Jeroen Slootmans wint zorginnovatieprijs met slimme armband

14 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Topaze-directeur Jeroen Slootmans is uitgeroepen tot winnaar van de Zorgverslimmer Award 2023.

Met de jaarlijks prijs zet initiatiefnemer Tenzinger innovaties – en de mensen daarachter – in het zonnetje. Uitgangspunt is dat de innovatie kan leiden tot een structurele verbetering van de zorg, of het nou in de ziekenhuiszorg, ggz of ouderenzorg is.

Van de 24 finalisten ging Jeroen Slootmans aan de haal met de prijs. Bij jeugdzorgorganisatie Topaze in Schijndel houdt Slootmans zich dag in dag uit bezig met onder meer technische vernieuwingen in de zorg. Vanuit zijn functie en praktijkervaring bedacht hij de Kansband, een armband met gps-tracker voor jongeren die in een instelling wonen of terecht dreigen te komen.

Jeroen Slootmans, Topaze

“Het moet voorkomen dat jongeren hun sociale leven kwijtraken”, vertelt Slootmans over de innovatie. “Met de band kunnen familie of vrienden zien waar jongeren zijn en of ze zich aan afspraken houden waarmee ze hun leven weer op de rit krijgen.”

De Kansband werkt als volgt: als de jongere bijvoorbeeld op school, thuis of op de sportclub aankomt, geeft de armband een melding aan de mensen die bevoegd zijn om de jongere te volgen. Het uiteindelijke doel is om positief gedrag te stimuleren.

Slootmans: “Het is echt een kans voor jongeren om zich te bewijzen, het moet zeker niet gezien worden als een enkelband om de pols. Zo is altijd te zien of de jongere op tijd is aangekomen op school of bij de voetbaltraining. Het bandje is vooral bedoeld voor jongeren die in de gesloten jeugdzorg terecht dreigen te komen. Als zij goed gedrag kunnen voorleggen, dan kan het hen helpen om stappen te zetten in hun ontwikkeling.”

Ondertussen is Slootmans ook alweer druk in de weer met de opvolger: de Omarmband. Deze band is bedoeld voor mensen met dementie. “Met de band weten naasten altijd waar een thuiswonende oudere met dementie zich bevindt.”

Boris Hololtcheff, CEO van Tenzinger, laat in een reactie op de toekenning van de Zorgverslimmer Award weten dat Tenzinger inmiddels samen met Slootmans aan het kijken is naar meer mogelijkheden voor het inzetten van de twee armbanden. “Zo’n armband kan ook in andere zorgsectoren gebruikt worden”, geeft hij aan.

Ook voeren Tenzinger en Slootmans gesprekken om samen een platform voor zorgprofessionals en mantelzorgers te ontwikkelen. Daardoor wordt bijvoorbeeld zichtbaar welk effect medicijnen hebben op ouderen. “Ook hiermee kan de zorg in de toekomst voor iedereen verbeteren.”