Hoe kunnen leiders in de publieke sector talent binden en boeien?

19 oktober 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het is een van de meest actuele uitdagingen in de publieke sector: hoe komen we aan het juiste talent? En hoe houden we talent binnenboord door hen te binden en te boeien? Deze en andere thema’s staan centraal tijdens de Talent Bevrijdingsdag, die plaatsvindt op 17 november.

De afgelopen jaren heeft Nederland door verschillende ontwikkelingen (waaronder de coronapandemie, vergrijzing en digitalisering) te maken gekregen met een sterk toenemende talentschaarste. Enkele jaren terug werd reeds becijferd dat het tekort tegen 2030 mogelijk kan oplopen tot meer dan 548.000 gekwalificeerde mensen.

Ook in de publieke sector is het vijf voor twaalf. Talentschaarste is dan ook verworden tot een van de meest relevante onderwerpen voor (HR-)directeuren en managers.

Talent binden en boeien in de publieke sector

Deze leiders kampen steeds vaker met vragen als: Hoe krijg ik zicht op het talent in en buiten mijn organisatie? Hoe komen we aan het juiste talent? Hoe houden we dat talent binnenboord door hen te binden en te boeien? En hoe begeleid ik de ontwikkeling van mensen en teams?

Om antwoorden op precies deze vragen te krijgen, en om bestuurders en managers van nuttige handvatten te voorzien in het aanvliegen van de uitdagingen rondom talentschaarste, organiseert Bewegin op 17 november de Talent Bevrijdingsdag.

Het event, dat plaatsvindt in het Utrechtse Spoorwegmuseum, kan omschreven worden als een “een festival en een workshop ineen” en is een evenement dat leiders in de publieke sector, zo stelt Bewegin, “niet mogen missen”.

Tal van “inspirerende sprekers en artiesten” zullen hun opwachting maken tijdens deze compleet verzorgde dag, die bol staat van verschillende “gave workshop vol uitdaging, interactie én opbrengst”, zo belooft de organisatie.

Het evenement richt zich op twee verschillende doelgroepen. Enerzijds is het bedoeld voor leiders in de publieke sector die worstelen met het vinden, binden en ontwikkelen van talent, anderzijds voor ambitieuze starters die ondanks hun drive ervaren dat het vinden van een passende startersfunctie een flinke uitdaging vormt.

Waardevolle inzichten voor HR-leiders

De aanwezige HR-leiders kunnen door het volgen van het programma waardevolle nieuwe inzichten opdoen. Zo vindt om 11:30 een expertsessie plaats waarin een panel van experts/ervaringsdeskundigen zijn ervaringen deelt met het vinden, binden en ontwikkelen van talent. “Hoe benut je talent als sleutel naar een vitaal team dat beter presteert?”

Na de lunch (13:30) is er de workshop ‘Talent Bevrijden’. Daarin gaan de deelnemers aan de slag met hun prangende hulpvraag over talent in hun organisatie. In deze sessie gebruiken zij de denkkracht van de groep, terwijl ook de experts klaarstaan om mee te denken.

Naast inspiratie leveren deze en andere sessies en workshops de deelnemers een heldere oplossingsrichting op. “En tenminste één concrete actie die je de volgende dag onderneemt. Zo kickstart je de talentbevrijding in jouw organisatie”, aldus Bewegin.

Voor het volledige programma, bekijk de pagina van de Talent Bevrijdingsdag.