Ordina saneert 85 staf medewerkers en consultants

10 juni 2011 Consultancy.nl

Ordina is bezig met het saneren van 85 ondersteunende banen en adviseurs. Het betreft een ‘stille reorganisatie’ waarbij het adviesbureau aanstuurt op vertrekregelingen, verloop en gespreide ontslagen. Slechts 15 adviseurs worden gedwongen ontslagen waardoor er geen sprake is van massaontslag.
 
De reorganisatie heeft niet zozeer te maken met de financiele prestaties van het Consulting, outsourcing en technologie adviesbureau. In het afgelopen kwartaal realiseerde Ordina een omzetstijging van circa 4,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. Daarnaast meldde de ICT-dienstverlener onlangs dat het een stijgende omzetontwikkeling voorwacht door de (voorzichtig) herstellende markt. Ondanks de grote bezuinigingen in de overheidsmarkt realiseert Ordina een sterke groei in de markt voor financiële dienstverlening. Een woordvoerder van Ordina bevestigde deze week aan het Financieele Dagblad dat de sanering plaatsvindt om ‘de scheve verhouding tussen direct en indirect personeel’ te corrigeren. Ordina is na jaren saneren en desinvesteren gekrompen van 5,000 naar ruim 3,000 man terwijl de staf functies in dezelfde periode in verhouding met veel minder zijn gekrompen.
 
De sanering is een van de eerste acties van aankomend topman Stepan Breedveld. In mei maakte Ordina bekend dat Stepan Breedveld per 1 september de nieuwe topman wordt na het vertrek van Ronald Kasteel. Breedveld beschikt over uitgebreide consultancy-ervaring, waarvan zeventien jaar bij strategy consulting kantoor Boston Consulting Group.
 
Ontslag van kleine groep publieke sector adviseurs
Daarnaast neemt Ordina ook afscheid van een kleine groep consultants uit de publieke sector groep. Dit is volgens de woordvoerder noodzakelijk door de slechte overheidsmarkt. Overheden en gemeenten bezuinigen steeds meer op externe adviseurs en eisen lage tarieven, waardoor declarabiliteit en marge afneemt. 'Ons beleid is dat je propositie meeveert met de markt', aldus de woordvoerder. Ordina Consulting heeft het al jaren zwaar.

Uit een analyse van Consultancy.nl in maart bleek dat de omzet van het consulting-tak in twee jaar tijd met meer dan 50% is gedaald, circa €87 miljoen. Ordina is druk bezig met het herstel, waardonder een herpositioneren van haar adviesdiensten: het adviesbureau gaat zich veel meer richten op de private sector. Als gevolg is het bedrijf ook op zoek naar verschillende experts op het gebied van o.a. supply chain, BPM, finance en ICT uitstaan (bekijk hier Ordina vacatures). Daarnaast is het adviesbureau in februari een nieuwe wervingscampagne gestart om de nieuwe positionering te communiceren.

Nieuws