Petra van Zeeland (Morgens): Diversiteit als sleutel voor het oplossen van complexe vraagstukken
Bij Morgens staat alles in het teken van vooruitgang – bij opdrachtgevers in de zorg, de overheid en het onderwijs, maar zeker ook intern. Zo werkt het adviesbureau voortdurend aan het worden van een meer diverse en inclusieve organisatie. Daarin zijn al mooie stappen gezet – en er is ook nog ruimte voor verbetering, erkennen de medewerkers zelf. We spreken erover met drie van hen. Vandaag tot slot directeur Petra van Zeeland.
Wat betekenen diversiteit en inclusie voor jou persoonlijk?
“Voor mij in de eerste plaats het omarmen van verschillende perspectieven, achtergronden en ervaringen. Het gaat niet alleen om het erkennen van deze verschillen, maar ook om het actief waarderen en integreren ervan in onze (werk)omgeving. Dit vraagt om een continue bewustheid.”
“Het creëert een rijke, dynamische en creatieve bedrijfscultuur, waar iedereen zich gewaardeerd voelt, waar ieders unieke bijdrage wordt gezien als een verrijking en waar iedereen zich thuis voelt.”
“Het gaat om het creëren van een omgeving waarin iedereen, ongeacht achtergrond of persoonlijke kenmerken, hun volledige potentieel kan bereiken op een manier die bij hen past. Je mag jezelf zijn! Dat is wat wij bij Morgens nastreven, en waar ik persoonlijk zeer gepassioneerd over ben.”
In 2021 stelden jullie een nieuwe 10-jaarsstrategie op, met diversiteit en inclusie als belangrijke pijler. Welke vooruitgang hebben jullie sindsdien geboekt?
“We hebben mooie eerste stappen gezet. We hebben onder andere diverse trainingen en workshops georganiseerd om het bewustzijn en de kennis over diversiteit en inclusie binnen ons team te vergroten, ons werving- en selectieproces erop aangepast en ook de Morgens sociale kalender. Dit is het begin. Er is zeker ruimte voor nog meer vooruitgang.”
“Het echte werk ligt in het bewust zijn en worden.”
“Het eerlijke antwoord is dat ook ik onbewust minder inclusief overkom dan ik wil zijn, door bijvoorbeeld woorden te gebruiken die minder inclusief zijn. Het blijft daarom een belangrijk onderwerp dat vaak terugkomt in onze overleggen en aan de lunchtafel, en is onderdeel van onze activiteiten.”
Vorig jaar ondertekenden jullie ook het Charter Diversiteit. Hoe helpt dit jullie in het realiseren van jullie doelstellingen?
“Dat was een belangrijke stap voor ons in het realiseren van die strategie. Het heeft ons geholpen om onze toewijding aan diversiteit en inclusie te formaliseren en verder te verankeren in onze organisatiecultuur.”
“Zo dient het charter zeker als een leidraad en motivatie om onze doelstellingen op dit gebied te blijven nastreven en te meten. Maar het echte werk ligt in het bewust zijn en worden, zodat we consequent keuzes maken en de principes van dit charter toepassen in onze dagelijkse praktijk.”
Wat merk je tot nu toe van de vooruitgang?
“We zien positieve veranderingen, zoals een verrijkte bedrijfscultuur en verbeterde teamdynamiek. Ook wordt het open gesprek steeds meer gevoerd.”
“Daarnaast moeten we voortdurend onze processen en houdingen evalueren en er echt bewust mee bezig zijn om ervoor te zorgen dat diversiteit en inclusie diep geworteld is en blijft in alle aspecten van ons bedrijf.”
“Of we het nu willen of niet, we leven in een bubbel.”
“Ik vind de complementariteit die ontstaat in het team mooi om te zien en iets om te koesteren. Met een divers en inclusief team zijn we nog beter in staat om complexe problemen op te lossen en nieuwe perspectieven te bieden – wat natuurlijk positief bijdraagt aan onze dienstverlening.”
Wat zijn de belangrijkste thema’s waarop jullie nog vooruitgang willen boeken?
“Voor de toekomst blijven we werken aan het verder diversifiëren van ons team en al onze medewerkers bewust maken van de wereld om zich heen. Want of we het nu willen of niet, we leven in een bubbel.”
“Om ons werk goed uit te blijven voeren, moeten we die bubbel uit en beseffen hoe het voor anderen is en de ander echt leren kennen. Daarbij hoort ook het verbeteren van nog diverse onderdelen. We willen een inclusieve cultuur blijven versterken, waarbij iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt.”
“Het is belangrijk om te erkennen dat dit meer is dan alleen een ‘mooi streven’. Het vergt continue inspanning en veranderingen in onze manier van denken en doen. Het zijn dynamische processen die aandacht en aanpassing vereisen.”
“We zijn alert op de veranderende behoeften en verwachtingen van onze medewerkers, klanten en de samenleving als geheel. Met elkaar kunnen we hier nog een wereld winnen. Want is het voor iedereen fijn om te kunnen zijn wie je bent!”
Dit was de laatste van onze drie gesprekken over diversiteit en inclusie binnen Morgens. Eerder spraken we al met Arash Kargar en Anna Veltkamp.