‘Bij Bostec geloven we in de kracht van diversiteit & inclusie’
Bostec zet de laatste jaren steeds nadrukkelijker in op diversiteit & inclusie. Zorgen voor een diverse samenstelling van het personeelsbestand en een inclusieve organisatie staat centraal in het HR-beleid. Maar wat betekent dit concreet? Dat kunnen de medewerkers van het bureau uiteraard het beste zelf vertellen.
Dat diversiteit & inclusie cruciaal is voor een samenleving met gelijke kansen voor iedereen moge inmiddels duidelijk zijn. Minder bekend is echter nog altijd dat niet alleen medewerkers gebaat zijn bij een inclusieve organisatie, maar zeker ook organisaties zelf.
Een diversiteit aan achtergronden biedt verschillende perspectieven en inzichten. En deze grotere collectieve denkkracht vertaalt zich onder de streep weer in betere (financiële) cijfers. Als specialist in proces- en organisatieverbetering weet Bostec er alles van.
“De resultaten van diversiteit & inclusie zijn inmiddels dubbel en dwars bewezen”, vertelt manager Sales en Operations Richard Deijkers. “Wij geloven dan ook in de kracht van verschillende mensen binnen ons bedrijf en onze klantteams. Door het omarmen van ieders unieke talenten en het combineren van verschillende visies komen de beste resultaten tot bloei.”
Veel meer evenwicht
Bostec doet veel werk binnen de industriële sector en mobiliteit, branches die traditioneel worden gedomineerd door mannen. Ook bij Bostec was dat in de vroege dagen van het bureau nog het geval.
“Tien jaar geleden was ik de enige vrouwelijke collega in het team”, vertelt senior consultant Elske Vermeij, die na een uitstapje vorig jaar terugkeerde bij Bostec. Het team dat ze bij haar rentree aantrof was een stuk diverser dan het team waar ze enkele jaren eerder vertrok.
Met name de laatste jaren is vol ingezet op het rechttrekken van de man-vrouwverhouding: in 2020 waren vrouwen goed voor een vijfde van het personeelsbestand, inmiddels is dit al ruim verdubbeld naar 43%.
“Er is veel meer evenwicht gekomen in de verhouding man/vrouw”, aldus Elske. “Dat vind ik fijn, want ik merk dat er daardoor meer verbinding is. We vullen elkaar inhoudelijk goed aan én er is veel meer sfeer.”
Mooi samenspel
Een van de vrouwen die zich de laatste jaren aansloten bij Bostec is consultant Kim de Graaf. Ze benadrukt dat het punt niet is dat vrouwen of mannen beter zijn, maar juist dat ze elkaar mooi aanvullen: “Waar mannen in de regel wat directer en nuchterder zijn, zijn vrouwen vaak wat zachter en gevoeliger. Dit creëert een mooi samenspel.”
“Wat ik het mooist vind, is dat ik helemaal niet bezig ben met diversiteit & inclusie.”
Niet alleen de vrouwen zijn echter blij met de toegenomen diversiteit. Principal consultant Anthon van Gent werkt al 22 jaar voor Bostec. “Omdat het altijd al een leuke club was”, vertelt hij. “Maar dat de samenstelling van het team zo is veranderd maakt het nog leuker.”
“Ook voor mij als man is het fijn dat er meer vrouwen in het team gekomen zijn”, legt hij uit. “Zij kijken toch anders tegen projecten aan en handelen op hun eigen wijze. Dat geeft een mooie dynamiek.”
Met zijn hoge percentage vrouwen is Bostec wel nog altijd een positieve uitzondering in branches als de industrie en luchtvaart, merkt Kim soms. “Laatst was ik op ‘The things’-conferentie en het viel mij meteen op dat ik in een lezing de enige vrouw was. Ik vind dit niet per se vervelend, maar zou het wel heel leuk vinden om meer vrouwen in de industriebranche te zien.”
Meer dan man-vrouw
Uiteraard gaat diversiteit & inclusie echter verder dan alleen de man-vrouwverhouding. Andere dimensies zijn onder meer (culturele) achtergrond, leeftijd, seksuele voorkeur, opleiding en ga zo maar door.
Daarbij gaat het er niet om dat elk hokje moet zijn afgevinkt, maar wel dat iedereen – ongeacht achtergrond – een eerlijke kans heeft om onderdeel te worden van de organisatie, als lid van het team volop kan meedoen en mogelijkheden krijgt om op te klimmen binnen het team.
Dat dit bij Bostec wel goed zit beaamt Senior Consultant Pervin Gungor-Kurekci. Ze groeide op in het buitenland en vindt het vooral prettig dat diversiteit & inclusie zo’n natuurlijk onderdeel is van Bostec dat ze er niet zo vaak bij stilstaat: “Wat ik het mooist vind, is dat ik helemaal niet bezig ben met diversiteit & inclusie.”
“Het is bij Bostec geen ‘agendapunt’, maar onderdeel van onze manier van samenwerken”, legt ze uit. “Ik ben niet in Nederland opgegroeid en heb in het buitenland gestudeerd, maar ik word niet anders behandeld. Ik voel me en ben ‘gewoon’ onderdeel van Bostec. De betrokkenheid onderling is erg groot. We vullen elkaar aan.”
Rust in huis
Soms kan een diverse en inclusieve cultuur ook in minder voor de hand liggende dingen liggen, zoals de mogelijkheid om – ook als man – een tijd vrij te krijgen na de geboorte van je kind. Consultant Floris de Munk kan erover meepraten.
“Ik heb sinds november vorig jaar een prachtige dochter en daar geniet ik met volle teugen van”, vertelt hij met een brede glimlach. “In het eerste half jaar heb ik mijn geboorteverlof mogen opnemen, wat zorgde voor rust in huis.”
“Het is een complex thema. Een deel van de uitdaging is om niet in ‘hokjes afvink’-diversiteit te verzanden, maar er wel bij stil te staan.”
Zo draagt geboorteverlof voor íedere ouder niet alleen bij aan gendergelijkheid, maar houdt ook rekening met een andere diversiteitsdimensie: de verschillende levensfasen die we doormaken.
“Bij een eerste kind komt nogal wat kijken als je het niet helemaal gewend bent”, legt Floris uit. “Het fijne is dat Bostec echt meedacht hoe ik het verlof het beste kon inzetten en zo passend te maken voor mijn wensen. Daar was ik heel blij om. Hierdoor kon ik mijn werk goed combineren met de zorg voor de kleine.”
Vooruit blijven gaan
Manager Sales en Operations Richard Deijkers is blij met de stappen die Bostec de afgelopen jaren heeft gezet in het neerzetten van een diverse en inclusieve organisatie. “Het is heel fijn om van onze medewerkers te horen dat ze zich allemaal zo thuis voelen binnen het team en het gevoel hebben dat hun inbreng op waarde wordt geschat, ongeacht wie ze zijn.”
Tegelijkertijd beseft hij dat er altijd ruimte is voor verbetering. “Het is een complex thema. Een deel van de uitdaging is om niet in ‘hokjes afvink’-diversiteit te verzanden, maar er wel bij stil te staan. Iedereen heeft blinde vlekken, dat is een gegeven waarvan je je bewust moet zijn. Dus blijven we er aandacht aan schenken, en ook daarin is voor iedereen binnen onze prachtige organisatie een rol weggelegd.”