‘Datagedreven werken kan de zorg effectiever maken’
Data science kan de zorg veel effectiever maken. Boris Hololtcheff, CEO van Tenzinger, vertelt hoe de organisatie partijen in de zorg helpt met het omarmen van datagedreven werken.
De zorgsector verandert de laatste jaren ingrijpend en staat ook richting de toekomst voor enorme uitdagingen. Niet alleen stijgt de vraag naar zorgdiensten explosief, ook lopen de zorgkosten door tal van oude en nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen (corona, de vergrijzing, geopolitieke spanningen, enzovoorts) in toenemende mate op.
Deze en andere ontwikkelingen nopen zorginstanties om hun organisatie, processen en systemen zo efficiënt mogelijk in te richten. ICT speelt daarbij een cruciale rol, zo stelt Tenzinger-CEO Boris Hololtcheff.
“De snel stijgende zorgvraag is niet bij te benen met de beschikbare zorgprofessionals. Ook de zorgkosten lopen snel op. Alles wat helpt om met hetzelfde aantal zorgprofessionals meer zorg te verlenen is meer dan welkom”, aldus Hololtcheff.
Lees ook: ‘Bestaande technologie kan personeelstekort zorg bijna volledig oplossen’.
De zorg kampt de laatste jaren bovendien met toenemende administratieve rompslomp en rapportagedruk, waarbij zorgverleners (te) veel tijd moeten besteden aan zorgadministratie in plaats van aan de patiënt. “De kunst is om die tijd te beperken en de verzamelde data te gebruiken voor innovatieve oplossingen die inzicht bieden aan professionals in de zorg. Daarmee kunnen zorgaanbieders het verschil maken”, aldus Hololtcheff.
Tenzinger levert business consultancy, implementatiediensten (denk aan ECD-systemen) en software aan zorgorganisaties. Een belangrijk focusgebied van de dienstverlening is gecentreerd rondom het bieden van dataoplossingen. Hololtcheff: “De zorg verzamelt een enorme berg data. Wat als we die verrijken en teruggeven, zodanig dat zorgprofessionals hiermee inzichten krijgen waarmee ze de zorg kunnen verbeteren?”
Dataplatform
De komende jaren zullen veel zorgorganisaties hun bedrijfsvoering dan ook willen innoveren door middel van data (science) en oplossingen voor datagedreven werken. Dat noopte Tenzinger om een speciaal 6G-dataplatform te ontwikkelen, waarmee data kan worden uitgewisseld met andere partijen binnen het zorgecosysteem.
Hololtcheff: “Zorgaanbieders verzamelen heel veel gegevens via het elektronisch cliëntendossier, het roosterpakket en andere bedrijfssystemen, zoals ERP. We vroegen ons af hoe je die kunt verzamelen op een centrale plek, zodat je data kunt combineren om er nuttige inzichten uit te halen die je kunt teruggeven aan de zorgprofessional.”
Dat leidde tot de ontwikkeling van een dataplatform op basis van Snowflake. Dit platform staat volgens Hololtcheff bekend om zijn “ongekende opslagmogelijkheden, rekenkracht en performance”.
Het dataplatform combineert Tenzinger met ICT-toepassingen die data uit diverse systemen opnemen, vertalen naar standaarden, anonimiseren en bewerkbaar maken voor analyse en onderzoek. “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk diverse ICT-systemen te ontsluiten. Want juist in het combineren van gegevens zit de kracht van data science”, aldus Hololtcheff.
Trainingen en tools
Naast advies, implementatiewerk en software helpt Tenzinger opdrachtgevers ook door middel van het verzorgen van praktische trainingen en masterclasses rondom data. “Zo helpen we medewerkers van zorgaanbieders aan de slag te gaan met data om de werkprocessen te verbeteren.”
Vanuit het werken in de praktijk met zorgprofessionals komen bovendien ook tal van nieuwe tools tot stand. Zo ontwikkelde Tenzinger een datagedreven tool voor multidisciplinair overleg bij ggz-instellingen.
Hololtcheff: “Deze op basis van verslagdata werkende toepassing helpt zorgprofessionals bij het bepalen welke van de vele cliënten ze die week bespreken. Dat is objectiever en effectiever dan de keuze alleen op gevoel maken.”
Ook ontwikkelt Tenzinger momenteel een speciale app voor het matchen van zorgverleners en cliënten in de ggz. “Die match is bepalend voor het effect van de behandeling. Dat gaat nu in één van de vier gevallen mis. Als we kunnen achterhalen welke behandelaars het beste passen bij welke cliënten, kunnen we een deel van deze mismatches voorkomen. Stel je voor wat zo’n ‘dating app’ kan betekenen!”