Emerce100: De beste consultancybureaus voor e-business

02 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat zijn de beste consultancybureaus op het gebied van e-business? Elk jaar zoekt vakblad Emerce het uit, met deze editie een groep van 14 bureaus die tot de koplopers in de markt behoren.

Voor de 18e editie van de ‘Emerce100 – De beste bedrijven in e-business’ werden beslissers actief in de online marketing, ICT en e-business gevraagd om dienstverleners met wie ze samenwerken te beoordelen op hun imago evenals op de kwaliteit van hun dienstverlening.

Het onderzoek bestrijkt een vijftal gebieden: Bureaus, E-business services, Media & Advertising, Software en Venture. In totaal werden rond de 550 bedrijven beoordeeld, verdeeld over 55 categorieën.

Emerce100: De beste consultancybureaus voor e-business

In de categorie Consultants komen dit jaar veertien partijen bovendrijven als leiders. Op de gedeelde eerste plaats staat het drietal EY VODW, DigitalWorks en SparkOptimus.

EY VODW, een dochteronderneming van zakelijk dienstverlener EY, werd in 2018 gevormd na de overname door het Big Four-kantoor van het voormalige VODW. Al jaren staan zowel EY als EY VODW in de Emerce100-lijst. Vorig jaar kreeg alleen het moederbedrijf een notering, dit jaar is EY VODW terug in de ranking, met een gedeelde eerste plek en een hogere score dan EY.

Het is inmiddels vaste prik dat SparkOptimus bovenin de Emerce100 terug te vinden is. Vorig jaar stond SparkOptimus bovenaan (op aanzienlijke afstand van zijn branchegenoten) en ook in 2019 ging het Amsterdamse bureau aan kop. In 2020 deelde het de eerste positie met Bain & Company en Boston Consulting Group.

Ook DigitalWorks keert met een score van 6,5 op een schaal van 7 terug naar de top van de ranglijst. Ook in de edities van 2021 en 2020 wist het Amsterdamse bedrijf een notering in de lijst te bemachtigen.

De overige 11 consultancybureaus in de Emerce100 zijn Xebia, Boer & Croon, Boston Consulting Group, KPMG, McKinsey & Company, EY en PwC (gedeeld tweede) en Cognizant, Accenture, Deloitte en Bain & Company (gedeeld derde). Al deze bureaus, met uitzondering van Cognizant, stonden vorig jaar ook in de lijst.

“Bij de consultants zijn er dit jaar weinig wijzigingen. De koplopers in de markt hebben hun leidende positie weten te behouden”, aldus de onderzoekers van Emerce.