Twee junior organisatieontwikkelaars over hun start bij Bewegin

06 juni 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Linda van Vechgel en Wouter Westerveld zijn beiden al meer dan een jaar als junior organisatieontwikkelaar werkzaam bij Bewegin. De twee blikken terug op hun eerste periode bij het Utrechtse bureau.

Sinds 2016 koppelt het Utrechtse Bewegin young professionals aan organisaties. Enerzijds kunnen de organisaties zich zo blijven ontwikkelen – om zo relevant en competitief te blijven in het snel veranderende hedendaagse landschap – en anderzijds kunnen de jonge talenten in hoog tempo kennis en ervaring opdoen in de praktijk. 

“We zijn ons avontuur begonnen vanuit de ambitie om werkelijk waardevol te zijn – voor de talenten die Bewegin kiezen als eerste werkgever én voor de organisaties waar ze vervolgens aan de slag gaan”, vertelt partner Bart Schaacke. “Dat klinkt misschien logisch, maar de praktijk van alledag laat zien dat uitgaan van gedeelde belangen niet vanzelfsprekend is.”

Hij legt uit dat het jonge bureau er alles aan doet om een goede match tot stand te brengen tussen talenten en organisaties. “Vanaf de start van Bewegin hebben we onszelf verplicht om goed te kijken naar de wensen en behoeften aan beide zijden”, aldus Schaacke. “Met als centrale vraag: hoe zorgen we voor gedeelde belangen, zodat we met onze opdrachtgevers én onze talenten hetzelfde gesprek kunnen voeren, zodat beide zijden in hun kracht komen. Talenten kunnen zich ontplooien, organisaties kunnen zich ontwikkelen.”

Bewegin op de woningmarkt

Sinds januari 2018 is Linda van Vechgel een van deze talenten. Ze geeft aan dat ze zich vanaf het begin op haar plek voelde bij Bewegin: “Ik trof enthousiaste jonge mensen die zichzelf willen ontwikkelen, organisaties willen verbeteren en elkaar daarbij willen helpen.” 

Voor haar eerste klus ging ze aan de slag bij een woningbouwvereniging, waar ze meteen veel nieuwe ervaring opdeed. “Allereerst heb ik de wereld van woningcorporaties leren kennen”, vertelt Van Vechgel. “Ik had geen idee van huurprijsgrenzen en termen als dvg, daeb en niet-daeb. En nu nog weet ik vast nog niet alles. Dat maakt het juist zo leuk. Nieuwsgierig zijn en een nieuwe wereld leren kennen.” 

Linda van Vechgel en Wouter Westerveld - Bewegin

Wouter Westerveld startte tegelijk met Van Veghel, en ook hij werd geplaatst binnen een woningbouwvereniging. Hier kwam hij in een soort van ‘papieren werkelijkheid’ terecht. “Het verbaasde mij meteen al: zo ontzettend veel documenten als er dagelijks op de afdeling uit de printer rolden”, aldus Westerveld. “Al snel bleek dat bij elke nieuwe verhuring een fysiek dossier werd aangelegd. Hierin kwamen tal van documenten, echt tientallen pagina’s, die meestal ook digitaal beschikbaar waren.” 

“Het meest bevreemdende was dat sommige documenten digitaal werden aangemaakt, vervolgens geprint, om daarna weer te worden gescand in het dossier. Van digitaal naar papier en weer terug. Zonde van het papier en niet de meest efficiënte manier van werken”, vervolgt hij. “Ik was dan ook erg enthousiast toen ik betrokken werd bij het project om het werkproces van onze afdeling te digitaliseren.”

De digitalisering werd in twee stappen uitgevoerd. “Eerste stap: de invoering van digitaal ondertekenen van huurcontracten. Voortaan hoefden de contracten niet meer in tweevoud te worden geprint. Hierdoor werd het proces van aanbieden, tekenen en archiveren voor alle betrokkenen een stuk aangenamer, ook voor huurders”, legt Westerveld uit.

“De tweede stap was het hele werkproces van de afdeling digitaal inrichten. Hiervoor heb ik samen met een collega van Bewegin het werkproces zodanig beschreven dat alle medewerkers van de afdeling voortaan geen enkel A4’tje meer hoefden te printen. Hier zijn we vervolgens in sessies met het team over in gesprek gegaan, zodat we eventuele struikelblokken snel in het vizier kregen.”

“Naast het leren op de opdracht biedt Bewegin een heel compleet ontwikkelprogramma.” 

“Ik kijk terug op een mooie opdracht”, vertelt de young professional, “waarbij ik in de praktijk heb mogen ervaren dat ik mijn vak mooi vind. Processen verbeteren en collega’s ondersteunen bij de implementatie, daar haal ik veel voldoening uit. Dat is voor mij misschien wel de mooiste uitkomst van dit project.”

Werken en trainen

Terwijl de organisatieontwikkelaars van Bewegin veel praktijkervaring opdoen bij organisaties, blijft het daar niet bij. “Naast het leren op de opdracht biedt Bewegin een heel compleet ontwikkelprogramma”, geeft Van Vechgel aan. “Denk aan trainingen over onder meer organisatiecultuur, risicomanagement, creativiteit op de werkvloer, succesvol faciliteren en design thinking. En ook veel coaching en intervisie.”

Bewegin biedt talenten bovendien de kans om het PRINCE2 foundation-examen te doen. PRINCE2 is – zoals de naam reeds doet vermoeden – de opvolger van PRINCE, een methode die in de jaren 80 werd ontwikkeld voor ICT-projecten. De opvolger is bedoeld als projectmanagementmethode voor alle typen projecten, en kenmerkt zich onder meer door zijn flexibiliteit. Zo kunnen voor ieder project alleen de daarvoor relevante aspecten van PRINCE2 worden ingezet. “Na twee trainingen waarin we kennismaakten met deze methode voor projectmanagement en na veel studeren tijdens mijn treinritjes haalde ik mijn examen, een mooie mijlpaal”, vertelt Van Vechgel, enthousiast.

Tot slot geven de twee jonge organisatieontwikkelaars aan dat er naast al het werken en trainen gelukkig ook nog genoeg ruimte is voor ontspanning en gezelligheid. “Ik beleef altijd veel plezier aan de kwartaaluitjes en de borrels”, aldus Van Vechgel. “Zo kregen we bij het eerste kwartaaluitje een erg interessante rondleiding door de Tweede Kamer.” Westerveld haakt in: “Dit uitje sloten we natuurlijk af met een gezellig drankje.”

Lees ookAlex van Leijden over het ontwikkelprogramma van Bewegin.