Bureaus bekijken bevaarbaarheid van Ayeyarwady

30 december 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Een consortium van Nederlandse adviesbureaus heeft een contract binnengehaald voor een Ayeyarwady bevaarbaarheidsonderzoek in Myanmar. De bureaus zijn aangesteld door het ministerie van Economische Zaken als onderdeel van de strategische samenwerking tussen Myanmar en Nederland. Het onderzoek moet een verbeterd Ayeyarwady Rivier Training Master Plan opleveren voor twee pilotgebieden, die binnen het World Bank programma prioriteit krijgen.

De Ayeyarwady River in Myanmar verbindt de twee belangrijkste steden van het land, Yangon (met vijf miljoen inwoners) en Mandalay (één miljoen inwoners) met het omringende gebied. In die hoedanigheid vormt de rivier de belangrijkste transportatieroute voor de vele bronnen die het achterland te bieden heeft, zoals landbouwproducten, hout, gas, olie, kolen en goud.

Het land wil de bevaarbaarheid van de Ayeryarwady River verbeteren en intensiveren, een project dat de economie van het land erg goed zal doen. Om dit te doen heeft de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) ingenieurs- en project management bureau Royal HaskoningDHV ingehuurd voor een haalbaarheidsonderzoek met betrekking tot de strategische samenwerking tussen de overheden van Myanmar en Nederland op het vlak van watermanagement en het lopende IWRM Project*.

Royal HaskoningDHV Rebel group en Arcadis winnen contract Myanmar

Royal HaskoningDHV zal de opdracht uitvoeren in samenwerking met consultancybureau Rebel Group en ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Als onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek zal het consortium het River Training Master Plan – dat dateert uit 1988 – verbeteren en de technische en economische haalbaarheid van de in het Master Plan voorgestelde metingen beoordelen. Verder zal het, aan de hand van riviermodellen, de optimale rivierstrainingsfaciliteit identificeren, en zal het tenslotte een plan opstellen voor verbeterde hulpmiddelen voor navigatie.

* Het doel van het IWRM (Integrated Water Resources Management) Project is het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen waarmee Myanmar te kampen heeft, zoals droge voeten, schoon water en duurzame ontwikkeling.