De winnaars van de Raspberry Pi scholencompetitie 2020

05 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PA Consulting en House of Digital hebben de winnaars van de Raspberry Pi-competitie 2020 bekendgemaakt.

In deze wedstrijd worden jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen uitgedaagd om met de piepkleine Raspberry Pi-computer een uitvinding te ontwerpen die een maatschappelijk probleem oplost. Hiermee willen de initiatiefnemers bijdragen aan het creëren van bewustwording onder scholieren voor het belang van digitale vaardigheden.

Het thema van dit jaar was ‘Smart Cities & Mobiliteit’, en na een enerverende finaleronde vielen vier teams in de prijzen: Smart City Water won de prijs voor meest creatieve uitvinding, Team GMS voor de meest haalbare uitvinding, en Smart City Signs voor de meest impactvolle uitvinding. De nieuwe AAA-award was voor de Smart Blind Guide.

De winnaars van de Raspberry Pi scholencompetitie 2020

Meest haalbare uitvinding

Team GMS van de Van der Capellen Scholengemeenschap uit Zwolle ontving de prijs voor meest praktisch haalbare uitvinding met hun muts met afstandssensoren voor slechtzienden. “Het is bedacht voor een groep die het moeilijk heeft in een drukke stad”, zei jurylid Karel van Gils. “Ze hebben echt gekeken naar de invulling van de behoefte en hoe techniek hier praktisch aan bijdraagt.”

Het team was uiteraard blij met de prijs, zeker gezien de problemen die ze hebben overwonnen. Een van de studenten: “Ons prototype werkte in eerste instantie niet. We hebben in onze vrije tijd doorgewerkt tot we het konden oplossen.” Geef nooit op dus!

Meest creatieve uitvinding

Team Smart City Water van de Bredero Mavo uit Amsterdam had de meest creatieve uitvinding: een waterreservoir onder het wegdek dat in tijden van droogte het opgevangen regenwater door kan pompen naar planten en bomen. “Deze uitvinding was niet alleen een heel praktisch idee, maar legt ook de link naar een probleem waar we in de toekomst steeds vaker mee te maken kunnen hebben,” zei jurylid Gaby Allard.

Het team was dolblij met de prijs. Hun geheim? Teamwork! “We hadden de taken heel goed verdeeld en goed nagedacht over wat we allemaal gingen doen”, aldus een van de teamleden.

Meest impactvolle uitvinding

De uitvinding met de meeste impact binnen het thema Smart Cities & Mobiliteit was van Team Smart City Signs (Bredero Mavo): een verkeersbord dat de maximumsnelheid automatisch aanpast aan de hoeveelheid voetverkeer.

“Het was ontzettend lastig om te kiezen uit zo veel inspirerende ideeën”, zei jurylid Anke Schlichting. “Maar dit verkeersbord is op meerdere manieren toepasbaar, eenvoudig te implementeren en heeft een directe impact op zowel de stad als mobiliteit.” Een van de leerlingen lichtte de uitvinding toe: “Bij een slimme stad hoort op zijn minst dat het verkeer slim wordt geregeld.”

De AAA-award

De AAA-award, ofwel de aanmoedigingsprijs voor beste allrounders en aanstormend talent, ging naar de Smart Blind Guide (Bredero Mavo), een slimme taststok die als routebegeleider in gebouwen dient. “Dit jonge team heeft heel goed gekeken naar wat gebruikers nodig hebben, wat er al bestond op de markt en hoe ze hier iets aan konden toevoegen”, zei jurylid Joost van der Made. “Daarnaast was het een prachtig prototype waar de Raspberry Pi slim in was toegepast.”

Ernst Brand van PA Consulting over de competitie: “De Raspberry Pi-competitie is bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor technologie, en om ze belangrijke 21e eeuwse vaardigheden bij te brengen.”

Vanwege de coronacrisis werd de competitie dit jaar niet fysiek maar in een digitaal format voortgezet. De teams hebben deze uitdagingen volgens Brand met glans doorstaan. “Vanuit verschillende locaties of vanuit school (mét mondkapje) toonden de teams hun uitvinding, waarbij gebruik werd gemaakt van diverse hulpmiddelen, zoals vooraf opgenomen filmpjes, laptop- en telefooncamera’s en PowerPoint-presentaties. Zo wisten de teams ondanks de fysieke afstand de ideeën achter hun uitvindingen succesvol te communiceren.”