Raspberry Pi-competitie 2022 in het teken van duurzaamheid

04 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De vierde editie van de jaarlijkse Raspberry Pi-competitie staat in de steigers. Inmiddels is het thema van het evenement voor scholieren bekendgemaakt: duurzaamheid.

In de loopbanen van de toekomst staan digitale vaardigheden steeds vaker centraal. Veel Westerse landen kampen echter met een gat tussen de vraag vanuit het bedrijfsleven en het animo onder jongeren voor de zogeheten ‘21st century skills’. Vooral de gebieden techniek en informatietechnologie lijden nog altijd onder een tekort aan instromende scholieren.

Met de Raspberry Pi-wedstrijd wil PA Consulting een bijdrage leveren aan het dichten van het gat tussen vraag en aanbod, door scholieren op een vroege leeftijd te enthousiasmeren voor techniek. “Dit doen we door hen uit te dagen uitvindingen te doen waar de maatschappij iets aan heeft”, zegt Mark Griep, hoofd van PA Consulting in Nederland.

Raspberry Pi-competitie 2022 in het teken van duurzaamheid

Hierbij maken de scholieren gebruik van een Raspberry Pi-computer, een microcomputer die ongeveer net zo groot is als een creditcard en scholieren de mogelijkheid geeft om te oefenen met techniek en oplossingen. Denk aan het bouwen van apps, het maken van muziek met behulp van programmeertaal, en nog veel meer.

“De vindingrijkheid die scholieren laten zien en wat ze kunnen maken met behulp van een Raspberry Pi-microcomputer is opmerkelijk”, zegt Griep. PA Consulting organiseert de Raspberry Pi-wedstrijd al jaren in het Verenigd Koninkrijk, en in 2019 bracht de Nederlandse tak van het advieskantoor het concept naar Nederland. House of Digital is in ons land co-organisator.

Duurzaamheid

In de 2022-editie nemen vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren het in teams tegen elkaar op en ontwikkelen ze met de Raspberry Pi-computer een uitvinding die bijdraagt aan de energietransitie.

“Nederland merkt nu al meer van klimaatverandering: hogere temperaturen, meer neerslag, verschuivingen in groei- en broedseizoenen”, zegt Griep. “De veranderingen zullen zich alleen maar opstapelen. Het is belangrijker dan ooit dat we ieder greintje vernuft aanwenden om de aarde leefbaar te houden voor onze en toekomstige generaties. We kijken daarom uit naar de innovatieve concepten en oplossingen van de scholieren.”

Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting, voegt toe. “Met deze competitie willen we scholieren de tools en de vaardigheden geven om hun sociale betrokkenheid met duurzaamheid ook daadwerkelijk om te zetten in actie. En dat doen we ieder jaar met veel plezier – én met succes, want de uitvindingen zijn altijd van zeer hoog niveau.”

Door de coronaversoepelingen verwachten PA Consulting en House of Digital dat het evenement dit jaar weer fysiek kan plaatsvinden. Brand: “De Raspberry Pi-competitie hoort een innovatiefeestje te zijn. Hoewel online meetings en remote working natuurlijk ook innovatief zijn, willen we voor de deelnemende teams dit jaar graag weer een fysiek element herstellen om écht samen de resultaten te vieren.”