De Nationale DenkTank onderzoekt ‘betekenisvol ouder worden’

10 november 2023 Consultancy.nl

Het jaarlijkse onderzoek van de Nationale DenkTank is weer in volle gang. Dit jaar storten twintig jongeren met uiteenlopende achtergronden zich op het thema ‘Betekenisvol ouder worden’. Zij gaan op zoek naar oplossingsrichtingen voor de belangrijkste uitdagingen die het vergrijzingsvraagstuk met zich meebrengt.

Met behulp van experts, professionals, ervaringsdeskundigen en (thema)partners zet een groep jonge denkers zich ieder jaar in om een van de meest urgente en vastzittende maatschappelijke problemen van nu te kraken. Sinds 2006 heeft deze Nationale DenkTank ieder jaar een dergelijk vraagstuk aangepakt, variërend van gezondheidszorg en de digitale samenleving tot de kwaliteit van ons onderwijs.

In de laatste maanden van 2023 wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar een van de meest prangende vraagstukken van nu en voor de toekomst: de vergrijzing.

Betekenisvol ouder worden

De dentank neemt het vergrijzingsvraagstuk onder de loep, waarbij de focus ligt op ‘betekenisvol ouder worden’.

Nederland heeft namelijk te maken met een groeiende vergrijzingsgolf. Het aantal 65-plussers zal naar verwachting stijgen van ruim 3,5 miljoen in 2023 tot 4,8 miljoen in 2040. Deze demografische verandering brengt tal van uitdagingen met zich mee, waaronder een tekort aan zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers en geschikte woningen.

Lees ook: De impact van vergrijzing op de zorg in 5 grafieken.

Waar de vergrijzing een enorme druk geeft op zaken zoals de ouderenzorg en de economie, biedt het tegelijkertijd de mogelijkheid om deze extra levensjaren betekenisvol in te richten.

Een inclusieve samenleving voor ouderen

Het is een belangrijk onderwerp dat nu wordt onderzocht door de Nationale DenkTank, die ook dit jaar weer bestaat uit een jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)achtergronden. Gestart in augustus, loopt hun onderzoek tot en met december van dit jaar.

De centrale onderzoeksvraag luidt: hoe kunnen ouderen in de vergrijzingsgolf betekenisvol ouder worden en hoe ziet een inclusieve samenleving voor ouderen eruit? Vier deelonderwerpen zijn in het bijzonder onder de loep genomen door de groep: de voorbereiding op ouder worden, zingeving, arbeidsmarktparticipatie en het creëren van een passende leefomgeving.

De onderzoekers trachten daarbij te komen tot concrete en impactvolle oplossingen. Begin vorige maand hebben de jonge denkers tijdens een expertforum reeds hun eerste bevindingen en oplossingsrichtingen gepresenteerd aan zo’n 150 experts.

Partners

Ieder jaar wordt de Nationale DenkTank mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Themapartners zijn dit jaar het UWV, Transvision, Woonzorg Nederland en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook wordt de NDT ondersteund door circa dertig structurele partners (te denken valt aan universiteiten, gemeenten, provincies en ministeries).

Net als vorig jaar zijn ook enkele advieskantoren partner van de Nationale DenkTank. Dit jaar zijn dit McKinsey & Company, AEF, Metabolic en Issuemakers.

Het onderzoekstraject is op dit moment halverwege. In december zal het volledige rapport worden opgeleverd, dat op 12 december vervolgens zal worden uitgereikt aan onder andere Karien van Gennip, (demissionair) minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Nationale Denktank werd in 2005 opgericht door zes jonge wetenschappers. De denktank heeft als voornaamste doel een brug te slaan tussen overheidsinstellingen, de academische wereld en het bedrijfsleven. Hun missie: de Nederlandse samenleving voorzien van innovatieve ideeën om vooruitgang te boeken.