De 50 meest innovatieve bedrijven ter wereld
Boston Consulting Group heeft zijn nieuwste top 50 van de meest innovatieve bedrijven ter wereld uitgebracht. Nederland is tweemaal vertegenwoordigd in de lijst, met Philips en Unilever. In totaal hebben slechts acht Europese bedrijven de ranking gehaald.
De gehele top vijf bestaat uit Amerikaanse techgiganten. Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat Apple bovenaan, gevolgd door IT-rivalen Microsoft, Amazon en Alphabet (het moederbedrijf van Google). Daarachter behoudt Tesla zijn vijfde plaats. De top tien wordt gecompleteerd door Samsung, Moderna, Huawei, Sony en IBM.
Net zoals afgelopen vijf jaar is meer dan de helft van de bedrijven op de lijst gevestigd in Noord-Amerika. Opvallend is dat Europa steeds meer terrein verliest, met drie minder multinationals dan in de 2021-editie.
Van de acht Europese bedrijven in de lijst is de hoogst genoteerde (Siemens) bovendien pas te vinden op plek 20. De Europese noteringen komen op het conto van slechts vier landen. Duitsland is met vijf bedrijven (naast Siemens ook Zalando, Bosch, Adidas en SAP) goed voor meer dan de helft daarvan.
Nederland wordt vertegenwoordigd door Philips en Unilever, hoewel dat laatste bedrijf sinds eind 2020 officieel volledig Brits is. Het komt echter voort uit de fusie tussen het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers, en wordt daarom beschouwd als een Nederlands-Britse multinational. Zwitserland, tot slot, is het vierde Europese land met een bedrijf in de top 50 (Nestlé).
Lees ook: McKinsey roept Europese CEO’s op voorsprong in quantum te benutten.
Het gat dat het achterblijvende Europa achterlaat wordt gretig gevuld door Azië, zo blijkt uit het onderzoek. Bedrijven uit Azië-Pacific en Groot-China wisten hun aandeel in de lijst te vergroten van respectievelijk vier en drie bedrijven in 2018, naar acht en zeven in 2022.
Vier bedrijven staan dit jaar voor het eerst in de lijst: ByteDance (#45), Nvidia (#15), Panasonic (#46) en Zalando (#25).
Best practices?
In zijn onderzoek tracht Boston Consulting Group (BCG) ook de geheimen achter het succes van de innovatieve koplopers te ontrafelen. Niet verrassend hebben deze bedrijven hun innovatiemanagement beter op orde dan hun branchegenoten. Dit geldt voor alle facetten en fases van de innovatiecyclus, van strategie en governance tot projectmanagement, financiering en implementatie.
Kansen voor verbetering zijn er desondanks nog volop, zelfs onder de leiders. Er is volgens BCG vooral nog veel te winnen op het gebied van funnel management en portfoliomanagement.
Een ander gebied waarin innovatieve bedrijven uitblinken is ESG (environmental, social en governance). Volgens BCG mag bijna 80% van de spelers uit de top 50 zich een leider in duurzaamheid en ESG noemen. In lijn met hun bevindingen, wijzen de onderzoekers er eveneens op dat bijna 90% van de top 50 bedrijven uitstekende ESG-scores in de Refinitiv-benchmark kan voorleggen.
BCG noemt ook tal van andere factoren die van belang zijn voor innovatief leiderschap, bijvoorbeeld beschikken over een cultuur van (continue) businessmodelinnovatie, het vermogen om datagedreven inzichten te vertalen naar strategie en besluitvorming, volwassenheid in het opschalen en snel naar de markt brengen van innovaties en het gebruikmaken van partnerships en corporate venturing.
Eerdere edities van Boston Consulting Group’s jaarlijkse innovatieonderzoek brachten nog andere succesfactoren aan het licht, zoals uitgaven aan research & development, het durven investeren in economisch slechte tijden, het verankeren van een agile en lean cultuur of het omarmen van een people & talent-cultuur gericht op innovatie.