PA Consulting haalt Raspberry Pi-competitie naar Nederland
Na succes in het Verenigd Koninkrijk (UK), wordt in 2019 voor de eerste keer in ons land de PA Consulting Raspberry Pi-wedstrijd georganiseerd. Teams van Nederlandse scholen worden door het adviesbureau uitgedaagd om met behulp van de Rasberry Pi – een betaalbare, kleine computer – tot innovatieve oplossingen te geraken die problemen in de samenleving verhelpen.
De Raspberry Pi is een singleboardcomputer die werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was aanvankelijk bedoeld voor educatieve doeleinden. Een singleboardcomputer is een complete computer, maar gebouwd op een enkele printplaat, waarop enkel de essentiële onderdelen zijn gemonteerd zoals de microprocessor, het geheugen en de input/output.
Hierdoor is de computer betrekkelijk goedkoop en klein in omvang; denk aan enkele tientjes en aan de grote van een bankpas. De productie van de eerste generatie Raspberry Pi startte begin 2012. Sindsdien zijn er verschillende modellen en versies uitgebracht.
Ongeveer gelijktijdig met de productie van de singelboardcomputer, werd ook een Raspberry Pi-wedstrijd opgezet door PA Consulting, als reactie op het dalende aantal studenten dat voor een carrière kiest in informatica- en technologiewereld. Tot voor kort vond de competitie alleen plaats in de UK, maar door het grote succes ervan de afgelopen jaren, heeft het adviesbureau besloten dit jaar ook in Nederland een Raspberry Pi-wedstrijd te organiseren.
Teams van vmbo-, mavo-, havo- en mbo-scholen worden uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi innovatieve oplossingen te maken die problemen in de samenleving de wereld uithelpen. “Met de competitie hopen we jonge mensen enthousiast te maken voor technologie en het belang van innovatie en samenwerking naar voren te brengen”, zegt Ernst Brand, Managing Consultant bij PA Consulting.
Het internationale adviesbureau organiseert de competitie in Nederland samen met House of Digital, een samenwerkingsverband om het ICT-onderwijs beter af te stemmen op de arbeidsmarkt.
Ontwikkelfase
Inmiddels doen verschillende teams van Nederlandse scholen mee aan de competitie, waaronder een team van drie leerlingen Zorg & Welzijn van het ROC in Nijmegen. Gert-Jan Jacobs, docent aan de plaatselijke mbo-school, begeleidt de leerlingen. “Zij krijgen geregeld te maken met ouderen die minder mobiel zijn. Onze casus komt dan ook uit de praktijk. Een 90-jarige man die het liefst nog een aantal jaar thuis blijft wonen, maar zijn rechterbeen niet meer het bed in en uit krijgt”, aldus Jacobs tegenover dagblad De Gelderlander.
“Overdag zit hij in een rolstoel en met de rollator kan hij zelfs nog een stukje wandelen”, vervolgt Jacobs.“Wij ontwerpen een hijskraan voor hem, aangestuurd door een Raspberry Pi. Die tilt het been van de man in bed. Zo kan hij langer in zijn eigen huis blijven wonen. Als hij eerder naar bed wil of ‘s middags een dutje wil doen, is hij niet meer afhankelijk van de thuiszorg.” Daniëlle Weijers, leerling van het ROC Nijmegen – richting: Verzorging – vult haar docent aan en ziet de wedstrijd als een mogelijkheid: “Ook al ben ik zelf niet heel technisch, het is wel een mooie aanvulling op mijn opleiding.”
Judith Romijnders, eveneens teambegeleider en docent aan het ROC in Nijmegen, benadrukt tegenover de Gelderse krant dat de competitie een mooie manier is om studenten te betrekken bij technologische ontwikkelingen: “Veel Zorg en Welzijn-studenten hebben niet direct interesse in technologie. Logisch, want dat is een heel andere richting. Maar in de zorg speelt techniek juist een grote rol. Die wordt in de toekomst alleen maar groter. Door de Raspberry Pi-competitie komen studenten hier op een speelse manier mee in aanraking.”
Het team komt iedere week bijeen in het Technovium, een school voor technisch onderwijs in Nijmegen, waar wordt gewerkt aan de hijskraan. Vincent van de Kamp, ICT-student aan het ROC in Nijmegen, is binnen het projectteam verantwoordelijk voor de technische aspecten. Het team heeft nog een krappe twee maanden, want op 18 april 2019 is in Amsterdam de finale van de wedstrijd.
Er kunnen in totaal drie prijzen worden gewonnen: een voor de meest impactvolle oplossing, een voor de meest haalbare oplossing en nog een voor de meest creatieve oplossing. Staatssecretaris Mona Keijzer zal bij de finaledag aanwezig zijn. Student Jacobs is zeer hoopvol over de kansen van zijn team: “We richten ons niet specifiek op een van de drie prijzen, het liefst winnen we ze allemaal.”