Adviesbureaus Arlande en Bostec bundelen de krachten

01 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Twee middelgrote adviesbureau, Arlande en Bostec, hebben de krachten gebundeld. Samen gaan de bureaus met een team van zo’n 75 consultants verder, ieder onder hun eigen naam

Het initiatief voor de krachtenbundeling kwam vanuit Arlande, dat volgens oprichter en algemeen directeur Paul Vercauteren al langer de wens had om uit te breiden.

“Hoewel we in staat zijn om nieuwe collega’s aan te trekken op een natuurlijke manier, merkten we ook dat we net niet robuust genoeg waren om onvoorziene situaties langdurig het hoofd te kunnen bieden. Het was vanuit die wens, robuustheid en stabiliteit, om op zoek te gaan naar een organisatie die goed bij ons zou passen”, legt hij uit.

“Daarnaast worden we als organisatie dusdanig vaak gevraagd dat vraag en aanbod niet altijd met elkaar matchen. Door een grotere groep van professionals, zijn we blijvend in staat om resultaten te realiseren voor onze klanten”.

De zoektocht leidde Arlande langs een aantal gegadigden, waarbij de voorkeur uiteindelijk viel op Bostec, een bureau met ruim 35 professionals uit Capelle aan den IJssel. Bostec richt zich vooral op opdrachten in de sectoren mobiliteit, industrie en zorg en doet veelal project- en portfoliomanagement opdrachten.

Volgens Vercauteren was Bostec vooral interessant, omdat het een complementaire portefeuille van diensten en klanten meebrengt.

Arlande is een bureau gespecialiseerd in onder andere interimmanagement, project- en verandermanagement, en agile werken. Bostec voegt daar uitgebreide expertise in procesoptimalisatie, ketenintegratie, datagedreven werken, en digitale transformatie aan toe. Arlande richt zich op de sectoren onderwijs, overheid en zorg, met als gevolg dat de twee bureaus nu samen vijf marktsectoren bedienen.

Zowel Arlande als Bostec behoren volgens de 2022-benchmark van Consultancy.nl tot een van de leidende bureaus binnen hun vakgebied.

Het was echter niet de complementaire expertise en sectorfocus van de twee bedrijven wat de uiteindelijke doorslag heeft gegeven, voegt Vercauteren toe. “Bostec past bij onze dienstverlening en natuurlijk zijn de harde financiële zaken van een overname essentieel, maar het was voor ons belangrijk om alleen in zee te gaan met een partij waar we ons prettig bij voelen.”

“Arlande en Bostec herkennen zich in dezelfde kernwaarden en cultuur. Daarnaast geloven we beide in gelijke idealen qua samenwerking en optimalisatie.”

Ook voor de medewerkers van beide bureaus voorziet Vercauteren een win-win-situatie. “We kunnen nu meer doorgroeimogelijkheden bieden aan collega’s van beide organisaties als men zich breder wil ontwikkelen.”

Arlande neemt 100% van de aandelen over van de Bostec-aandeelhouders.

Eerder dit jaar vond er ook binnen het inkoopsegment van de adviesbranche een krachtenbundeling plaats – door de samenvoeging van Adjust Consulting en Emeritor ontstond een speler met rond de 200 professionals. Financieel specialist Finext maakte juist een omgekeerde beweging, door zichzelf op te splitsen in drie partijen.