Booz & Company partners stemmen in met PwC fusie

23 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De kogel is door de kerk: Booz & Company wordt overgenomen door accountants- en advieskantoor PwC. De partners van Booz hebben in ruime meerderheid gestemd ten faveure van de deal.

Als gevolg van de overname verliest een van de oudste* en meest prestigieuze merken binnen het strategy consulting landschap zijn zelfstandigheid. PwC daarentegen slaat een grote slag in strategy & operations consulting en wordt in een klap, qua omzet, de derde speler.

Eind oktober maakten PwC en Booz & Company bekend dat ze van plan waren om te fuseren. Enige struikelblok was de instemming van de partners van het Amerikaanse strategie adviesbureau. In tegenstelling tot de partners van Roland Berger, die vorige week nog stemden voor onafhankelijkheid, zijn de Booz partners van mening dat ze betere vooruitzichten hebben onder de paraplu van PwC.

Booz & Company partners stemmen in met PwC fusie

Strategy & operations consulting

Met de overname van Booz & Company, wordt PwC in een klap een leidende speler binnen de strategy & operations consulting markt. Het Big 4 kantoor stijgt van plek 7 naar plek 3, en gaat hiermee BCG, Accenture en Bain voorbij qua wereldwijde omzet.

Integratie

Over de integratie van Booz binnen PwC is nog weinig bekend, alhoewel het de verwachting is dat Booz de regie zal krijgen over een nieuwe strategy & operations praktijk binnen PwC Advisory. De komende maanden gaan de partnerteams gezamenlijk werken aan een nieuw operating model. Ook wordt de branding nog vormgegeven – belangrijkste vraag is blijft de naam van Booz gehandhaafd? PwC kan ervoor kiezen om Booz te schrappen of een aparte label te creëren die beide brands combineert, bijvoorbeeld PwC Booz. Analisten verwachten dat er voor de tweede optie wordt gekozen, in navolging op bijvoorbeeld Deloitte dat een jaar geleden ervoor koos om het Monitor merk te handhaven na de overname van het strategiehuis (‘Monitor Deloitte’).

Overnamesom

Omdat Booz een private onderneming is zijn er geen details bekendgemaakt over de transactie – volgens analisten heeft PwC circa $1 miljard betaald voor het strategisch advieskantoor, wat grofweg overeenkomt met de wereldwijd omzet van Booz.

* Booz & Company is in 1914 opgericht door de Amerikaan Edwin Booz. In de afgelopen 99 jaar groeide Booz uit tot een van de top 5 wereldwijde strategy consulting organisaties. In 2008 werd het adviesbureau gesplitst in Booz Allen Hamilton (focus op de Amerikaanse publieke sector) en Booz & Company (internationale operaties).