Morgens start propositie voor het faciliteren van online meetings
Morgens heeft een spin-off gelanceerd om organisaties te helpen hun digitale bijeenkomsten naar een hoger niveau te tillen. ‘Morgens Online Meetings’ biedt advies, technische ondersteuning en evaluatiemogelijkheden. “Zo creëren we creatieve werkvormen waarin interactie centraal staat”, aldus Morgens-consultant Thijs Molenaar.
Het is inmiddels alweer een bekend verhaal. Na jaren van aanhikken tegen remote werken, bleek dit voorjaar dat het wel degelijk mogelijk is om razendsnel om te schakelen. In één klap werkte een groot deel van Nederland vanuit huis, en dat ging eigenlijk best prima.
Best prima is echter nog niet optimaal. En zeker nu we alweer driekwart jaar thuiswerken is er meer en meer behoefte om het digitale samenwerken naar het volgende niveau te tillen. Dat merkten ze ook bij Morgens. Steeds vaker werd het adviesbureau gevraagd om digitale sessies te begeleiden.
Morgens Online Meetings
Om klanten nog beter te kunnen helpen, heeft Morgens nu ‘Morgens Online Meetings’ opgericht. “Met deze spin-off willen we nóg meer digitale bijeenkomsten succesvol begeleiden en onze klanten ondersteunen bij de transitie naar digitaal werken”, legt consultant Jaleesa Goedhoop uit.
Digitale meetings staan nou niet direct bekend om hun levendigheid. In het ergste geval komt het neer op urenlang naar een scherm staren. Daar wil Morgens Online Meetings verandering in brengen.
“Daarbij is interactie is het sleutelwoord: wij laten zien dat digitaal werken wél energie kan geven”, aldus Thijs Molenaar. “We organiseren en begeleiden interactieve, energieke digitale sessies die stimuleren tot samenwerking. Van trainingen tot strategiesessies en seminars, en van 10 tot 200 deelnemers.”
Van voorbereiding tot nabeschouwing
Een succesvolle online meeting is volgens Goedhoop en Molenaar in de eerste plaats afhankelijk van “een grondige voorbereiding met een inhoudelijk draaiboek en een strak georganiseerde techniek”. Daarom maakt Morgens gebruik van “de beste en meest betrouwbare technische tools”, zoals Zoom, MS Teams, Google-Meet, Mural en Miro.
Daarnaast wordt vooraf meegedacht over het doel, de opzet en de doelgroep van de bijeenkomst. “We stellen vast wat de wensen en behoeften zijn per programmaonderdeel”, legt Goedhoop uit. “Op basis hiervan maken we de vertaling van een inhoudelijk draaiboek in een technisch plan.”
Tijdens de bijeenkomst zelf is Morgens verantwoordelijk voor de technische ondersteuning. Deze wordt verzorgd door de speciaal opgeleide ‘Online Meeting Maestros’.
“Wij laten zien dat digitaal werken wél energie kan geven.”
“Zij hebben uitgebreide ervaring met de digitale tools en zijn in staat om ook zeer grote digitale bijeenkomsten in goede banen te leiden”, vertelt Goedhoop. “Zo organiseren ze polls, break-out rooms en whiteboards, waarmee we de sprekers ontzorgen. Daarnaast zijn de Maestros geselecteerd op communicatieve vaardigheden, zodat ze de deelnemers en opdrachtgevers goed te woord kunnen staan.”
Ook na de meeting blijft Morgens ondersteunen, zoals bij het versturen van evaluatieformulieren en aanleveren van de technische rapportages.
Leuk, interactief en effectief
Inmiddels heeft Morgens Online Meetings de eerste twintig bijeenkomsten al ondersteund.
“We hadden vorige week een bijeenkomst voor een organisatie met ongeveer 2.000 medewerkers”, vertelt Molenaar. “De sessie was een inspiratiedag over het leren en uitwisselen van elkaars ervaringen binnen de organisatie, en het in verbinding staan met elkaar. Aan de actieve sessie namen vijfentwintig medewerkers deel. De rest van de organisatie kon het grootste gedeelte van de sessie via een livestream volgen.”
“Ook hebben we een strategische dag ondersteund voor medewerkers in een ziekenhuis, met ruim 70 deelnemers”, vult Goedhoop aan. “Zij gingen een hele dag met elkaar in gesprek over de nieuw te bepalen strategie. Hiervoor hebben we verschillende tools ingezet om het leuk, interactief en effectief te maken.”
Ook nu het vaccin eindelijk in aantocht is, blijft dit volgens Goedhoop en Molenaar belangrijk. “Digitaal werken is niet iets tijdelijks. Het zal blijven, ook nadat corona allang is verdwenen”, besluit Goedhoop.