CIO’s kunnen vraag naar IT-innovatie steeds moeilijker bijbenen

15 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

IT-afdelingen hebben steeds meer moeite om te voldoen aan de groeiende vraag naar IT-innovatie en upgrades van systemen. Dat blijkt uit onderzoek van The Economist Intelligence Unit en Appian.

De onderzoekers ondervroegen meer dan 1.000 IT-besluitvormers en executives bij grote bedrijven wereldwijd – waaronder in Nederland – naar de staat van hun digitale transformatie-agenda. Twee conclusies waar de aandacht naar uitgaat: er valt nog veel werk te verrichten binnen de IT-omgeving, en tegelijkertijd kunnen CIO’s de groeiende vraag van ‘de business’ steeds moeilijker bijbenen.

Meer dan 8 op de 10 respondenten geven aan dat een (matige tot aanzienlijke) verbetering van de IT-infrastructuur en apps nodig is om tegemoet te kunnen komen aan externe veranderingen en ‘requirements’ vanuit de business. Kortom, CIO’s en hun IT-teams moeten flink aan de bak.

Across your IT project portfolio, what is the average number of months that projects have been on backlog during the past year?

Op de vraag naar de meest impactvolle gebieden om te verbeteren, waren de top drie antwoorden: ondersteuning van thuiswerkers (72%), integratie van informatie en workflows in de gehele organisatie (69%) en het snel veranderen van systemen en processen (69%).

IT-teams worstelen echter met het waarmaken van de behoeften. Meer dan 80% van de IT-respondenten geven aan dat het gemiddeld aantal maanden voor uitgestelde (‘backlog’) projecten zes maanden of langer bedraagt. Met andere woorden, de meeste IT-projecten worden of niet tijdig opgestart, of tijdens het traject opgehouden waardoor ze later worden opgeleverd dan vooraf was afgesproken.

Dit leidt tot een stijging van zogeheten ‘shadow IT’ (IT-ontwikkelingen die buiten de IT-afdeling om worden ontwikkeld) of ‘business IT’ (IT-applicaties die zelf door de business worden ontwikkeld met behulp van low-code). Meer dan de helft van de bestuurders erkent dat zij het “enigszins eens” of “zeer eens” zijn dat non-IT business units in sommige gevallen de ontwikkeling van hun digitale applicaties in eigen hand nemen.

What categories of technology will be most important to the success of your organisation over the next 12 months?

Omdat de vraag naar bedrijfsprojecten groter is dan de groei van het IT-budget, verwachten The Economist Intelligence Unit en Appian dat de situatie er niet veel beter op wordt de komende maanden. Om maar te zwijgen over de in rap tempo toenemende noodzaak om te digitaliseren. Volgens McKinsey & Company gaan de ontwikkelingen zo snel dat er sprake is van een flinke sprong in de volwassenheid van IT.

“Het rapport laat zien dat organisaties meer van IT verwachten in een tijd waarin medewerkers en bedrijfsgegevens meer verspreid zijn dan ooit”, aldus Matt Calkins, de CEO van Appian.

De technologieën die de komende twaalf maanden essentieel zullen zijn voor het succes van organisaties zijn cloud computing, artificial intelligence en machine learning, data science en analytics, en automatisering. “Deze gebieden moeten als prioriteiten gelden voor verbeterde IT-functies”, zegt Calkins.