Raspberry Pi 2021: Innoveren voor een betere wereld

07 oktober 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PA Consulting en House of Digital hebben aangekondigd dat hun Raspberry Pi scholenwedstrijd een derde editie krijgt.

De Raspberry Pi competitie is twee jaar geleden in het leven geroepen door de initiatiefnemers om jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen de mogelijkheid te geven om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammeren en techniek. “Waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in de maatschappij”, zegt Mark Griep, hoofd van PA Consulting in Nederland.

De eerste editie vroeg scholieren om met de Raspberry Pi computer een innovatieve oplossing te bedenken om het welzijn van mensen te verbeteren. Tijdens de tweede editie kregen scholieren de taak om mee te denken over innovaties die steden steden en mobiliteit kunnen verbeteren. Dit jaar is het thema breder ingestoken: innovatie.

Raspberry Pi 2021: Innoveren voor een betere wereld

Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting, zegt over de keuze voor dit thema. “Dit jaar zijn we als maatschappij door Covid-19 collectief met onze neus op de feiten gedrukt. We moeten wendbaar zijn, flexibel en innovatief kunnen omgaan met snel veranderende omstandigheden. Dat zijn vaardigheden die we nieuwe generaties veel beter moeten bijbrengen dan we nu doen.”

“Zeker in onzekere tijden is het essentieel dat we als maatschappij outside-the-box denken, om oplossingen te vinden voor collectieve uitdagingen”, voegt Griep toe. En dus kunnen scholieren aan de slag met uiteenlopende onderwerpen voor een betere wereld. “Bijvoorbeeld om de wereld schoner, veiliger en duurzamer te maken. Of om in tijden van crisis kritieke voorraden zo snel mogelijk aan de juiste mensen te leveren. Of om goed voorbereid zijn op het onverwachte.”

Wat is een Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is een singleboardcomputer die werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was aanvankelijk bedoeld voor educatieve doeleinden. Een singleboardcomputer is een complete computer, maar gebouwd op een enkele printplaat, waarop enkel de essentiële onderdelen zijn gemonteerd zoals de microprocessor, het geheugen en de input/output. Hierdoor is de computer betrekkelijk goedkoop en klein in omvang; denk aan enkele tientjes en aan de grote van een bankpas. De productie van de eerste generatie Raspberry Pi startte begin 2012. Sindsdien zijn er verschillende modellen en versies uitgebracht.

Net als de afgelopen editie zal de 2021-editie van de Raspberry PI scholenwedstrijd geheel online plaatsvinden.

De Raspberry Pi scholenwedstrijd in ons land is opgezet op basis van het succes dat PA Consulting ermee had in het Verenigd Koninkrijk, waar het inmiddels een hoogtepunt vormt voor veel scholieren die interesse hebben voor techniek.