Top 8 management consultancybureaus van Duitsland

10 maart 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd

McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Roland Berger zijn de grootste management consultancybureaus van Duitsland. In de top 8 staan verder de Big Four, Accenture en Oliver Wyman.

Ondanks de crisis heeft de Duitse consultingmarkt een sterke afgelopen tien jaar achter de rug. Sinds 2003, toen de grootte van de markt werd geschat op zo’n €12,2 miljard, groeide de markt ieder jaar – met uitzondering van 2009 – naar de huidige waarde van €22,3 miljard. Kortom, in het afgelopen decennium is de Duitse consultancymarkt met ongeveer tien miljard gegroeid, wat neerkomt op iets meer dan 7% per jaar. Met een omvang van €22,3 miljard mag Duitsland zich de grootse adviesmarkt van Europa noemen*, zo’n 10x a 15x groter dan de Nederlandse markt**.

Duitse consulting markt

McKinsey & Company
De markt wordt al jarenlang gedomineerd door het Amerikaanse McKinsey & Company. De wereldwijde strategy consulting organisatie was een van de eersten die de Duitse markt betreedde door het openen van een kantoor in Düsseldorf in 1964 en deze 'early-mover advantage' heeft altijd voor een concurrentievoordeel gezorgd ten aanzien van McKinsey’s rivalen. Ter vergelijking, Boston Consulting Group opende zijn eerste kantoor in Duitsland in 1975 (München) en Bain & Company volgde in 1982. A.T. Kearney opende ook een kantoor in 1964 – de vestiging in Düsseldorf was zelfs het eerste kantoor buiten de VS – hoewel zijn schaal zowel internationaal als in Duitsland een stuk kleiner is.

Anno 2014 heeft McKinsey in Duitsland 2,300 medewerkers verspreid over zeven kantoren. Het adviesbedrijf wordt geleid door Cornelius Baur (51), die recent werd aangesteld als opvolger van Frank Mattern, die nu een belangrijke wereldwijde rol bekleedt.

Boston Consulting Group
Nummer twee in de markt qua grootte is Boston Consulting Group. Met 1,800 medewerkers is het strategie adviesbureau goed voor een omzet van €490 miljoen. Net als McKinsey heeft het 7 kantoren in Duitsland, in exact dezelfde steden als zijn concurrent. Voor 2014 heeft Boston Consulting Group positieve vooruitzichten aangekondigd: BCG verwacht te groeien met een “hoog eencijferig percentage” aldus Carsten Kratz, BCG Managing Partner tegenover Handelsblatt. Om de groei te faciliteren is het recruitmentdoel gesteld om dit jaar 200 nieuwe consultants aan te nemen.

Management Consulting

Roland Berger
Roland Berger is met 1,250 medewerkers en een omzet van €445 miljoen het derde management consultancybureau in Duitsland. Hoewel het Duitse strategieadvieskantoor vorig jaar een moeilijk jaar had, als gevolg van de onzekerheid rondom zijn toekomst, besloot het eind vorig jaar om onafhankelijk te blijven en herbevestigde vervolgens zijn ambitie om een wereldwijde top-5 speler te blijven. Met de recente verkoop van Booz & Company aan PwC kan het zich zelfs de #4 in het (pure play) Strategy & Operations domein noemen.

Big Four
In de top 8 management consultancy organisaties is er, niet verrassend, ook plek voor de Big 4 kantoren. Met 2,150 medewerkers en een omzet van €403 miljoen is KPMG de nummer 4 in Duitsland, gevolgd door PwC met 1,470 werknemers en een omzet van €315 miljoen. Deloitte heeft 1,405 medewerkers en bevindt zich daarmee op plek nummer 8. Opvallend is dat EY, in Nederland de grootste zakelijke dienstverlener, buiten de top 8 valt.

Grootse management consultancybureaus van Duitsland

Accenture en Oliver Wyman
Met een omzet van €296 miljoen en 825 medewerkers in dienst is Accenture de nummer zes in de Duitse markt. Zijn totale omzet ligt veel hoger, maar de omzet van de Technology en Outsourcing business units wordt niet meegenomen, net als de non-advisory omzet van de Big 4 organisaties. Oliver Wyman, de strategy en management consulting tak van Marsh & McLennan, heeft 703 medewerkers en neemt daarmee de zevende plek in. Het kantoor heeft met name een sterke reputatie binnen de financiële dienstensector. Zo staat het bijvoorbeeld de ECB bij met de doorlichting van de Europese bankensector en helpt het diverse grote banken met het vernieuwen van businessmodellen.

 * Volgens FEACO heeft de Duitse consultingmarkt een waarde van iets meer dan €30 miljard (2012). FEACO neemt echter Outsourcing mee in zijn definitie, terwijl Handelsblatt alleen keek naar pure management consulting en financial advisory diensten. Als Outsourcing wordt geschrapt uit de FEACO data, dan liggen de waarden relatief op dezelde lijn.

** Het exacte verschil hangt af van de gebruikte bron. FEACO data stelt dat de Duitse markt grofweg 10x groter is dan de Nederlandse markt. Als de schatting van de marktgrootte door analistenbureau Source wordt gebruikt (€1,5 miljard) dan neemt het verschil toe naar zo’n 15x.