Eén jaar Morgens Online Meetings: Jaleesa Goedhoop blikt terug en vooruit

14 maart 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim een jaar geleden lanceerde Morgens een spin-off voor online samenwerken: Morgens Online Meetings. En met succes: vorig jaar begeleidde de startup maar liefst 175 digitale bijeenkomsten. Terwijl het thuiswerkadvies inmiddels is vervallen ziet oprichter Jaleesa Goedhoop ook de toekomst van Morgens Online Meetings zonnig in. We stelden haar enkele vragen over het eerste jaar én haar verwachtingen voor de komende jaren.

Hoi Jaleesa, hoe kijk je terug op dit eerste jaar? 

“De tijd is ontzettend snel gegaan! Ik kan mij nog goed herinneren hoe we na een korte brainstorm met Frank – één van de partners van Morgens – van start gingen. Er was geen tijd om uitgebreid na te denken over hoe we het precies gingen doen – het was ‘hup van start en bijschaven on the way’. Inmiddels hebben we acht maestro’s in dienst, een aantal vaste opdrachtgevers en veel mooie sessies mogen begeleiden!” 

Jaleesa Goedhoop, Morgens

Jullie hebben vorig jaar 175 meetings begeleid. Om wat voor soort meetings gaat het zoal, en kun je er één uitpikken die eruit sprong?

“Dat is onwijs verschillend. Van kleine, korte informatiebijeenkomsten tot een dagvullend interactief programma voor meer dan 100 deelnemers.”

“Als ik er één mag uitpikken dan zijn het de digitale dialoogtafels voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. Door de coronamaatregelen was de gemeente op zoek naar een alternatief voor de reguliere bewonersavonden. De ervaring met digitaal werken was beperkt en niet altijd even positief.”

“We zijn samen aan de slag gegaan om een programma op te stellen waarbij we alle deelnemers zouden bereiken en iedereen zich gehoord zou voelen. De sessies werden een groot succes. Na de drie geslaagde avonden met veel goede gesprekken en nieuwe input kijkt de gemeente heel anders aan tegen de mogelijkheden van digitaal (samen)werken.”

Jullie leren organisaties beter online samenwerken, maar hebben in dat eerste jaar vast zelf ook het nodige geleerd. Wat was de belangrijkste les?   

“Wat we hebben geleerd is dat online heel veel wél kan. Ja het is soms iets lastiger om met elkaar in verbinding te komen, maar met een goede voorbereiding en de juiste tools kom je heel ver. We krijgen vaak terug dat mensen niet hadden verwacht dat het online zo leuk of interactief kon zijn.”

“Verder hebben we geleerd dat een goede online meeting valt of staat met de voorbereiding én met de digivaardigheid van de betrokkenen. Het is verrassend hoe groot de verschillen zijn in digitale vaardigheden. Wat voor ons inmiddels heel simpel en logisch is, is voor sommige doelgroepen veel te complex. Hier worden we steeds slimmer in, maar moeten we nog steeds op anticiperen.”

Met Morgens Online Meetings heb je ook de kans gekregen om te ondernemen. Hoe bevalt dat?

“Het ondernemende van Morgens in combinatie met de ruimte die je krijgt voor je persoonlijke ontwikkeling is één van de redenen waarom ik bij Morgens ben gaan werken, maar ik had niet verwacht dat ik de kans zou krijgen om een ‘eigen bedrijfje’ op te richten. Die kans kreeg ik nu wel en het bevalt erg goed!”

“Als we één ding hebben geleerd de afgelopen maanden, is het dat digitale bijeenkomsten ook effectief, creatief en interactief kunnen zijn.”

“Het vertrouwen vanuit de partners, de autonomie, maar ook het omgaan met de tegenslagen zijn mooie lessen. Ik heb veel over mezelf geleerd door Morgens Online Meetings en ben stiekem erg trots op wat we hebben neergezet in zo’n korte tijd.” 

Het thuiswerkadvies is vorige maand vervallen. Is dit van invloed op de opdrachten die jullie krijgen?  

“Ja en nee. Als we één ding hebben geleerd de afgelopen maanden, is het dat digitale bijeenkomsten ook effectief, creatief en interactief kunnen zijn. Bij de start werden online meetings vooral als een last ervaren, maar de online meetings hebben ook heel veel voordelen.”

“Veel organisaties waar we mee samenwerken zijn het hier gelukkig mee eens. Ook bij het vervallen van de coronamaatregelen blijven we daar meetings ondersteunen. Aan de andere kant zien we ook dat een aantal organisaties snel weer terug wil naar ‘het oude normaal’, dit zal van invloed zijn op de vragen die we krijgen.”

Wat zijn de ambities voor de komende jaren?

“We zijn op dit moment druk bezig met de toekomst van Morgens Online Meetings. We hebben een goede basis staan en blijven professionaliseren, maar zien zeker andere kansen. Denk bijvoorbeeld aan het hosten van webinars, het faciliteren van livestreams of het geven van trainingen over online werken.”

“Ik ben van mening dat het online werken en vergaderen niet meer weg te denken is uit ons bestaan. Verder hebben we bij Morgens een nieuwe ‘Morgens way of working’ geïntroduceerd. Concreet betekent dit voor ons dat we streven naar twee dagen per week vanuit huis werken en de rest van de week bij de klant of op kantoor. We gaan hier ook graag met onze opdrachtgevers over in gesprek.”

Tot slot: heb je nog een tip voor organisaties die online samenwerken?

“Bij Morgens vinden we dat online samenwerken leuk mag zijn, dus zorg dat er genoeg ruimte is voor smalltalk, verbinding of een grap van een collega. En wees niet te terughoudend bij het organiseren van een online meeting. Denk vanuit wat er wél kan en dat is misschien veel meer dan je denkt!”