Scholieren werken met piepkleine computers aan de energietransitie
Komend jaar gaat de Raspberry Pi-competitie wederom van start. In deze lustrumeditie staat het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de energietransitie centraal.
Het is voor het tweede jaar op rij dat de Raspberry Pi-competitie, een initiatief van PA Consulting en House of Digital, kiest voor het thema duurzaamheid – dit keer met een focus op de energietransitie. Eerdere edities daagden deelnemende scholieren uit op thema’s zoals mobiliteit, welzijn en innovatie.
Tijdens de jaarlijkse wedstrijd strijden vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren vanaf 12 jaar in teams tegen elkaar. Met behulp van de piepkleine Raspberry Pi-computer proberen de scholieren een oplossing te vinden voor (wereldwijde) maatschappelijke problemen.
In deze editie zullen de deelnemers zich daarbij in het bijzonder richten op de transitie naar hernieuwbare energiebronnen. Een van de doelstellingen van het kabinet voor Nederland is om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Om dat te realiseren staat in de Klimaatwet het doel opgetekend dat tegen 2030 een CO2-reductie van ten minste 55% gerealiseerd moet zijn.
De klimaattransitie en de daarbij horende klimaatplannen betekenen een ambitieuze opgave voor zowel overheidsorganisaties als het bedrijfsleven. Volgens de meest recente schattingen loopt Nederland achter op zijn duurzame ambities
Kortom: alle zeilen moeten worden bijgezet. “Meer dan ooit hebben we wilskracht nodig om onze maatschappij te verbeteren. Die hebben jongeren in overvloed”, zegt Mark Griep, hoofd van PA Consulting in Nederland. Hij voegt toe dat hij ieder jaar weer positief verrast word door de oplossingen waar jonge scholieren mee komen.
Raspberry Pi
De Raspberry Pi is een singleboardcomputer die werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge. Het is een complete computer, maar gebouwd op een enkele printplaat waarop enkel de essentiële onderdelen zijn gemonteerd, zoals de microprocessor, het geheugen en de input/output. Met de microcomputer, die net zo groot is als een creditcard, kunnen onder andere apps gebouwd en codes geprogrammeerd worden.
Door met de Raspberry Pi-computer te werken komen scholieren in aanraking met techniek en informatietechnologie, een belangrijke doelstelling van de competitie.
“In de carrières van de toekomst staan digitale vaardigheden centraal. Maar we kampen in Nederland met een gebrek aan animo onder jongeren voor deze zogenaamde ‘21st century skills’, vooral in de techniek en informatietechnologie is er een schrijnend tekort aan instromers”, legt Griep uit. “Met de Raspberry Pi-competitie wil PA scholieren op vroege leeftijd enthousiasmeren voor IT en techniek.”
De competitie, die in 2023 zal plaatsvinden, eindigt met een innovatiefeestje, waarbij de finalisten in de schijnwerpers zullen worden gezet. In 2022 gingen scholieren van het Gomarus College in Groningen, het Buurtcollege Agora Maas en Peel in Panningen en het Stedelijk Gymnasium in Haarlem er met de prijzen vandoor.