De winnaars van de Raspberry Pi-competitie van PA Consulting
Vorige week vond de finale plaats van de jaarlijkse Raspberry Pi-wedstrijd van adviesbureau PA Consulting.
Sinds 2019 worden vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren uitgedaagd om met een piepkleine Raspberry Pi-computer een uitvinding te ontwerpen die een maatschappelijk probleem oplost. Hiermee wil organisator PA Consulting de ontwikkeling van digitale vaardigheden onder jongeren stimuleren. Dit jaar was het thema van de wedstrijd ‘innoveren voor een betere wereld’.
Door de Covid-19-pandemie was de finaleceremonie net als vorig jaar naar het online kanaal verplaatst. “Iedereen is inmiddels wel gewend om online dingen te doen, maar we zijn toch onder de indruk hoe goed de teams presenteerden”, vertelt Ernst Brand van PA Consulting. “Kinderen, sommigen pas twaalf of dertien, werden geconfronteerd met een jury van zeer ervaren professionals.”
De jury bestond deze editie uit twaalf leden, die actief zijn binnen het bedrijfsleven of de overheid. Binnen deze organisaties houden de juryleden zich onder meer bezig met innovatie, ICT, commercie en consumentengedrag. Enkele juryleden: Karel van Gils (Directeur Innovatie, ProRail), Willem van Asperen (Chief Data Officer, PA Consulting) en Ger Baron (CTO, Gemeente Amsterdam).
In totaal werden door de jury vier prijzen uitgereikt: één voor de meest creatieve uitvinding, één voor de uitvinding met de meeste commerciële potentie, één voor de uitvinding die het best aansluit op het thema en één voor de uitvinding die volgens de vakjury op alle beoordelingscriteria gemiddeld genomen het hoogst scoort.
En de winnaars zijn
De prijs voor de meest creatieve uitvinding werd gewonnen door leerlingen van het Amsterdamse Bredero Mavo met hun hygiënisch toilet system. Een team van het Lyceum Kralingen uit Rotterdam sleepte de prijs voor de uitvinding die het best aansluit op het thema van de competitie in de wacht. Deze leerlingen ontwikkelden een lamp die zorgt voor een betere gezondheid tijdens het thuiswerken.
De prijs voor de uitvinding met de meeste commerciële potentie ging naar het Jac. P. Thijsse College uit Castricum. Dit team ontwikkelde met de minicomputer een systeem dat middels een QR-code of een drukknop kan bijhouden hoeveel klanten in een winkel zijn. Tijdens de coronacrisis houden veel bedrijven dit op een ouderwetsere manier bij met behulp van winkelmandjes en -karretjes.
De prijs voor de uitvinding die volgens de vakjuryleden op alle beoordelingscriteria gemiddeld genomen het hoogst scoort werd gewonnen door een ander team van het Lyceum Kralingen. Deze leerlingen ontwikkelden een opbergbox waar bezorgers pakketjes in kunnen doen als bewoners niet thuis zijn. Voordeel: een bezorger hoeft ieder adres slechts één keer te bezoeken, wat een hoop CO2-uitstoot scheelt.
De vier winnende teams krijgen allemaal een bedrag van €500 dat ze mogen besteden aan de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden in hun klas. Daarnaast worden de vier winnende teams eveneens uitgenodigd om een middag raadsels op te lossen in een online escaperoom.
Mark Griep, CEO van PA Consulting in Nederland, blikt terug op een geslaagde editie van de Raspberry Pi-competitie: “In een onzekere toekomst moeten we als maatschappij voorbereid zijn op het onverwachte. De innovatieve, indrukwekkende en creatieve oplossingen van de teams van dit jaar helpen ons dat te doen.”