Raspberry Pi 2024: Scholieren denken mee over betere zorg

20 oktober 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De 2024-editie van de Raspberry Pi-competitie staat volledig in het teken van de zorgsector. Scholieren uit heel het land kunnen zich aanmelden voor de innovatiecompetitie met een computer ter grootte van een creditcard.

Met behulp van een piepkleine computer werken aan ‘grote wereld’-vraagstukken. Dat is in een notendop de opzet van de jaarlijkse Raspberry Pi-competitie, een initiatief van PA Consulting.

Ieder jaar staat een andere maatschappelijk thema centraal. Deze editie draait helemaal om de zorg. In de sector spelen allerlei uitdagingen, van vergrijzing en oplopende kosten tot een capaciteitstekort en patiënten die een betere patiëntervaring verwachten.

Raspberry Pi 2024: Scholieren denken mee over een betere zorg

Leerlingen en studenten van 12 t/m 19 jaar vanuit alle lagen van het onderwijs (vmbo tot gymnasium) kunnen zich in teams aanmelden voor de competitie. Zij ontvangen dan een Raspberry Pi-computer van de organisatie, waarmee ze aan de slag kunnen om te werken aan een innovatieve oplossing voor een uitdaging in de zorg.

Aanmelden kan tot eind november. Kort daarna maakt de organisatie bekend welke teams worden geselecteerd voor de competitie. De beste ideeën worden gekozen voor een grand finale, die in april 2024 plaatsvindt in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Naast eeuwige roem kunnen teams ook met prijzengeld naar huis gaan.

Help de zorg

Ernst Brand, consultant bij PA Consulting, is heel benieuwd wat voor ideeën de leerlingen dit keer zullen bedenken en uitwerken. “De afgelopen jaren hebben de deelnemers keer op keer laten zien dat ze in staat zijn met geweldige oplossingen te komen voor dringende problematiek.”

Zo hebben leerlingen sinds de lancering van de Raspberry Pi-competitie in ons land al oplossingen bedacht rond thema’s als duurzaamheid, veiligheid, het klimaat en de energietransitie.

“Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze ook dit jaar weer met innovatieve uitvindingen komen die mensen met ziektes of beperkingen, tijdelijk of permanent, kunnen helpen om een lonend leven te leiden”, aldus Brand.

Leerlingen worden gevraagd om vooral na te denken hoe ze met slimme en toegankelijke technologie de zorg beter kunnen inrichten en de ervaring van patiënten kunnen verbeteren.

Meer interesse in techniek

Met de competitie wil PA Consulting ook een impuls geven aan het aantal leerlingen dat kiest voor een STEM-carrière. Brand: “Voor de inzet van technologieën zoals sensor- en roboticatechnologieën, nieuwe vormen van digitale therapieën en kunstmatige intelligentie heeft Nederland meer jong technisch talent nodig.”

“Met de Raspberry Pi-competitie bieden we de jonge generatie de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met programmeren, techniek en innovatie. Dit sluit perfect aan bij de missie van PA Consulting om vindingrijkheid tot leven te brengen voor een positieve menselijke toekomst.”