Omzet Ordina Consulting halveert in twee jaar tijd

28 maart 2011 Consultancy.nl

De consulting tak van Ordina is zwaar beschadigd uit de financiële crisis gekomen. De omzet van Ordina Consulting is in twee jaar tijd met meer dan 50% gedaald, circa €87 miljoen. Ook wordt de management en ICT consulting tak een steeds kleiner onderdeel van het totale concern: waar Consulting in 2007 nog bijna een kwart vertegenwoordigde van het totale omzet is dat momenteel nog maar 16%. Dat blijkt uit een analyse van Consultancy.nl op basis van de jaarverslagen van Ordina.
Odina - Omzet Analyse
Publieke sector
De winstdaling van Ordina Consulting is veroorzaakt door twee factoren. Allereerst door de economische crisis en de grote bezuinigingen in de publieke sector. Ordina leunt zwaar op inkomsten uit de publieke sector – 42% van zijn totale omzet in het afgelopen jaar kwam hieruit voort. Net als andere adviesbureaus met een sterke focus op de publieke sector, zoals BMC, Verdonck, Klooster & Associates en DHV, werd Ordina geraakt door een lege pipeline (vertraagde en afgezegde projecten) en lagere tarieven. ‘Bij ons is de tik voor consulting extra groot geweest, omdat we daarin heel zwaar bij de overheid zaten. Met de val van het kabinet zijn er weinig nieuwe projecten opgestart en is er weinig geld besteed aan consulting’, zei Ronald Kasteel tijdens de bekendmaking van Ordina’s jaarcijfers van 2010.

Positionering van Ordina Consulting
In de tweede plaats heeft Ordina’s consultingkantoor moeite met zijn positionering in de markt. Ordina heeft grote technologie- en outsourcingdivisies, net als andere multi-service ICT-dienstverleners als Capgemini, Accenture en Logica. Deze concurrenten hebben hun merk en positionering echter gedifferentieerd, om de verschillen in diensten te benadrukken. Ordina Consulting moet enorm veel moeite doen om zich te onderscheiden van Ordina’s grote ICT- en outsourcingdepartementen. Gevolg: in vergelijking met benchmarkfirma’s in de markt zijn klanten zich minder bewust van de waardetoevoegende services van Ordina’s adviesafdeling, en willen daardoor geen hogere tarieven betalen.

Revitalisering van Ordina Consulting?
Ondanks de afnemende omzet en rumoer rondom de Consulting business unit, heeft Ordina in de afgelopen twee jaar sterk benadrukt dat advisering een integraal onderdeel van zijn strategie is. Dat standpunt werd versterkt door de benoeming van Stepan Breedveld in de Raad van Bestuur in oktober 2010. Breedveld was ruim 17 jaar werkzaam bij Boston Consulting Group en heeft uitgebreide ervaring in de consultingwereld. Hij wordt door insiders beschouwd als de juiste persoon om adviesbureau Ordina in het algemeen en het consultingdepartement in het bijzonder te revitaliseren. Hij moet ervoor gaan zorgen dat Ordina zich weer kan onderscheiden, of zoals Kasteel zegt ‘onze uniciteit naar voren brengen’ met zeer specialistische kennis.

Nieuws