Scholieren vallen in de prijzen voor digitale klimaatoplossingen

15 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De vierde Raspberry Pi-scholencompetitie is afgesloten met een feestelijke finale, waarbij vier teams in de prijzen vielen voor hun innovatieve en duurzame digitale uitvindingen.

Na jaren te hebben geopereerd in het Verenigd Koninkrijk haalde PA Consulting in 2019 de Raspberry Pi-competitie naar ons land. In deze competitie worden vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren vanaf 12 jaar uitgedaagd om met de piepkleine Raspberry Pi-computer uitvindingen te realiseren voor maatschappelijke vraagstukken.

De competitie werd net als vorig jaar georganiseerd in samenwerking met House of Digital. Dit jaar kregen de scholieren de opdracht mee om bij te dragen aan oplossingen die duurzaamheid bevorderen.

Raspberry Pi-competitie 2022

“Met deze competitie willen we scholieren de tools en de vaardigheden geven om hun sociale betrokkenheid met duurzaamheid ook daadwerkelijk om te zetten in actie”, aldus Ernst Brand van PA Consulting.

Grand Finale

Afgelopen week vond in Amersfoort de finale plaats. Na een interactieve quiz en cryptoworkshop kregen de teams de kans om hun ideeën te pitchen aan de aanwezige jury.

De prijs voor de meest creatieve uitvinding werd gewonnen door het team van de Liedjestelefoon, van het Gomaruscollege in Groningen. Zij wonnen met hun uitvinding die het leven van mensen met dementie fijner moet maken – waarmee de scholieren tevens creatief buiten de lijntjes van het wedstrijdthema hadden gekleurd.

De prijs voor de meest haalbare uitvinding ging naar Team Frambozentaart van het Buurtcollege Agora Maas en Peel in Panningen (Limburg). Dit team van 12- en 16-jarigen ontwikkelde een CO2-meter om de luchtkwaliteit in klaslokalen te bewaken. “Een idee dat in principe morgen al uitgevoerd kan worden”, aldus de jury.

De prijs voor de meest impactvolle uitvinding werd uitgereikt aan het team van de Smart Shower, eveneens van het Gomaruscollege. Deze vernuftige uitvinding sluist douchewater door naar bijvoorbeeld het toiletreservoir wanneer het nog niet op temperatuur is. Zo bespaart hun uitvinding vele liters per douchebeurt.

De Triple A-prijs (de aanmoedigingsprijs voor beste all-rounder en aanstormend talent) was ten slotte voor Team I-SGH van het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Hun smart home device – een combinatie van een watersensor en mobiele app – laat gebruikers precies weten hoeveel water ze gebruiken tijdens een douche of bad. Hiermee vergroot de device het bewustzijn van consumenten over hun waterverbruik.

“Dit is waarom we deze competitie organiseren”, zei Mark Griep, hoofd PA Nederland, tijdens de prijsuitreiking. “De energie, de lessen die jullie hier met ons delen. Want wat jullie hebben gedaan, dat is wat wij ook doen bij PA Consulting: problemen oplossen door innovatief samen te werken. Ik hoop dat jullie je kennis, kunde en talent in jullie carrière inzetten om onze wereld een stukje mooier te maken.”

De jury van de Raspberry Pi-competitie bestond uit: Volkert Deen (Hoofdredacteur, AG Connect), Jet Lepage (Hoofd Verwerken Financiële Verplichtingen, UWV), Willem van Asperen (Chief Data Scientist, PA Consulting), Peter Toethuis (CIO, NN Leven), Rian van Heur (Content Director, VHTO) en Wendy Vierveijzer (Strafrechter in Gelderland).