Talenten vertellen over starten als consultant bij Bewegin

13 september 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe is het om je carrière meteen te beginnen als consultant? Bij Bewegin kan het. Aan het woord Julia Schultz, Danique Rutjes, Pim Saämena en Rosa Schaefers, die recent zijn gestart met het traineeship van Bewegin.

Al meer dan vijf jaar koppelt het Utrechtse Bewegin young professionals aan organisaties. Deze organisaties kunnen zo hun ontwikkeling en ambities een impuls geven, terwijl ook de jonge talenten in hoog tempo kennis en ervaring opdoen in de praktijk. Zo laat Bewegin jonge talenten en organisaties elkaar versterken. Het jonge bedrijf doet dit vanuit een duidelijke missie: talent bevrijden.

Het traineeship gaat verder dan opdrachten uitvoeren bij externe organisaties. De trainees – die bij Bewegin ‘talenten’ worden genoemd – krijgen allemaal een persoonlijke talentregisseur, die uitgebreide ondersteuning levert tijdens het traineeship. “En bij wie je altijd terecht kan voor vragen”, aldus het bedrijf.

Julia Schultz, Danique Rutjes, Pim Saämena en Rosa Schaefers - Bewegin

Daarnaast doorlopen talenten ook een veelzijdig programma, waarbinnen ze zich zowel op persoonlijk als professioneel vlak ontwikkelen. Onder andere door de meer dan veertig trainingen die ze volgen. “Verder spar je regelmatig met je medetalenten en daarnaast organiseren we veel toffe borrels en natuurlijk de jaarlijkse bedrijfswintersport”, zegt Bewegin op zijn website.

Van start gaan

Ieder begin is uiteraard moeilijk, maar bij Bewegin zijn ze zich daarvan bewust, zegt Danique Rutjes, die afgelopen mei startte met het traineeship. “Bewegin is in korte tijd heel vertrouwd geworden. Je krijgt meteen veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat heeft mijn zelfvertrouwen een flinke boost gegeven.”

Julia Schultz, in het bezit van een mastergraad Organization Studies (Tilburg University), begon in september 2020 bij Bewegin. Ze schaart zich achter de woorden van Rutjes. “Het voelt heel goed om meteen verantwoordelijkheid te krijgen en uitgedaagd te worden, terwijl je ook intensief aan je persoonlijke ontwikkeling werkt.”

“Wat ik daarnaast heel gaaf vind, dat is hoe open iedereen is met elkaar”, vervolgt Rutjes, die in 2020 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam een doctorandustitel behaalde in Governance and Management. “Dit is echt kenmerkend voor Bewegin. De drempel om contact te zoeken is erg laag en de andere talenten zijn meer dan gewoon je collega’s.”

Extern aan de slag

Vanzelfsprekend voert een consultant uitdagende opdrachten uit bij externe klanten. Maar betekent dit dat je simpelweg een of ander riedeltje moet afwerken? Nee, zegt Schultz met klem.

“De opdracht is heel duidelijk, maar ik kan zelf mijn koers bepalen. Dat geeft veel ruimte voor creativiteit: echt super! Ik heb bijvoorbeeld interactieve online sessies gedaan. Deze leverden veel goede input op voor mijn opdracht. En ondertussen ontwikkelde ik mijn skills als facilitator.”

Pim Saämena, die in 2020 een master Organisatiewetenschappen aan de VU Amsterdam afrondde, startte in datzelfde jaar bij Bewegin. Zijn eerste opdracht: woningcorporatie Haag Wonen ondersteunen bij een veranderproces.

“Ik zat meteen in de rol van consultant. Dus: schakelen tussen verschillende perspectieven, het verbinden van mensen binnen de organisatie, het op gang brengen van verbetering. Die combinatie is mooi: jezelf vastbijten in een veranderopdracht én ook een schakel zijn binnen het operationele proces bij de opdrachtgever, als volwaardig onderdeel van het team.”

Voor Rosa Schaefers (studie: master Change Managent aan de RUG) begon het traineeship van Bewegin in maart 2020. Net als Saämena haalt Schaefers veel voldoening uit het werken in teamverband bij externe klanten. “Samen verbeter je steeds een klein stukje en zo breng je stap voor stap met z’n allen een grote verandering teweeg.”

Altijd een luisterend oor

Het leven van een young professional bij Bewegin is zonder twijfel zeer verrijkend. Ook omdat je altijd bij een talentregisseur terecht kan. “Je krijgt continu tools en vaardigheden aangereikt. En als het even tegenzit, dan is er altijd meteen hulp. Bewegin is een stimulator en een vangnet dat nooit teleurstelt”, laat Schaefers weten.

Daarnaast is er ook de mogelijk om al discussiërend richting te geven aan je traineeship, vertelt Schultz. “In mijn gesprekken met mijn talentregisseur en met de opdrachtgever kan ik aangeven wat ik leuk vind en naar welke kant of in welke expertise ik me wil ontwikkelen. Dat motiveert enorm.”

En bovenal, zo stelt Saämena, zorgt Bewegin als organisatie voor veel persoonlijke en professionele groei. “Die ontwikkeling wordt onder andere gerealiseerd door de trainingen, de coaching, de intervisie en het sparren met andere talenten. Er is kortom aandacht voor de harde en de zachte kant en voor de lange en de korte termijn bij Bewegin.”