Drie nieuwe young professionals gestart bij Bewegin

11 april 2018 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De afgelopen weken zijn drie nieuwe young professionals gestart bij organisatieadviseur Bewegin: Alex van Leijden, Linda van Vechgel en Willem Salet. De jonge talenten worden – volgens de vaste formule van het bureau – alle drie fulltime ingezet bij een opdrachtgever.

Het in Utrecht gevestigde Bewegin helpt organisaties zich te ontwikkelen, zodat ze te midden van alle veranderingen relevant en effectief kunnen blijven. “Wij bieden vernieuwende oplossingen om werk slim te organiseren. Oplossingen die organisaties én talenten verder brengen”, aldus het bureau. In de praktijk laat Bewegin de young professionals bij organisaties instromen, “zodat de ruimte en energie ontstaat die nodig is om vooruitgang te boeken”. Dit moet resulteren in een dynamiek waarin organisaties en talenten tot bloei komen: “Bewegin laat organisaties en young professionals elkaar versterken.” De drie nieuwe talenten zijn inmiddels allen aan de slag gegaan bij opdrachtgevers.

Alex van Leijden

Alex van Leijden deed zijn eerste ervaring in de adviesbranche op tijdens zijn master Beleid, Communicatie en Organisatie, die hij volgde aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Dit gebeurde via het onderzoek naar veranderbereidheid in het onderwijs dat hij – in het kader van zijn afstudeerscriptie – als stagiair uitvoerde bij B&T Organisatieadvies, een adviesbureau dat zich richt op organisatieontwikkeling in het onderwijs. Na het behalen van zijn master was hij hier nogmaals betrokken bij de uitvoering van een onderzoek, ditmaal een evaluatie van uitgevoerde verbetertrajecten in het onderwijs. Eerder deed hij gedurende zijn bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen, die hij ook volgde aan de VU, al ervaring op als stagiair bij Deutsche Bank, waar hij van dichtbij een grote reorganisatie meemaakte. 

Van Leijden is een oude bekende van Consultancy.nl, aangezien hij hier na zijn opdrachten voor B&T op de redactie kwam werken. Hij schreef zo’n drie jaar lang uiteenlopende artikelen en deed daarvoor ook onderzoek naar de Nederlandse adviesbranche en bankenwereld. Over die laatste sector schreef hij gedurende deze periode ook artikelen voor het brancheplatform Banken.nl. Het was ook via Consultancy.nl dat Van Leijden in contact kwam met zijn nieuwe werkgever: “Ik heb Bewegin leren kennen via Innergo, een van de partners van Consultancy.nl. Toen ik een open sollicitatie naar Innergo stuurde, kreeg ik een telefoontje dat Innergo geen nieuwe mensen zocht, maar dat Bewegin wel altijd op zoek is naar jong talent”, legt hij uit.

Alex van Leijden, Linda van Vechgel en Willem Salet - Bewegin

Terwijl hij dus oorspronkelijk een ander bureau benaderde, is hij erg blij met de kans die hem werd geboden bij Bewegin: “Toen het opvallende concept mij werd uitgelegd – in twee jaar tijd opgeleid worden tot bijvoorbeeld consultant, terwijl je fulltime gedetacheerd bent bij een opdrachtgever – was ik direct enthousiast.” Zijn nieuwe rol als young professional sluit goed aan bij zijn persoonlijkheid en drijfveren: “Ik ben iemand die graag mensen helpt om beter te presteren. Als mijn advies wordt opgevolgd en dit zorgt voor een zichtbare prestatieverbetering, krijg ik daar veel energie van. Daarnaast ben ik onderzoekend, zelfstandig, gedisciplineerd en eigenlijk altijd bezig.”

Zo is hij buiten werktijd regelmatig druk met het spelen van bordspellen, “hoe tactischer, hoe beter”, aldus Van Leijden. Bovendien draagt dit volgens hem ook bij aan zijn professionele prestaties: “Ik zie bordspellen als een training voor mezelf om snel een situatie in te kunnen schatten en op basis van de beschikbare informatie de meest waardevolle optie te kiezen. Naast dat het leuk is om met vrienden een bordspel te spelen, is het dus ook erg leerzaam.” 

Linda van Vechgel

Voordat Linda van Vechgel begon bij Bewegin, werkte ze een klein half jaar voor de Noord-Hollandse gemeente Hoorn, waar ze een werkervaringsprogramma voor starters volgde. In dit verband droeg ze bij aan verschillende projecten voor de West-Friesland Academie, een platform voor leren, ontwikkelen en mobiliteit van de zeven Westfriese gemeenten. Hier begon ze na de afronding van haar master Sociale en Organisatiepsychologie, die ze voltooide aan de Universiteit Utrecht. Ze koos deze master op basis van haar enthousiasme voor de minor Arbeids- en organisatiepsychologie, die ze volgde als onderdeel van haar bachelor Psychologie, welke ze voltooide aan de VU in Amsterdam.

