Middelgrote kantoren passeren Big Four in China

14 januari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Wereldwijd wordt de accountancy- en audit markt gedomineerd door de Big Four. In gevestigde economieën hebben deze vier marktleiders over het algemeen meer dan 70% van de sector in handen, maar ook in kleine landen wordt de markt voor zakelijke dienstverlening gedomineerd door PwC, Deloitte, EY en KPMG. Opmerkelijk genoeg komt hun marktaandeel in China, een van de grootste markten ter wereld, onder druk te staan. De middelgrote accountants- en advieskantoren kantoren, zoals BDO, Grant Thornton en Baker Tilly, winnen snel aan terrein en dreigen zelfs de Big 4 te onttronen. Dat stelt Paul Gillis, voormalig partner van PwC en nu hoogleraar accountancy aan de Guanghua School of Management in Peking, in een interview aan platform Accountant.nl.

Sleutelmoment

Volgens Gillis is er een sleutelmoment aangebroken: “China zou wel eens de plaats kunnen zijn waar de macht van de Big 4 doorbroken gaat worden.” Vooral kantoornetwerken als BDO en Grant Thornton zijn bezig aan een indrukwekkende opmars in de op een na grootste economie ter wereld. De ervaren consultant voorziet dat de Big 4 daarom snel ingehaald zullen worden. De fusie tussen RSM en Crowe Horwath is volgens hem dan ook exemplarisch: “Deze nieuwe combinatie heeft KPMG en EY in China ingehaald, en bezet kort achter PwC en Deloitte de derde plek.”

Middelgrote kantoren passeren Big Four in China

Inspecties

De hoogleraar stelt vast dat de middelgrote kantoornetwerken zich gesteund voelen door de Chinese overheid: “De dominantie van de Big 4 baart de Chinese toezichthouders zorgen. Dat is ook het geval bij andere toezichthoudende autoriteiten elders ter wereld.” Een maatregel die daaraan bijdraagt is het akkoord dat de Chinese overheid en de Amerikaanse toezichthouder PCAOB hebben gesloten. Gillis: “Er wordt voortdurend onderhandeld over inspecties door PCAOB van accountantskantoren die Chinese ondernemingen met een Amerikaanse beursnotering controleren. Als daar een akkoord wordt bereikt, zouden de inspecties de Big 4 weleens hard kunnen raken.”

Controle

Gillis neemt als voorbeeld de diverse boekhoudschandalen van Chinese bedrijven, waar de grote kantoren betrokken bij zijn geweest in hun rol als controlerende accountant. Hierover zijn de Big 4 in aanvaring gekomen met de toezichthoudende instanties in de VS, met name met de PCAOB en de Security and Exchange Commission (SEC). Daarin draait het voornamelijk om de weigering van kantoren om opgevraagde documenten te overhandigen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Middelgrote kantoren passeren Big Fout in China-2

Inhaalslag

“De SEC heeft zelf gedreigd om de activiteiten van kantoren aan banden te leggen”, verklaart Gillis. Toch verwacht de voormalig PwC’er dit niet: “Er zal binnenkort wel een schikking komen. Dit soort zaken zullen de Big 4 in China wel te boven komen. Maar de inhaalslag van de middelgrote kantoren is een veel grotere bedreiging voor de grote kantoren.”