werd de overname een feit. Door de acquisitie werd PwC in een klap, qua omzet, de derde grootste speler in de ‘Strategy & Operations’ adviesmarkt.

PwC is KPMG te snel af bij overname

De hamvraag blijft nu echter waarom Booz voor PwC koos, terwijl het al een mondeling akkoord had bereikt met KMPG. Bronnen suggeren dat de prijs de doorslag gaf. PwC heeft naar verluid circa $1 miljard betaald voor het strategisch advieskantoor, wat grofweg overeenkomt met de wereldwijd omzet van Booz. Daarnaast legde Booz flink wat eisen op tafel met betrekking tot de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van lange termijn branding en positionering binnen de koper en organisatiestructuur. Analisten beweren dat PwC eerder bereid was te voldoen aan sommige van deze eisen. Op dit moment zijn Booz en PwC bezig hun plannen te integreren. De komende maanden komt er meer duidelijkheid over welke keuzes er gemaakt gaan worden. 

Strategy & Operations
Voor KPMG betekende de misgelopen deal een grote aderlating. Het kantoor loopt op het gebied van ‘Strategy & Operations’ advies een stuk achter op concurrenten Deloitte, PwC en EY. Met de overname van Booz wilde het de achterstand op de concurrenten verkleinen. Een overzicht:

PwC KPMG en Booz

Eerder in 2013 had KPMG ook al interesse getoond in Roland Berger. De Duitse strategie consultant koos er uiteindelijk voor om zelfstandig te blijven, wat in dat geval een teleurstelling was voor EY. Net als KPMG was het erg dicht bij een overname van Roland Berger. Eind 2010 overkwam Deloitte hetzelfde toen de partners van Roland Berger op het laatste moment besloten om zo’n €80 miljoen extra te pompen in het bureau, wat als gevolg had dat onafhankelijkheid gewaarborgd kon blijven.