EY neemt VODW over, 100 professionals versterken Advisory praktijk

16 juli 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

EY heeft VODW overgenomen. Het betreft een van de grootste management consulting-deals in de recente Nederlandse geschiedenis. Meer dan 100 professionals van VODW maken de overstap naar de adviestak van het Big Four accountants- en advieskantoor.

Volgens Patrick Ruijs, managing partner van VODW, biedt de deal grote mogelijkheden voor zowel de medewerkers als de klanten van VODW: “Deze stap gaat ons helpen om de BV Nederland nog klantgerichter en innovatiever te maken."

Het in 1983 opgerichte VODW levert diensten op het gebied van strategie, marketing en commerciële en digitale transformatie. Het bureau werkt vooral voor klanten in de sectoren financiële dienstverlening (banken, verzekeraars), retail en industrie en heeft in de afgelopen 35 jaar een sterke staat van dienst opgebouwd. Zo is VODW inmiddels een vaste naam in de ranglijsten van de beste externe bureaus voor strategische marketingvraagstukken en digital en e-business. De lijsten, gepubliceerd door Management Team en Emerce, worden samengesteld op basis van de feedback van klanten.

Voor EY betekent de toevoeging van VODW aan zijn merk een enorme versterking van zijn Advisory-praktijk in ons land. Barend van Doorn, Advisory Leader van EY Nederland, omschrijft VODW als een “partij van wereldklasse”, waaraan hij toevoegt: “De consultants van VODW behoren tot de top van de markt en zijn erkende specialisten in hun vakgebied.” Door de overname vergroot EY zijn aanbod op proposities als sales & marketing, customer experience, strategie, innovatie, digital, data science en marketingtechnologie. Door de krachtenbundeling groeit de Nederlandse adviespraktijk van EY naar ruim 400 professionals en een omzet van ongeveer €70 miljoen. 

Overname VODW door EY Advisory

Hiermee volgt het advieskantoor in de voetsporen van zijn grotere landenorganisaties in andere Westerse markten, die ook hebben ingezet op M&A om hun aanwezigheid in de markt op te schroeven. Sinds 2012 heeft de Advisory-tak van EY meer dan veertig grote deals gesloten. Deze kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie categorieën.

De eerste daarvan is technologie: EY heeft meer dan tien techspecialisten opgekocht om zijn dienstverlening op het gebied van digitale transformatie, cybersecurity en ERP te versterken. Ten tweede gaat het om marketingbureaus. Evenals rivalen Deloitte en PwC beweegt EY zich steeds meer op het terrein van digital advertising en online marketing. Eerder dit jaar nam EY al Citizen over, drie jaar nadat het Northpoint Digital inlijfde. De twee Amerikaanse bureaus vormen het fundament van het EY Digital-merk dat het kantoor momenteel aan het uitrollen is. 

Het derde gebied – waarbinnen VODW valt – is strategie, management en digitaal advies. EY Nederland zette al een stap op dit gebied toen het in 2016 Montesquieu kocht, een speler met zo’n dertig professionals. Op het wereldwijde niveau zette EY nog veel grotere stappen op het gebied van managementadvies. Zo was er de overname van strategisch advieskantoor Parthenon Group, waarna ook nog eens drie landenteams van OC&C Strategy Consultants werden toegevoegd. Hiermee zorgde EY voor een flinke versterking van zijn aanwezigheid in de traditionele strategieadviesmarkt. Ook VODW zal onderdeel gaan vormen van EY’s consultancy dienstverlening, hoewel EY-Parthenon formeel hangt onder de paraplu van de Transactions Advisory Services-afdeling van EY.

Internationale kansen

Voor elk van de partijen die zich hebben aangesloten bij EY, was een van de belangrijkste redenen hiervoor de mogelijkheid deel uit te maken van een partij met een end-to-end dienstverlening, en een internationale aanwezigheid, in het geval van EY een die reikt tot in meer dan 150 landen over de hele wereld. Van Doorn verheugt zich erop VODW op dit netwerk aan te sluiten: “VODW is in de Benelux een topspeler. Samen met ons gaan zij de wereld veroveren.” Ruijs vult aan: “Wat we nu goed doen in een paar landen kunnen we straks wereldwijd aanbieden aan onze klanten. De bundeling van expertise en sectorkennis met het EY netwerk biedt grote kansen.” 

Als onderdeel van de integratie, worden de vier partners van VODW – Patrick Ruijs, Beate van Dongen Crombags, Marcel van Brenk en Maton Sonnemans – nu partner bij EY. Ze zijn enkele belangrijke overnamevoorwaarden overeengekomen ten aanzien van de toekomst van VODW. Zo blijft het bureau autonoom in de markt opereren als EY VODW, blijft het huidige management aan boord en blijft het bedrijf werken vanuit het bestaande kantoor in Leusden. Daarbovenop heeft EY ermee ingestemd de “snelle, creatieve en ondernemende cultuur” van VODW te omarmen, aldus Ruijs, waarbij Van Doorn bovendien opmerkt dat EY nog een stap verder zal gaan: “We gaan deze delen en zelfs zelf adopteren.”

Dealmakers

VODW werd tijdens het overnametraject geadviseerd door M&A-adviseurs van Boer & Croon Corporate Finance (team bestaande uit Dagmar Enklaar, Neil Lomax, Joost Plus en Paul van de Wiel) en juridische adviseurs van DLA (Jochem Beurskens en Daphne Bens). Dealmakers van koper EY zijn niet bekendgemaakt.