Net als Van Leijden kwam Van Vechgel tijdens haar master voor het eerst in aanraking met de adviessector. Dit toen ze stageliep bij Falke & Verbaan, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in gedrags- en cultuurveranderingen. Ook was ze gedurende haar studietijd zo’n twee jaar actief als vrijwilliger bij het SPS-NIP. Bij dit het studenten-trainersbureau van het Nederlands Instituut voor psychologen verzorgde ze trainingen in de kracht van overtuigen, effectief communiceren, diversiteit, grip op je gewoontes en personal branding. 

Toen ze zelf een training volgde, leerde ze haar huidige werkgever kennen: “Voordat ik bij Bewegin begon, mocht ik al een LEGO Serious Play-sessie bijwonen. Na het volgen van deze training wist ik het zeker: hier wil ik voor gaan! Een groep enthousiaste mensen die zichzelf willen ontwikkelen, organisaties willen verbeteren en elkaar daarbij willen helpen, dat is een hele goede combinatie.” Aan het begin van 2018 was het zover en maakte Van Vechgel de overstap van gemeente Hoorn naar Bewegin. 

De young professional omschrijft zichzelf als “kalm en weloverwogen”: “Ik denk eerst voordat ik iets doe. Daarnaast ben ik iemand die graag plant en organiseert en altijd ordelijk te werk gaat. Ik sta graag voor een groep om informatie over te brengen, mensen te helpen en te zorgen voor goede communicatie. Dat is toch een beetje de psycholoog in mij.” Door wat ze allemaal meemaakt bij het ondersteunen van anderen hoopt ze bovendien zelf te groeien op persoonlijk en professioneel vlak: “Een functie als consultant spreekt mij aan en daarnaast zou ik het ook leuk vinden om mij persoonlijk verder te ontwikkelen als trainer. Je kunt nooit genoeg leren!”

Quote Willem Salet

Willem Salet

Net als Van Leijden en Van Vechgel, studeerde ook Willem Salet aan de Amsterdamse VU. Hij voltooide hier de master Beleid, Communicatie en Organisatie: “In deze master heb ik mij verder verdiept in de wetenschappelijke benadering van organisaties, de strategische keuzes die organisaties maken en het managen en begrijpen van het gedrag van mensen in organisaties”, aldus Salet. Voor zijn afstudeeronderzoek liep hij ruim een half jaar stage bij Traffic & More, een bedrijf binnen de verkeersbranche. Hier deed hij onderzoek naar zelfsturing: “De paradox tussen zelfsturing en sturing en de problematiek die hiermee gepaard gaat, heeft boeiende inzichten gegeven in het leiderschap van het MT en de zelfsturing van de werknemers”, legt hij uit. 

Voordat hij begon aan zijn master rondde Salet een bachelor Bedrijfskunde MER af aan de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen. Tijdens deze studie volgde hij onder meer de minor Politiek, Beleid en Overheid. Ook liep hij stage bij de gemeente Duiven, waar hij onderzoek deed naar burgerparticipatie voor Jeugdzorg, en verbleef hij een half jaar op Curaçao, waar ook hij tijdens zijn studie de adviesbranche leerde kennen, door een stage te doorlopen bij economisch advies- en onderzoeksbureau Curconsult. 

Nadat hij na zijn master eerst enige tijd werkzaam was bij de Ziggo Dome, kwam hij in contact met zijn nieuwe werkgever: “Bewegin sprak mij vanaf de eerste minuut aan vanwege de persoonlijke belangstelling die zij toonden. Tijdens mijn eerste gesprek bij Bewegin hebben we het vooral gehad over elkaars ambitie. Ik vond dit een hele fijne manier van kennismaken, omdat we vanuit de wederzijdse ambities eenvoudig een klik konden vinden.” Hij geeft aan dat het concept van Bewegin een oplossing biedt voor een worsteling van veel jonge werkzoekenden: “Het is als afgestudeerde lastig om een junior adviesfunctie te vinden. Veel bedrijven zoeken naar kandidaten met een paar jaar werkervaring. Bewegin is van mening dat talentvolle starters ook zonder werkervaring als adviseur direct succesvol kunnen zijn.” 

Nu hij is gedetacheerd bij een klant kan hij zich verder ontwikkelen als adviseur. “Als young professional bij Bewegin kan ik stapsgewijs kennis en ervaring opdoen door het volgen van trainingen en door middel van intervisies met de andere talenten. Mijn ambitie is om uiteindelijk een passende adviesrol te bekleden met een focus op verandermanagement.” Salet omschrijft zichzelf als iemand met een “gedisciplineerde en resultaatgerichte persoonlijkheid”: “Bij mij staat resultaat altijd voorop: ik wil altijd winnen en zo het beste uit mijzelf halen.” Tegelijk hecht hij er waarde aan dat die resultaten samen worden behaald. “Ik werk graag met mensen samen. Ik vergelijk dit vaak met teamsport. Ik kan bijvoorbeeld in mijn eentje doelen stellen om veel te scoren, maar het gaat er uiteindelijk om dat je het beste uit het team haalt”, aldus Salet.