Buck Consultants International lanceert value chain-raamwerk

24 augustus 2023 Consultancy.nl

Buck Consultants International heeft een nieuw raamwerk ontwikkeld dat internationale bedrijven helpt bij het ontwerpen en verbeteren van hun wereldwijde supply chains.

De lancering komt op een moment waarop er wereldwijd sprake is van grote verstoringen in de toeleveringsketens. Dat is deels te wijten aan ingrijpende gebeurtenissen, zoals de slepende oorlog tussen Oekraïne en Ruslandgeopolitieke druk en de aanhoudende economische onzekerheid.

Al deze ontwikkelingen hebben aanzienlijke invloed op de wereldwijde logistieke waardeketens, van de inkoop van grondstoffen tot productie, transport, opslag en levering aan eindgebruikers.

Buck Consultants International lanceert value chain raamwerk

“Bij Buck Consultants International geloven we dat voor het ontwikkelen en implementeren van een succesvolle supply chain-strategie een end-to-end visie op de waardeketen nodig is”, stelt René Buck, CEO van het adviesbureau.

Dat is waar het nieuwe ‘DE-5 value chain raamwerk’ van Buck Consultants International om de hoek komt kijken. “Het raamwerk helpt bedrijven veerkracht op te bouwen en succesvol te opereren binnen een klimaat dat wordt gekenmerkt door volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit”, legt Buck uit.

Op basis van tientallen jaren aan data, duizenden datapunten en het stevige trackrecord van het adviesbureau (Forbes merkte Buck Consultants International onlangs aan als een van ’s werelds leidende managementadviesbureaus), is het nieuw ontwikkelde raamwerk gecentreerd rondom vijf pijlers, die betrekking hebben op de activiteiten van multinationale bedrijven.

1: Ontkoppeling van risicovolle markten

De eerste pijler in het raamwerk betreft de ontkoppeling van risicovolle markten. Buck licht toe: “In de afgelopen jaren hebben de toenemende handelsspanningen ertoe geleid dat bedrijven bepaalde regio’s minder opzoeken, waaronder China.”

“Hoewel die regio’s belangrijke markten blijven, is hun concurrentievermogen als wereldwijd productiecentrum afgenomen door stijgende arbeidskosten en een lastiger regelgevingsklimaat”, legt hij uit.

2: Wees niet afhankelijk van één bron

De tweede pijler is ‘de-single sourcing’, oftewel het niet afhankelijk zijn van één enkele bron (lees: leverancier). Dit heeft alles te maken met de wereldwijde economische disruptie van de laatste jaren, hoofzakelijk veroorzaakt door de coronapandemie. Die legde op pijnlijke wijze de kwetsbaarheid bloot van de wereldwijde supply chains.

Volgens Buck was er in 2020 een moment waarop de activiteiten van meer dan 90% van de autofabrikanten in Europa door de coronalockdowns werden beïnvloed. “Om dit in de toekomst voor te zijn, kijken veel bedrijven tegenwoordig naar modellen met meerdere bronnen”, geeft hij aan.

3: Supply chains minder risicovol

De derde pijler beslaat de noodzaak voor lagere risico’s binnen de supply chains. “Bedrijven zullen hun supply chains minder risicovol willen maken door een intensievere voorraadplanning. Dit omvat het verhogen van de hoeveelheid voorraad die wordt aangehouden, met als gevolg dat meer magazijnruimte nodig is.”

Dit verlaagt het risico op leveringsproblemen, maar brengt wel aanzienlijke kosten met zich mee, erkent Buck. “Denk aan het opzetten van nieuwe productie- en distributieactiviteiten of aan uitbreiding of consolidatie. Andere methoden omvatten vraagprognoses met behulp van kunstmatige intelligentie.”

4: Decentralisatie van productie

De vierde pijler heeft betrekking op de decentralisatie van de productie, ook wel bekend als ‘reshoring’. Hierbij wordt de productiecapaciteit teruggebracht naar de oorspronkelijke markt, zoals de Verenigde Staten of Europa.

“Er zijn ook subtielere manieren van decentralisatie”, geeft Buck aan. “Zoals het behouden van de overzeese productiecapaciteit, maar het inrichten van extra capaciteit dichter bij huis. Sommige multinationals met een gedecentraliseerde productie hebben een fabriek in Centraal- of Oost-Europa voor de Europese markten, een fabriek in Mexico voor Noord-Amerika en een fabriek in Zuidoost-Azië voor de Aziatische markten.”

5: Decarbonisatie

De vijfde pijler, tot slot, betreft decarbonisatie. Buck: “Bedrijven streven ernaar hun CO2-uitstoot te verminderen vanwege internationale regelgeving en de veranderende verwachtingen van klanten. Dit sluit aan bij de decentralisatie van de productie, omdat het niet hoeven verschepen van producten over lange afstanden de uitstoot van koolstof vermindert.”

Ook het herinrichten van de productieprocessen om te voldoen aan milieuregels brengt echter hoge kosten met zich mee. “Dus is het zaak dat bedrijven hun acties effectief plannen om ervoor te zorgen dat de productie niet wordt beïnvloed”, voegt Buck toe.

Integraal portfolio-onderdeel

Het nieuwe raamwerk neemt een belangrijke plek in binnen het supply chain-dienstenaanbod van Buck Consultants International. Het bedrijf levert ook proposities voor onder meer strategische locatie-analyse, scenarioplanning, footprintplanning (productie, distributie), kostenanalyse (inclusief kapitaalinvesteringen, operationele kosten en transitiekosten) en CO2-footprint.

“We zijn gespecialiseerd in het begrijpen van wat er speelt in specifieke sectoren en geografische markten en vertalen die trends naar scenario’s die onze klanten begrijpen. We beoordelen ze holistisch door te kijken naar kosten, klantimpact, omstandigheden en CO2, zodat ze de best mogelijke beslissing kunnen nemen”, besluit Buck.

More on: Buck Consultants International
Netherlands
Company profile
Buck Consultants International is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Buck Consultants International is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.