Omzetdaling van 4 procent voor PwC Nederland

01 oktober 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De omzet van PwC is in het afgelopen jaar met 4% gedaald, wat neerkomt op zo’n €30 miljoen. De omzetdaling heeft met name te maken met de mindere prestaties van de accountancy tak (-8%). De adviestak – Advisory – realiseerde als enige business unit een kleine omzetstijging.

Omzet

In het afgelopen boekjaar kwam de omzet van PwC Nederland uit op €664 miljoen. Bijna de helft daarvan is afkomstig van de accountantstak (€301 miljoen; 45% van totaal). Vorig jaar was de omzet van Assurance nog €327 miljoen – de daling heeft volgens PwC te maken met een afname van de marktvraag en de forse prijsconcurrentie in de accountancymarkt. De omzet van Tax & HRS daalde het afgelopen boekjaar met ruim 2%. De consultants van PwC hadden minder last van de crisis, zij boekten ten opzichte van vorig boekjaar 1% meer omzet. De omzet in Deals groeide het meest (3%), het onderdeel Consulting kwam uit op een groei van 1%.

Omzet per branche

Vanuit een brancheperspectief, daalde de omzet in alle praktijken behalve de groep gericht op de energiemarkt. “Helaas hebben we de omzetgroei van afgelopen jaar moeten prijsgeven” zegt bestuursvoorzitter Peter van Mierlo. “De economische en maatschappelijke omstandigheden hebben hun stempel op onze organisatie gedrukt”.

Omzet van PwC Nederland (miljoen)

PwC versus Deloitte

De ontwikkeling van PwC’s omzet is soortgelijk aan die van Deloitte, de andere Big Four organisatie die een aantal weken geleden hun financiële cijfers presenteerde. Net als PwC kampte concurrent Deloitte met een forse omzetdaling in zijn Audit-tak (-7%), en ook de Tax afdeling leed onder de aanhoudende crisis (-6%). Echter, over de hele linie wist Deloitte zijn omzet te stabiliseren, terwijl PwC’s omzet daalde met 4%. Het belangrijkste verschil zit hem in het resultaat van de consultancy diensten: Deloitte Consulting groeide met maar liefst 16% in vergelijking tot slechts een 1% groei voor PwC Advisory.

Medewerkers

Het totaal aantal werknemers daalde van 4,463 tot 4,292. De grootste krimp vond plaats in Assurance (-11%). Binnen de twee andere business units nam het personeelsbestand af met -8% (Tax & HRS) en -2% (Advisory). Lichtpunt is wel dat de diversiteit, kijkend naar het % van medewerkers dat uit vrouwen bestaat, in alle units is verbeterd. 43% van de medewerkers binnen Tax & HRS is inmiddels vrouw, ten opzichte van 42% vorig jaar. Bij Assurance steeg het aandeel van vrouwen van 30% naar 31% en bij Advisory groeide dit van 26% naar 29%.

Winstgevendheid

Ondanks de lagere omzet en minder aantal FTE’s wist het accountants- en adviesbureau de winstgevendheid wel te verbeteren. Het bedrijfsresultaat steeg van bijna €80 miljoen in 2012 naar €90,7 miljoen dit jaar. “Het afgelopen jaar hebben we prioriteit gegeven aan het herstel van de winstgevendheid” zegt Ad van Gils, CFO van PwC.

Gerelateerd: Analyse 10 jaar Big Four: PwC en EY onttronen Deloitte.