Alex van Leijden over het ontwikkelprogramma van Bewegin

07 november 2018 Consultancy.nl

Begin 2018 startte Alex van Leijden met de traineeship van adviesbureau Bewegin, waar hij de rol van Junior Organisatieontwikkelaar vervult. De redactie van Consultancy.nl sprak met hem over zijn ervaringen. 

“Veel ontwikkelprogramma’s en aanbieders van traineeships laten talenten in korte tijd kennismaken met heel veel omgevingen. Bij Bewegin ga je juist fulltime aan de slag bij één organisatie, in mijn geval een woningcorporatie. Je staat met je voeten in de modder en je wordt onderdeel van het team. Met als gevolg dat je de tijd en aandacht hebt om waardevolle inzichten op te doen, zodat je vanuit de verbeteropdracht die je meekrijgt echt ergens aan kunt bouwen. Waarbij de intensieve begeleiding door de coaches van Bewegin nog weer een extra pluspunt is”, zegt Alex van Leijden over zijn beweegredenen om te kiezen voor het traineeprogramma van Bewegin, een opleider van jong adviestalent.

Eerder werkte Van Leijden ruim tweeënhalf jaar als redacteur voor nieuwsplatform Consultancy.nl. Zijn ambitie was echter om in de toekomst de rol van consultant te gaan vervullen. Hij licht toe waarom zijn overstap naar Bewegin, waardoor hij zich momenteel met name bezighoudt met het implementatieproces, past in zijn carrièreplanning: “Van wie zou jij een voorgestelde verandering eerder aannemen: van een jonge consultant die een paar uurtjes op de afdeling langs is geweest? Of van een jong talent waarmee je elke dag samenwerkt? Ik denk dat de koers die Bewegin heeft gekozen waardevoller is voor de organisatie waar ik werk én voor mij als talent. Want beide partijen halen er in deze constructie meer uit. Er ontstaat zo ook veel meer groeipotentie.”

Alex van Leijden over het ontwikkelprogramma van Bewegin

Van Leijden legt uit waarom het als consultant in spe zo nuttig is het veld in te gaan: “Juist doordat je in de praktijk werkzaam bent, ben je je veel meer bewust van het dagelijkse reilen en zeilen in de organisatie. Erg zinvol, dat heb ik inmiddels wel gemerkt. Ik wil mijn werk goed doen en ben bovendien gefocust op het leveren van een bijdrage die écht waardevol is voor die organisatie. Omdat ik daarmee ook voor mezelf een leereffect creëer. Door deze wisselwerking heb ik in korte tijd heel veel geleerd. Het is daarnaast verrassend om te zien hoe snel je in een nieuwe, complexe organisatie volwaardig kunt meedraaien.”

Terwijl de Junior Organisatieontwikkelaar van Bewegin echt onderdeel uitmaakt van de woningcorporatie waar hij momenteel actief is, heeft hij als externe kracht daarnaast ook een verbeteropdracht op zijn bord. Van Leijden laat weten dat deze twee rollen beslist niet tot frictie leiden: “Als talent van Bewegin ben ik natuurlijk niet een hele reorganisatie aan het bekokstoven. Ik probeer vooral samen met het team een bepaalde richting in te slaan, in nauw overleg met de opdrachtgever. En dan is het creëren van een positieve dynamiek stap één. Vervolgens kun je met kleine stappen soms al heel veel doen. Als de praktijk vervolgens merkbaar verbetert, dan worden we allemaal enthousiast. En dat doen we dan ook samen.”

De komende tijd is Van Leijden nog in de weer met zijn traineeship. Als hij dit programma heeft afgerond, hoopt hij dat zijn collega’s bij de woningcorporatie waar hij op dit moment werkzaam is hem zullen herinneren als een aanspreekpunt wanneer ze problemen ervaarden. “Door ze te laten zien dat ik dingen snel en goed oppak, hoop ik steeds vaker in een verantwoordelijke positie te komen. Ik kan dan een bijdrage leveren én in korte tijd veel leren. Ook over mezelf. Leren combineren met presteren, dat is voor mij het motto van Bewegin”, besluit Van Leijden.   


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup