Ordina onderzoekt extra bezuinigingsmaatregelen

31 augustus 2012 Consultancy.nl

ICT dienstverlener Ordina heeft in de eerste helft van dit jaar het nettoverlies flink zien teruglopen. Het nettoverlies bedroeg €1,7 miljoen, tegen €7,7 miljoen een jaar eerder. De omzet van Ordina daalde verder met 7,8% tot €201,9 miljoen. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van het adviesbureau.
 
Ordina heeft net zoals overige grote ICT dienstverleners veel last van de bezuinigingen bij de overheid. Eerder dit jaar bleek uit een analyse van Consultancy.nl dat Het Rijk in de afgelopen twee jaar maar liefst 32% minder heeft uitgegeven aan externe adviseurs.
 
Extra bezuinigingen?
Na een slecht jaar in 2011 - Ordina boekte een nettoverlies van €15,8 miljoen - heeft het verschillende maatregelen genomen om de prestaties te verbeteren. Zo is vorig jaar de organisatiestructuur aangepast en zijn er 85 banen geschrapt door een reorganisatie van indirect en stafpersoneel. Volgens topman Stépan Breedveld zijn de effecten van de maatregelen zichtbaar: “De maatregelen die we in 2011 en de afgelopen periode genomen hebben rondom reductie van personele kosten, flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden en beheersing van de indirecte kosten hebben een duidelijk positief effect. Ook in de toekomst zullen we blijven sturen op deze aandachtsgebieden”.
 
In een interview tegenover het Financieele Dagblad bevestigde de topman dat het management team momenteel opties onderzoekt om de kosten verder af te bouwen. Het MT overweegt bijvoorbeeld om het aantal externe medewerkers in te krimpen en het matig presterende Belgische onderdeel onder de loep te nemen. “Maar van een grote reorganisatie is geen sprake” aldus de voormalige BCG adviseur.
 
Positieve ontwikkelingen
Ordina constateert ook positieve ontwikkelingen. Zo is de medewerkerbetrokkenheid flink gestegen, van 5,7 in 2011 naar 6,2 in 2012. Daarnaast leiden de investeringen in (nieuwe) proposities, waaronder Mobile, Security, Cloud, Big Data, Social Media, Smart Sourcing en Unified Communications tot additionele klantopdrachten. En in het afgelopen halfjaar zijn verschillende grote opdrachten binnengehaald, waaronder een mega contract bij de Nederlandse overheid, een outsourcingscontract met Halt en een overeenkomst met Europol. Ook kwam Ordina positief in het nieuws doordat het aanbood om gedupeerde RWS medewerkers te huisvesten in haar hoofdkantoor in Nieuwegein.

Nieuws

Meer nieuws over