EY Nederland voorbij PwC Nederland als marktleider zakelijke diensten

02 oktober 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

EY heeft ondanks de aanhoudende crisis goede zaken gedaan. De omzet van het accountants- en adviesbureau is in het afgelopen boekjaar (tot en met juni 2013) met 2% gestegen naar €673 miljoen. Hiermee streeft het concurrent PwC voorbij en mag EY zich het komende jaar marktleider noemen in de Nederlandse markt voor zakelijke dienstverlening.
 
De omzet in de grootste tak, de accountantspraktijk, bleef nagenoeg gelijk ten opzichte van vorig jaar met €287 miljoen. De belastingpraktijk groeide met 3% tot een omzet van €236,5 miljoen. De twee andere praktijken, Advisory en Transaction Advisory Services (TAS) wisten hun omzet te verbeteren met respectievelijk 3% en 26% naar €86 miljoen en €43 miljoen*. De groei werd naast organische ontwikkelingen ook gestuwd door de overname van duurzaamheidsspecialist Beco Groep in oktober vorig jaar, zo’n 40 adviseurs maakten de overstap.

EY Nederland - Omzet
 
De operationele kosten stegen met 3% naar € 552 miljoen, met name door een eenmalige last op het gebied van huisvestiging** (€23 miljoen). Hierdoor daalde het operationele resultaat met 3% tot €121 miljoen. Onderaan de streep nam de licht winst af, met 1% tot €111 miljoen. Het gemiddelde partnerinkomen nam, na jaren van dalingen, vorig jaar toe met 2% tot €494.000.
 
“Dankzij onze gerichte marktbenadering, onze kostendiscipline en de gedreven inzet van onze medewerkers zijn wij erin geslaagd om onze resultaten te verbeteren in een nog altijd turbulente markt” zegt Marcel van Loo, Country Managing Partner van EY in Nederland.
 
Medewerkers
De gemiddelde personeelsbezetting van EY nam af met 5% tot 3.628 FTE, waarvan 6% bestaat uit partners, 73% uit adviseurs en 21% uit ondersteunende medewerkers.

EY Nederland - Medewerkers

Voorbij PwC

Als gevolg van de omzetstijging van EY en de mindere prestaties van PwC over het afgelopen jaar is EY de Big 4 concurrent in termen van volume voorbijgestreefd. Eerder deze week maakte PwC Nederland bekend dat zijn omzet met zo’n €30 miljoen was gedaald tot €664 miljoen. Deloitte is met een omzet van €631 miljoen nummer drie in de markt, alhoewel KPMG, het vierde advieskantoor van de zogenaamde ‘Big 4’, de jaarcijfers nog bekend moet maken. Vorig jaar boekte KPMG een omzet van €635 miljoen.
 
* De groei van TAS werd ook gestuwd door een interne organisatorische wijziging: de Real Estate Advisory Services afdeling werd overgeheveld naar Transaction Advisory Services.
 
** EY wil de komende jaren zijn kantoorruimte met een kwart verminderen. Omdat het nog moet voldoen aan lopende verplichtingen en er (nog) geen nieuwe huurders zijn heeft EY een voorziening van €23 miljoen genomen ten laste van de resultatenrekening. Wanneer het adviesbureau erin slaagt nieuwe huurders te vinden valt de voorziening in de toekomst geheel of gedeeltelijk vrij.